SZTE Info

A kínai kultúra is megjelenik a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet szervezésében számos rendezvény várja a kínai nyelv és kultúra iránt érdeklődőket 2014. októberben. A programban kínai csomózás, fotókiállítás, előadás, filmest és kínai játékest is szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. október 8-án 16 órakor a Rektori Hivatal Átriumában az SZTE Konfuciusz Intézet tanárainak segítségével az érdeklődők elsajátíthatják a kínai csomózás fortélyait, megtudhatják, hogyan kell szebbnél szebb, színesebbnél színesebb kínai díszeket készíteni. A kínai csomózás a Tang- és a Song-dinasztiák óta, vagyis több mint ezer éve népszerű, de már időszámításunk előtt is létező kínai népművészeti ág. Jellemzők rá a szimmetrikus, kétfonatú, általában vörös fonalból készült csomók. Nem csak dekorációs célból készül, hiszen kívánhatunk vele jó szerencsét, gazdagságot, boldogságot is.

Az Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnokában október 12-én 17 óra 30 perckor „Menekülés Sanghajba” címmel fotókiállítás nyílik, mely a II. világháborúban Sanghaj által befogadott zsidó menekültek életét mutatja be. Megnyitó beszédet mond Ujhelyi István, a Konfuciusz Intézet elnöke, európai parlamenti képviselő. A kiállítást bemutatja a Sanghaji Történeti Múzeum igazgatója.

Október 15-én 17 óra 30 perckor az SZTE Rektori Hivatal 5-ös termében Yu Zemin író, műfordító előadása várja az érdeklődőket. Yu Zemin több évtizede él Magyarországon, Kertész Imre műveinek fordításával lett ismert Magyarországon és Kínában. A 90-es évek elején, amikor Magyarországra érkezett, először Szegedre jött. A magyar irodalom kínai fordításáról, kalandos életéről fog hallgatóinak mesélni.

SZTE Konfuciusz Intézet a kínai kultúra egy izgalmas szegmensét is szeretné megismertetni az érdeklődőkkel, a kínai filmeket, ezért október 21-én 17 órai kezdettel kínai filmestet szervez. Az első film a Mad About English című film lesz, ami a modern Kína angoltanulási lázáról szól, a 2008-as pekingi olimpia előtti időszakban.

Október 29-én, 16 órakor a Rektori Hivatal 5-ös teremben a népszerű kínai játékkal, a madzsonggal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A madzsong játékot kínai dominónak is nevezhetjük, bár a szabályait és izgalmát tekintve inkább kártyajátékokra hasonlít. A 20. század elejéig csak a császári udvarban játszották. Ezt követően az egész országban elterjedt, majd szépen lassan az egész világot meghódította.

 

SZTEinfo


Korábban írtuk az SZTE 19. őszi Kulturális Fesztiváljáról:

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Betűkből kirajzolódó életek

Térzenével köszöntik a 19. Őszi Kulturális Fesztivált

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00