Bezár

Hírarchívum

Örkény István: Borék és Egypercesek a SZESZ előadásában

Örkény István: Borék és Egypercesek a SZESZ előadásában

2014. október 23.
1 perc

Dobozok borítják az egész színpadot. Egy íróasztal tele iratokkal, egy fogas, félhomály, vörös fények. Aztán egyszer csak két alak tűnik fel a pódiumon. A háttérben lövések, sikolyok, menetelés hangja hallatszik. A Borék című előadás kezdetét veszi. A Szegedi Egyetemi Színház premierjére 2014. október 21-én került sor az Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Örkény István egyfelvonásos vígjátéka a magyar honvédkórházban játszódik Budapest ostroma alatt. A műben megjelenik a katonaságban működő hierarchia, mindenek előtt a szabályok tisztelete. Így az ember csak a második helyen áll a fontossági sorrendben. A szereplők az egészségügyi őrmester, a közlegény, a főhadnagy, a hadnagy és az alezredes, akik a kórház raktárkészletét leltározzák, hiszen rendnek kell lennie minden körülmények között. A rendszerezés megkönnyítése érdekében rövidítéseket használnak a különböző orvosi eszközöknek, amik azonban félreértés forrásává válnak.


A második felvonást Örkény Egyperceseiből válogatott művek alkotják. 1967-ben nemcsak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonságnak számított ez a rövid filozofikus vagy groteszk írás. Örkény István a hétköznapi eseményeket írt le alkotásaiban, új nézőpontból vizsgálva. Az első felvonáshoz szorosan kapcsolódva elevenednek meg az Egypercesek, amikkel a SZESZ megmutatja, hogy nem csak novellaként állják meg a helyüket a művek, hanem színházi játékként is. Az előadás 2014. november 12-én lesz látható a Szent-Györgyi Albert Agórában.


A SZESZ hivatalos Facebook oldala itt megtekinthető

 

SZTEinfo – Hegedűs Bianka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek