SZTE Info

egyetem_napja_kiemelt

November 15-én ünnepeljük az Egyetem Napját

Ünnepi szenátusülést rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Napja tiszteletére 2014. november 15-én (szombaton) 11 órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepség helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme (Szeged, Ady tér 10.). Ez alkalomból adják át a Szegedi Tudományegyetem rangos kitüntetéseit, díjait. Doctor Honoris Causa kitüntető címet kap Prof. Dr. M. Flint Beal (Cornell University), Prof. Dr. Walter Gropp (Justus-Liebig-Universität Giessen), Prof. Dr. Korchmáros Gábor (Universita della Basilicata), Prof. Dr. Reijo Sillanpää (University of Jyvaskyla) és Prof. Dr. Noël Tonnerre (Universite d'Angers). Senator Honoris Causa kitüntető címben részesül Prof. Dr. Daniel Buser (Universität Bern), Prof. Dr. Kovács György (Universität zu Lubeck) és Prof. Dr. Jose Luis Vazquez-Burguete (Universidad de Leon). Az eseményen a Pro Universitate díjat, a Kristó Gyula-díjat, a Klebelsberg Kunó-díjat, a Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát és a Professor Emerita/Emeritus kitüntető címet is átnyújtják.

Az Egyetem Napja hivatalos dátuma egyébként november 11. a Szegedi Tudományegyetemen. Ez több szempontból is jeles nap az intézmény történetében: 1872-ben ekkor kezdődött a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. Szokás szerint minden esztendőben a november 11. napjához közel eső szombaton tart ünnepi ülést a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa.


Az SZTE Egyetem napi ünnepségéhez kötődően:


Prof. Dr. Korchmáros Gábor előadást tart az SZTE Bolyai Intézet Szemináriumán „Véges testek feletti algebrai görbék és alkalmazásaik” címmel 2014. november 13-án (csütörtökön) 14.30 órakor az SZTE Bolyai épület II. emeletén, a Bolyai teremben.


Az ITI (International Team for Implantology) az egyik legnagyobb, svájci székhelyű, fogászati implantológiával foglalkozó tudományos és szakmai szervezet. Daniel Buser professzornak, az ITI legutóbbi elnökének, a Berni Egyetem Szájsebészeti Kinikája igazgatójának a Szegedi Tudományegyetem rektora „Senator Honoris Causa” megtisztelő címet adományoz. A kitüntetés átadását követően, 2014. november 15-én szombaton 13 órakor Buser professzor előadást tart „Potential and limitations in esthetic implant dentistry” címmel. Az SZTE Fogorvostudományi Kara, valamint a budapesti ITI Study Club által szervezett zártkörű program a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ alagsori előadótermében 13 órai kezdődik. A rendezvény regisztrációköteles, ezért a szervezők kérik, hogy az érdeklődők részvételi szándékukat a gyafras.ildiko@stoma.u-szeged.hu e-mail címen, vagy a 06 62 342 548-as telefonszámon 2014. november 12-ig jelezzék.


A Szegedi Tudományegyetem Napja ünnepség meghívója itt olvasható.

A kitüntetettek névora itt olvasható.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."