SZTE Info

Menni vagy nem lenni

Goretic Péter és Lennert Móger Tímea Menni vagy nem menni című filmjét a 19. Őszi Kulturális Fesztivál keretében tekinthette meg a szegedi közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mi sül ki abból, amikor egy vajdasági kis község – Doroszló –, egy költőnő, Lennert Móger Tímea, egy fiatal rendező, Goretić Péter, valamint profi színészek összefognak, és együtt egy 21. századi témát feldolgoznak? Ez derült ki 2014. október 7-én este a szegedi Millenniumi Kávéház és Klubban, ahol a VMDK Szegedi Tagozata és az Areión Kulturális Egyesület szervezésében vetítették le a filmet, majd a forgatókönyvíró, Lennert Móger Tímea, a stábfotós, Stock János és a moderátor, Wilhelm József beszélgetése során betekintést engedtek a színfalak mögé, illetve a vajdasági magyarok helyzetéről is érdekes dolgokat árultak el.

Sajnos Goretić Péter tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni, de így is sikerült a forgatás során átéltekről beszámolót kapni.

Lennert Móger Tímea elmondta, hogy az egész film körülbelül két hónap alatt állt össze, minimális költségvetésből. A téma, amit feldolgoz, rendkívül aktuális, hiszen a fiatalok legnagyobb százaléka külföldön képzeli el a jövőjét. A film pontosan azt a helyzetet mutatja be, amikor egy szerelmes pár egyik fele, jelen esetben a férfi, Jani, akit Dévai Zoltán alakított, szeretne szerencsét próbálni külföldön, ezzel szembe a nő, Juli (Lőrincz Tímea) inkább maradna a barátok és a család jól megszokott környezetében. Ha valaki arra számít, hogy a film megnézése után választ kap erre a sokakat foglalkoztató dilemmára, csalódni fog, hiszen épp ez a csattanója és mondanivalója is egyben, hogy mindegyik utat lehet választani, de ezt minden ember saját maga tudja csak eldönteni.

Wilhelm szerint sem adja meg a választ egyértelműen, viszont sokadik nézésre a maradás mellett van a nagyobb hangsúly.

Mivel a film készítői is ebből a közegből származnak, így tisztában vannak azzal, hogy ez napi beszédtéma Vajdaságban is, mert van, hogy a gazdasági háttér miatt, esetleg a karrierépítést szem előtt tartva mennek külföldre a fiatalok, és kevésbé jellemző ott, hogy valaki divatból induljon neki a nagyvilágnak. A legnagyobb baj nem is azzal van, hogy Doroszlón minden családban akad egy olyan ember, aki elment, hanem az, hogy a fiatalok nem nagyon akarnak hazatérni. Kiss Judit Szó című, Szabó Szilvia előadásában hallott verse is jól szemléltette egy magyar helyzetét bárhol a világban.

A filmet először a Zombori Moziban mutatták be 2014. június 26-án, majd Zentán, Doroszlón, Bezdán, illetve legutóbb Szegeden. Érdemes megtekinteni az alkotást, hiszen manapság szinte mindenkit érint valamilyen formában a külföldön való letelepedés.

 

SZTEinfo – Fürész Aliz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.