SZTE Info

egyetem_napja_kiemelt

November 15-én ünnepeljük az Egyetem Napját

Ünnepi szenátusülést rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Napja tiszteletére 2014. november 15-én (szombaton) 11 órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepség helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme (Szeged, Ady tér 10.). Ez alkalomból adják át a Szegedi Tudományegyetem rangos kitüntetéseit, díjait. Doctor Honoris Causa kitüntető címet kap Prof. Dr. M. Flint Beal (Cornell University), Prof. Dr. Walter Gropp (Justus-Liebig-Universität Giessen), Prof. Dr. Korchmáros Gábor (Universita della Basilicata), Prof. Dr. Reijo Sillanpää (University of Jyvaskyla) és Prof. Dr. Noël Tonnerre (Universite d'Angers). Senator Honoris Causa kitüntető címben részesül Prof. Dr. Daniel Buser (Universität Bern), Prof. Dr. Kovács György (Universität zu Lubeck) és Prof. Dr. Jose Luis Vazquez-Burguete (Universidad de Leon). Az eseményen a Pro Universitate díjat, a Kristó Gyula-díjat, a Klebelsberg Kunó-díjat, a Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát és a Professor Emerita/Emeritus kitüntető címet is átnyújtják.

Az Egyetem Napja hivatalos dátuma egyébként november 11. a Szegedi Tudományegyetemen. Ez több szempontból is jeles nap az intézmény történetében: 1872-ben ekkor kezdődött a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. Szokás szerint minden esztendőben a november 11. napjához közel eső szombaton tart ünnepi ülést a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa.


Az SZTE Egyetem napi ünnepségéhez kötődően:


Prof. Dr. Korchmáros Gábor előadást tart az SZTE Bolyai Intézet Szemináriumán „Véges testek feletti algebrai görbék és alkalmazásaik” címmel 2014. november 13-án (csütörtökön) 14.30 órakor az SZTE Bolyai épület II. emeletén, a Bolyai teremben.


Az ITI (International Team for Implantology) az egyik legnagyobb, svájci székhelyű, fogászati implantológiával foglalkozó tudományos és szakmai szervezet. Daniel Buser professzornak, az ITI legutóbbi elnökének, a Berni Egyetem Szájsebészeti Kinikája igazgatójának a Szegedi Tudományegyetem rektora „Senator Honoris Causa” megtisztelő címet adományoz. A kitüntetés átadását követően, 2014. november 15-én szombaton 13 órakor Buser professzor előadást tart „Potential and limitations in esthetic implant dentistry” címmel. Az SZTE Fogorvostudományi Kara, valamint a budapesti ITI Study Club által szervezett zártkörű program a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ alagsori előadótermében 13 órai kezdődik. A rendezvény regisztrációköteles, ezért a szervezők kérik, hogy az érdeklődők részvételi szándékukat a gyafras.ildiko@stoma.u-szeged.hu e-mail címen, vagy a 06 62 342 548-as telefonszámon 2014. november 12-ig jelezzék.


A Szegedi Tudományegyetem Napja ünnepség meghívója itt olvasható.

A kitüntetettek névora itt olvasható.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.