SZTE Info

pikkelysomor_uszas_kiemelt

A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is

2014. október 29-én, a Pikkelysömör Világnapon profi úszók, vízilabdázók és lelkes önkéntesek úsztak együtt az újszegedi sportuszodában az elfogadásért és az egészséges életmódért. Az ország négy városában (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged) egyidejűleg zajló eseményt immár harmadjára szervezték meg, és idén Brüsszel is csatlakozott, európai szintűvé emelve a megmozdulást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel 200-an úszták a hosszokat az Úszók Éjszakáján a sportuszoda medencéjében: ez jóval több, mint a tavalyi résztvevők száma, emlegették sokan a szurkolók közül. Ez biztató hír, hiszen a rendezvény célja a pikkelysömör ismertségének növelése, illetvr az ebben szenvedő betegek társadalmi elfogadottságának javítása: úgy tűnik, egyre nyitottabbak az emberek a kezdeményezésre.


Joób Márton szegedi olimpikon és háromszoros kenuvilágbajnok nyitotta meg az Úszók Éjszakáját, aki jelenleg a sportért és egészségügyért is felelős önkormányzati bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy nagyszerűnek és támogatandónak tartja ezt az összefogást, mivel minden embernek joga van a megkülönböztetés és a szégyen terhe nélküli élethez. A mai rohanó világunkban ez egy remek alkalom arra, hogy értő figyelemmel forduljunk pikkelysömörben szenvedő embertársaink felé, és arra ösztönöz mindenkit, hogy ne a külsőségek alapján ítéljünk.


Uszok_ejszakaja_2014._oktober_29
A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is - GALÉRIA


Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, aki a brüsszeli esemény fő szervezője is egyben, arról beszélt, hogy a hozzávetőleg 200 ezer magyar beteg milyen akadályokba ütközik, melyek pusztán a tudatlanság miatti félelemből születnek. Nagyon fontos tudni: a pikkelysömör nem fertőző betegség, hanem az immunrendszer kóros aktiváltsága váltja ki, melynek genetikai háttere van. Sokan azonban ezt nem tudják, s a medencébe lépő beteg úgy érzi, kinézik onnan, ő maga is szégyelli tüneteit. Noha a betegek 80 százaléka csak enyhe tünetekkel rendelkezik, és ezek a kezelés jóvoltából észrevehetetlenek, mégis sokan belefáradnak, feladják a küzdelmet. A rossz diagnosztizálás miatt a tünetek erősödnek, feltűnőbbé válnak, és ezzel együtt nő a betegek kirekesztettsége is.


A 2014-es Úszók Éjszakájának célja nem csak a tavalyi rekord megdöntése volt Pataki Ferenc színművész és a szurkolók lelkesítése mellett: a rendezvény üzenetet közvetített egészségesek és betegek felé. Mindkét csoportnak több tudatosságot kell gyakorolnia, és nyitni a kínálkozó tudás felé: leszámolni az értelmetlen konvenciókkal, és az egészséges életmód lehetőségét megadni a pikkelysömörben szenvedőknek!


Ahogy arra már utaltunk, a 2014-es Úszók Éjszakája brüsszeli eseményének főszervezője Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, az európai társaság vezetőségi tagja volt, a hazai kezdeményező Magyar Dermatológiai Társulat elnöke pedig Bata Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem bőrklinika professzora, így a nemes program szorosan kötődik a szegedi universitashoz.

 

SZTEinfo – Szalai Anna

Fotó: Varga Kristóf

 

Korábban írtuk:

Úszók Éjszakája – olimpikonok állnak ki a pikkelysömörrel élő társaikért

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.