SZTE Info

A kínai kultúra is megjelenik a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet szervezésében számos rendezvény várja a kínai nyelv és kultúra iránt érdeklődőket 2014. októberben. A programban kínai csomózás, fotókiállítás, előadás, filmest és kínai játékest is szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 8-án 16 órakor a Rektori Hivatal Átriumában az SZTE Konfuciusz Intézet tanárainak segítségével az érdeklődők elsajátíthatják a kínai csomózás fortélyait, megtudhatják, hogyan kell szebbnél szebb, színesebbnél színesebb kínai díszeket készíteni. A kínai csomózás a Tang- és a Song-dinasztiák óta, vagyis több mint ezer éve népszerű, de már időszámításunk előtt is létező kínai népművészeti ág. Jellemzők rá a szimmetrikus, kétfonatú, általában vörös fonalból készült csomók. Nem csak dekorációs célból készül, hiszen kívánhatunk vele jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot is.

Az Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnokában október 12-én 17 óra 30 perckor „Menekülés Sanghajba” címmel fotókiállítás nyílik, mely a II. világháborúban Sanghaj által befogadott zsidó menekültek életét mutatja be. Megnyitó beszédet mond Ujhelyi István, a Konfuciusz Intézet elnöke, európai parlamenti képviselő. A kiállítást bemutatja a Sanghaji Történeti Múzeum igazgatója.

Október 15-én 17 óra 30 perckor az SZTE Rektori Hivatal 5-ös termében Yu Zemin író, műfordító előadása várja az érdeklődőket. Yu Zemin több évtizede él Magyarországon, Kertész Imre műveinek fordításával lett ismert Magyarországon és Kínában. A 90-es évek elején, amikor Magyarországra érkezett, először Szegedre jött. A magyar irodalom kínai fordításáról, kalandos életéről fog hallgatóinak mesélni.

SZTE Konfuciusz Intézet a kínai kultúra egy izgalmas szegmensét is szeretné megismertetni az érdeklődőkkel, a kínai filmeket, ezért október 21-én 17 órai kezdettel kínai filmestet szervez. Az első film a Mad About English című film lesz, ami a modern Kína angoltanulási lázáról szól, a 2008-as pekingi olimpia előtti időszakban.

Október 29-én, 16 órakor a Rektori Hivatal 5-ös teremben a népszerű kínai játékkal, a madzsonggal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A madzsong játékot kínai dominónak is nevezhetjük, bár a szabályait és izgalmát tekintve inkább kártyajátékokra hasonlít. A 20. század elejéig csak a császári udvarban játszották. Ezt követően az egész országban elterjedt, majd szépen lassan az egész világot meghódította.

 

SZTEinfo


Korábban írtuk az SZTE 19. őszi Kulturális Fesztiváljáról:

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Betűkből kirajzolódó életek

Térzenével köszöntik a 19. Őszi Kulturális Fesztivált

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.