SZTE Info

Magányosan, kávéházban

A Grand Caféban nyílt meg Fejős Miklós kiállítása A városi magány képei címmel 2014. október 9-én. A PTE-n diplomázott fotográfus kiállítása november 9-ig látható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fejős Miklós fotóiból és vedutáiból – a veduta jelentése látkép, tájkép; táj, város vagy épületcsoport valósághű távlati ábrázolása – nyílt kiállítás a szegedi Grand Caféban. A Grand az egyik legjobb kiállítóhely, ha valaki olyan kiállításra vágyik, ami nem egy rideg teremben, a kulcsok őre általi beengedtetés után tekinthető csak meg, ráadásul olyan rideg csendben, hogy az embernek a harmadik kép előtt elmegy a kedve, hogy tovább sétáljon a falra akasztott fotók vagy festmények között.


A Grandban a legtöbb kiállítás él, élénk, élő, és a kávéházi vendégek által folyamatosan életben tartott.

Fejős Miklós képei mégis mélységes szomorúságot árasztanak, kiszolgáltatott beletörődést, egyedüllétet – holott a képeken és vedutákon nem embereket látunk, hanem fekete-fehér épületrészleteket, kis Polskit, Ladát – a nem kimondottan gazdag réteg időutazásból visszamaradt státuszszimbólumait.


Aki ezeket a képeket nézi, az szomorúnak, magányosnak, frusztráltnak érzi magát, a sötét színek, a kontrasztok sem oldják fel az érzést.


Fejos_Miklos_-_A_varosi_magany_kepei_galeria
Magányosan, kávéházban - GALÉRIA


Jól összeválogatott képanyag, nincs benne egy kilógó darab, egy puzzle sem, amely zavarná az összképet.

A leginkább ajánlott megnézni ezeket a képeket egy igazán jó baráttal, akivel a fotók nézegetése után egy pohár muskotályos vagy vörösborban, beszélgetve oldhatjuk fel társas magányunkat.


A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola képző-iparművészeti tagozat vezetője, Fejős Miklós kiállítását Fekete Vali műkritikus nyitotta meg, a képek november 9-ig tekinthetők meg a Grand Caféban.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotók: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.