SZTE Info

Menni vagy nem lenni

Goretic Péter és Lennert Móger Tímea Menni vagy nem menni című filmjét a 19. Őszi Kulturális Fesztivál keretében tekinthette meg a szegedi közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mi sül ki abból, amikor egy vajdasági kis község – Doroszló –, egy költőnő, Lennert Móger Tímea, egy fiatal rendező, Goretić Péter, valamint profi színészek összefognak, és együtt egy 21. századi témát feldolgoznak? Ez derült ki 2014. október 7-én este a szegedi Millenniumi Kávéház és Klubban, ahol a VMDK Szegedi Tagozata és az Areión Kulturális Egyesület szervezésében vetítették le a filmet, majd a forgatókönyvíró, Lennert Móger Tímea, a stábfotós, Stock János és a moderátor, Wilhelm József beszélgetése során betekintést engedtek a színfalak mögé, illetve a vajdasági magyarok helyzetéről is érdekes dolgokat árultak el.

Sajnos Goretić Péter tanulmányai miatt nem tudott jelen lenni, de így is sikerült a forgatás során átéltekről beszámolót kapni.

Lennert Móger Tímea elmondta, hogy az egész film körülbelül két hónap alatt állt össze, minimális költségvetésből. A téma, amit feldolgoz, rendkívül aktuális, hiszen a fiatalok legnagyobb százaléka külföldön képzeli el a jövőjét. A film pontosan azt a helyzetet mutatja be, amikor egy szerelmes pár egyik fele, jelen esetben a férfi, Jani, akit Dévai Zoltán alakított, szeretne szerencsét próbálni külföldön, ezzel szembe a nő, Juli (Lőrincz Tímea) inkább maradna a barátok és a család jól megszokott környezetében. Ha valaki arra számít, hogy a film megnézése után választ kap erre a sokakat foglalkoztató dilemmára, csalódni fog, hiszen épp ez a csattanója és mondanivalója is egyben, hogy mindegyik utat lehet választani, de ezt minden ember saját maga tudja csak eldönteni.

Wilhelm szerint sem adja meg a választ egyértelműen, viszont sokadik nézésre a maradás mellett van a nagyobb hangsúly.

Mivel a film készítői is ebből a közegből származnak, így tisztában vannak azzal, hogy ez napi beszédtéma Vajdaságban is, mert van, hogy a gazdasági háttér miatt, esetleg a karrierépítést szem előtt tartva mennek külföldre a fiatalok, és kevésbé jellemző ott, hogy valaki divatból induljon neki a nagyvilágnak. A legnagyobb baj nem is azzal van, hogy Doroszlón minden családban akad egy olyan ember, aki elment, hanem az, hogy a fiatalok nem nagyon akarnak hazatérni. Kiss Judit Szó című, Szabó Szilvia előadásában hallott verse is jól szemléltette egy magyar helyzetét bárhol a világban.

A filmet először a Zombori Moziban mutatták be 2014. június 26-án, majd Zentán, Doroszlón, Bezdán, illetve legutóbb Szegeden. Érdemes megtekinteni az alkotást, hiszen manapság szinte mindenkit érint valamilyen formában a külföldön való letelepedés.

 

SZTEinfo – Fürész Aliz

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.