SZTE Info

Magányosan, kávéházban

A Grand Caféban nyílt meg Fejős Miklós kiállítása A városi magány képei címmel 2014. október 9-én. A PTE-n diplomázott fotográfus kiállítása november 9-ig látható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fejős Miklós fotóiból és vedutáiból – a veduta jelentése látkép, tájkép; táj, város vagy épületcsoport valósághű távlati ábrázolása – nyílt kiállítás a szegedi Grand Caféban. A Grand az egyik legjobb kiállítóhely, ha valaki olyan kiállításra vágyik, ami nem egy rideg teremben, a kulcsok őre általi beengedtetés után tekinthető csak meg, ráadásul olyan rideg csendben, hogy az embernek a harmadik kép előtt elmegy a kedve, hogy tovább sétáljon a falra akasztott fotók vagy festmények között.


A Grandban a legtöbb kiállítás él, élénk, élő, és a kávéházi vendégek által folyamatosan életben tartott.

Fejős Miklós képei mégis mélységes szomorúságot árasztanak, kiszolgáltatott beletörődést, egyedüllétet – holott a képeken és vedutákon nem embereket látunk, hanem fekete-fehér épületrészleteket, kis Polskit, Ladát – a nem kimondottan gazdag réteg időutazásból visszamaradt státuszszimbólumait.


Aki ezeket a képeket nézi, az szomorúnak, magányosnak, frusztráltnak érzi magát, a sötét színek, a kontrasztok sem oldják fel az érzést.


Fejos_Miklos_-_A_varosi_magany_kepei_galeria
Magányosan, kávéházban - GALÉRIA


Jól összeválogatott képanyag, nincs benne egy kilógó darab, egy puzzle sem, amely zavarná az összképet.

A leginkább ajánlott megnézni ezeket a képeket egy igazán jó baráttal, akivel a fotók nézegetése után egy pohár muskotályos vagy vörösborban, beszélgetve oldhatjuk fel társas magányunkat.


A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola képző-iparművészeti tagozat vezetője, Fejős Miklós kiállítását Fekete Vali műkritikus nyitotta meg, a képek november 9-ig tekinthetők meg a Grand Caféban.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotók: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.