SZTE Info

Magányosan, kávéházban

A Grand Caféban nyílt meg Fejős Miklós kiállítása A városi magány képei címmel 2014. október 9-én. A PTE-n diplomázott fotográfus kiállítása november 9-ig látható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fejős Miklós fotóiból és vedutáiból – a veduta jelentése látkép, tájkép; táj, város vagy épületcsoport valósághű távlati ábrázolása – nyílt kiállítás a szegedi Grand Caféban. A Grand az egyik legjobb kiállítóhely, ha valaki olyan kiállításra vágyik, ami nem egy rideg teremben, a kulcsok őre általi beengedtetés után tekinthető csak meg, ráadásul olyan rideg csendben, hogy az embernek a harmadik kép előtt elmegy a kedve, hogy tovább sétáljon a falra akasztott fotók vagy festmények között.


A Grandban a legtöbb kiállítás él, élénk, élő, és a kávéházi vendégek által folyamatosan életben tartott.

Fejős Miklós képei mégis mélységes szomorúságot árasztanak, kiszolgáltatott beletörődést, egyedüllétet – holott a képeken és vedutákon nem embereket látunk, hanem fekete-fehér épületrészleteket, kis Polskit, Ladát – a nem kimondottan gazdag réteg időutazásból visszamaradt státuszszimbólumait.


Aki ezeket a képeket nézi, az szomorúnak, magányosnak, frusztráltnak érzi magát, a sötét színek, a kontrasztok sem oldják fel az érzést.


Fejos_Miklos_-_A_varosi_magany_kepei_galeria
Magányosan, kávéházban - GALÉRIA


Jól összeválogatott képanyag, nincs benne egy kilógó darab, egy puzzle sem, amely zavarná az összképet.

A leginkább ajánlott megnézni ezeket a képeket egy igazán jó baráttal, akivel a fotók nézegetése után egy pohár muskotályos vagy vörösborban, beszélgetve oldhatjuk fel társas magányunkat.


A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola képző-iparművészeti tagozat vezetője, Fejős Miklós kiállítását Fekete Vali műkritikus nyitotta meg, a képek november 9-ig tekinthetők meg a Grand Caféban.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotók: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *