Bezár

Hírarchívum

Nobel-díjas felfedezéseké a főszerep keddenként az ÁOK-n

Nobel-díjas felfedezéseké a főszerep keddenként az ÁOK-n

2014. október 22.
2 perc

Az Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Oktatási Központjának előadójában kezdődött meg a Nobel-díjjal jutalmazott felfedezések bemutatása az SZTE-n 2014. október 21-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

berenyi nobel eloadasBerényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Élettani Intézet egyetemi adjunktusa és a Buzsáki György-féle amerikai laboratórium kutatócsoportjának tagja a 2014-es orvosi-élettani Nobel-díjazott munkát ismertette „Az agy navigációs rendszere, avagy hogyan találunk haza” című előadásában. Bari Ferenc professzor, az ÁOK dékánja köszöntőjében elmondta, hagyományteremtő szándékkal indították el idén azt az előadás-sorozatot, melyben szakavatott tudományos szereplőktől tájékozódhatnak a Nobel-díjas felfedezésekről az érdeklődők. Az őszi szemeszterben hétről hétre keddenként 17 órától, a kar Oktatási Központjának előadójában várják a hallgatókat, oktatókat, akik érdeklődnek napjaink legfrissebb kutatási eredményei iránt.

 

Első alkalommal Berényi Antal az idei Nobel-díjas John O'Keefe és a tudósházaspár, May-Britt Moser és Edward I. Moser munkáját méltatta, akik az agy helymeghatározó rendszerét alkotó idegsejtek felfedezéséért megosztva részesültek az elismerésben. Sáry Gyula professzor, az ÁOK Élettani Intézetének vezetője az élőlények térbeli orientációs stratégiáival és a térbeli reprezentáció kérdéseivel vezette be az előadást. Ezt követően Berényi Antal részletesen ismertette a kísérleteket, amelyek azoknak a hipokampuszban található helysejteknek és rácssejteknek a felfedezését tették lehetővé, melyek segítségével az agyunk a helymeghatározást és tájékozódást végzi. Megtudhattuk, hogy ugyanaz az apparátus felel az agyban a helymeghatározásért, amely az emlékek előhívásában is segítséget nyújt számunkra. Ebből következik, hogy az emléknyomok elektrofizikai vizsgálatával kideríthető, hogyan aktivizálódnak a térbeli tájékozódásért felelős sejtek, melyeket egy hálózatba foglalva az agy belső GPS-ének, navigációs rendszerének neveznek a kutatók.

 

AOK_eloadas_2014._oktober_21._VK
Nobel-díjas felfedezéseké a főszerep keddenként az ÁOK-n - GALÉRIA


Az elkövetkező hetekben hasonlóan izgalmas felfedezéssekkel ismerkedhetünk meg, legközelebb 2014. október 28-án 17 órakor Erdélyi Miklós egyetemi adjunktus tart előadást „2014-es kémiai Nobel-díj: Molekuláris optikai mikroszkópia” címmel a kémiai Nobel-díj legfontosabb eredményeiről, valamint az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén is alkalmazott nanoszkópiai módszerről.

 

SZTEinfo – Németh Klára

fotók: Varga Kristóf

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek