SZTE Info

Menni vagy nem lenni

Goretic Péter és Lennert Móger Tímea Menni vagy nem menni című filmjét a 19. Őszi Kulturális Fesztivál keretében tekinthette meg a szegedi közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mi sül ki abból, amikor egy vajdasági kis község – Doroszló –, egy költőnő, Lennert Móger Tímea, egy fiatal rendező, Goretić Péter, valamint profi színészek összefognak, és együtt egy 21. századi témát feldolgoznak? Ez derült ki 2014. október 7-én este a szegedi Millenniumi Kávéház és Klubban, ahol a VMDK Szegedi Tagozata és az Areión Kulturális Egyesület szervezésében vetítették le a filmet, majd a forgatókönyvíró, Lennert Móger Tímea, a stábfotós, Stock János és a moderátor, Wilhelm József beszélgetése során betekintést engedtek a színfalak mögé, illetve a vajdasági magyarok helyzetéről is érdekes dolgokat árultak el.

Sajnos Goretić Péter tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni, de így is sikerült a forgatás során átéltekről beszámolót kapni.

Lennert Móger Tímea elmondta, hogy az egész film körülbelül két hónap alatt állt össze, minimális költségvetésből. A téma, amit feldolgoz, rendkívül aktuális, hiszen a fiatalok legnagyobb százaléka külföldön képzeli el a jövőjét. A film pontosan azt a helyzetet mutatja be, amikor egy szerelmes pár egyik fele, jelen esetben a férfi, Jani, akit Dévai Zoltán alakított, szeretne szerencsét próbálni külföldön, ezzel szembe a nő, Juli (Lőrincz Tímea) inkább maradna a barátok és a család jól megszokott környezetében. Ha valaki arra számít, hogy a film megnézése után választ kap erre a sokakat foglalkoztató dilemmára, csalódni fog, hiszen épp ez a csattanója és mondanivalója is egyben, hogy mindegyik utat lehet választani, de ezt minden ember saját maga tudja csak eldönteni.

Wilhelm szerint sem adja meg a választ egyértelműen, viszont sokadik nézésre a maradás mellett van a nagyobb hangsúly.

Mivel a film készítői is ebből a közegből származnak, így tisztában vannak azzal, hogy ez napi beszédtéma Vajdaságban is, mert van, hogy a gazdasági háttér miatt, esetleg a karrierépítést szem előtt tartva mennek külföldre a fiatalok, és kevésbé jellemző ott, hogy valaki divatból induljon neki a nagyvilágnak. A legnagyobb baj nem is azzal van, hogy Doroszlón minden családban akad egy olyan ember, aki elment, hanem az, hogy a fiatalok nem nagyon akarnak hazatérni. Kiss Judit Szó című, Szabó Szilvia előadásában hallott verse is jól szemléltette egy magyar helyzetét bárhol a világban.

A filmet először a Zombori Moziban mutatták be 2014. június 26-án, majd Zentán, Doroszlón, Bezdán, illetve legutóbb Szegeden. Érdemes megtekinteni az alkotást, hiszen manapság szinte mindenkit érint valamilyen formában a külföldön való letelepedés.

 

SZTEinfo – Fürész Aliz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform