SZTE Info

pikkelysomor_uszas_kiemelt

A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is

2014. október 29-én, a Pikkelysömör Világnapon profi úszók, vízilabdázók és lelkes önkéntesek úsztak együtt az újszegedi sportuszodában az elfogadásért és az egészséges életmódért. Az ország négy városában (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged) egyidejűleg zajló eseményt immár harmadjára szervezték meg, és idén Brüsszel is csatlakozott, európai szintűvé emelve a megmozdulást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel 200-an úszták a hosszokat az Úszók Éjszakáján a sportuszoda medencéjében: ez jóval több, mint a tavalyi résztvevők száma, emlegették sokan a szurkolók közül. Ez biztató hír, hiszen a rendezvény célja a pikkelysömör ismertségének növelése, illetvr az ebben szenvedő betegek társadalmi elfogadottságának javítása: úgy tűnik, egyre nyitottabbak az emberek a kezdeményezésre.


Joób Márton szegedi olimpikon és háromszoros kenuvilágbajnok nyitotta meg az Úszók Éjszakáját, aki jelenleg a sportért és egészségügyért is felelős önkormányzati bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy nagyszerűnek és támogatandónak tartja ezt az összefogást, mivel minden embernek joga van a megkülönböztetés és a szégyen terhe nélküli élethez. A mai rohanó világunkban ez egy remek alkalom arra, hogy értő figyelemmel forduljunk pikkelysömörben szenvedő embertársaink felé, és arra ösztönöz mindenkit, hogy ne a külsőségek alapján ítéljünk.


Uszok_ejszakaja_2014._oktober_29
A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is - GALÉRIA


Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, aki a brüsszeli esemény fő szervezője is egyben, arról beszélt, hogy a hozzávetőleg 200 ezer magyar beteg milyen akadályokba ütközik, melyek pusztán a tudatlanság miatti félelemből születnek. Nagyon fontos tudni: a pikkelysömör nem fertőző betegség, hanem az immunrendszer kóros aktiváltsága váltja ki, melynek genetikai háttere van. Sokan azonban ezt nem tudják, s a medencébe lépő beteg úgy érzi, kinézik onnan, ő maga is szégyelli tüneteit. Noha a betegek 80 százaléka csak enyhe tünetekkel rendelkezik, és ezek a kezelés jóvoltából észrevehetetlenek, mégis sokan belefáradnak, feladják a küzdelmet. A rossz diagnosztizálás miatt a tünetek erősödnek, feltűnőbbé válnak, és ezzel együtt nő a betegek kirekesztettsége is.


A 2014-es Úszók Éjszakájának célja nem csak a tavalyi rekord megdöntése volt Pataki Ferenc színművész és a szurkolók lelkesítése mellett: a rendezvény üzenetet közvetített egészségesek és betegek felé. Mindkét csoportnak több tudatosságot kell gyakorolnia, és nyitni a kínálkozó tudás felé: leszámolni az értelmetlen konvenciókkal, és az egészséges életmód lehetőségét megadni a pikkelysömörben szenvedőknek!


Ahogy arra már utaltunk, a 2014-es Úszók Éjszakája brüsszeli eseményének főszervezője Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, az európai társaság vezetőségi tagja volt, a hazai kezdeményező Magyar Dermatológiai Társulat elnöke pedig Bata Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem bőrklinika professzora, így a nemes program szorosan kötődik a szegedi universitashoz.

 

SZTEinfo – Szalai Anna

Fotó: Varga Kristóf

 

Korábban írtuk:

Úszók Éjszakája – olimpikonok állnak ki a pikkelysömörrel élő társaikért

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.