SZTE Info

pikkelysomor_uszas_kiemelt

A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is

2014. október 29-én, a Pikkelysömör Világnapon profi úszók, vízilabdázók és lelkes önkéntesek úsztak együtt az újszegedi sportuszodában az elfogadásért és az egészséges életmódért. Az ország négy városában (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged) egyidejűleg zajló eseményt immár harmadjára szervezték meg, és idén Brüsszel is csatlakozott, európai szintűvé emelve a megmozdulást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel 200-an úszták a hosszokat az Úszók Éjszakáján a sportuszoda medencéjében: ez jóval több, mint a tavalyi résztvevők száma, emlegették sokan a szurkolók közül. Ez biztató hír, hiszen a rendezvény célja a pikkelysömör ismertségének növelése, illetvr az ebben szenvedő betegek társadalmi elfogadottságának javítása: úgy tűnik, egyre nyitottabbak az emberek a kezdeményezésre.


Joób Márton szegedi olimpikon és háromszoros kenuvilágbajnok nyitotta meg az Úszók Éjszakáját, aki jelenleg a sportért és egészségügyért is felelős önkormányzati bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy nagyszerűnek és támogatandónak tartja ezt az összefogást, mivel minden embernek joga van a megkülönböztetés és a szégyen terhe nélküli élethez. A mai rohanó világunkban ez egy remek alkalom arra, hogy értő figyelemmel forduljunk pikkelysömörben szenvedő embertársaink felé, és arra ösztönöz mindenkit, hogy ne a külsőségek alapján ítéljünk.


Uszok_ejszakaja_2014._oktober_29
A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is - GALÉRIA


Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, aki a brüsszeli esemény fő szervezője is egyben, arról beszélt, hogy a hozzávetőleg 200 ezer magyar beteg milyen akadályokba ütközik, melyek pusztán a tudatlanság miatti félelemből születnek. Nagyon fontos tudni: a pikkelysömör nem fertőző betegség, hanem az immunrendszer kóros aktiváltsága váltja ki, melynek genetikai háttere van. Sokan azonban ezt nem tudják, s a medencébe lépő beteg úgy érzi, kinézik onnan, ő maga is szégyelli tüneteit. Noha a betegek 80 százaléka csak enyhe tünetekkel rendelkezik, és ezek a kezelés jóvoltából észrevehetetlenek, mégis sokan belefáradnak, feladják a küzdelmet. A rossz diagnosztizálás miatt a tünetek erősödnek, feltűnőbbé válnak, és ezzel együtt nő a betegek kirekesztettsége is.


A 2014-es Úszók Éjszakájának célja nem csak a tavalyi rekord megdöntése volt Pataki Ferenc színművész és a szurkolók lelkesítése mellett: a rendezvény üzenetet közvetített egészségesek és betegek felé. Mindkét csoportnak több tudatosságot kell gyakorolnia, és nyitni a kínálkozó tudás felé: leszámolni az értelmetlen konvenciókkal, és az egészséges életmód lehetőségét megadni a pikkelysömörben szenvedőknek!


Ahogy arra már utaltunk, a 2014-es Úszók Éjszakája brüsszeli eseményének főszervezője Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, az európai társaság vezetőségi tagja volt, a hazai kezdeményező Magyar Dermatológiai Társulat elnöke pedig Bata Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem bőrklinika professzora, így a nemes program szorosan kötődik a szegedi universitashoz.

 

SZTEinfo – Szalai Anna

Fotó: Varga Kristóf

 

Korábban írtuk:

Úszók Éjszakája – olimpikonok állnak ki a pikkelysömörrel élő társaikért

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.