Bezár

Hírarchívum

Konferencia a magyarságot ért atrocitásokról

Konferencia a magyarságot ért atrocitásokról

2014. október 10.
2 perc

„70 éve történt…” címmel tudományos konferenciát szervez a Vajdasági Magyar Szövetég és a Délvidék Kutató Központ a magyarságot ért atrocitások a történelmi Délvidéken témakörben 2014. október 11-én 10 órától Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényen köszöntőt mond Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és Tartományi Képviselőház elnöke, Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magyar tagozata elnöke nyitja meg.

A tudományos ülésen Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója az 1941–1948-as időszakra vonatkozó szerbiai levéltári kutatások és visszaemlékezés-gyűjtés című projekt végrehajtásának állomásait mutatja be, Kovács Attila történész, „A második világháború és az azt követő megtorlások áldozatai Szlovéniában” címmel tart előadást. Sajti Enikő történész, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet egyetemi tanára „Hideg emlékezet, vagy befogadó emlékezetkultúra?” A magyar történetírás a partizán megtorlásokról témában ad áttekintést, majd Forró Lajos történész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója a partizánmegtorlások kutatásának Vajdasági Levéltárban megtalálható forrásait ismerteti. A konferencián szerb nyelven Srđan Cvetković történész és Zorica Marinković is előadást tart. Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa a vajdasági regionális levéltárakban található, az 1944-es atrocitások kutatása szempontjából fontos levéltári forrásokat mutatja be, Papp Árpád néprajzkutató „A lélek és a jelenlét – a visszaemlékezésekből leszűrhető valóság” címmel tart előadást. A nagyszabású rendezvény a Délvidéki Szemle folyóirat bemutatásával és „Az utolsó óráig – Egyházi személyeket ért atrocitások 1944/45-ben a Délvidéken” című film vetítésével zárul.


További információ: delvidekkutato@delvidekkutato.hu


A részletes program itt elérhető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek