Bezár

SZTEhírek

pikkelysomor_uszas_kiemelt

A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is

A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is

2014. október 30.
2 perc

2014. október 29-én, a Pikkelysömör Világnapon profi úszók, vízilabdázók és lelkes önkéntesek úsztak együtt az újszegedi sportuszodában az elfogadásért és az egészséges életmódért. Az ország négy városában (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged) egyidejűleg zajló eseményt immár harmadjára szervezték meg, és idén Brüsszel is csatlakozott, európai szintűvé emelve a megmozdulást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel 200-an úszták a hosszokat az Úszók Éjszakáján a sportuszoda medencéjében: ez jóval több, mint a tavalyi résztvevők száma, emlegették sokan a szurkolók közül. Ez biztató hír, hiszen a rendezvény célja a pikkelysömör ismertségének növelése, illetvr az ebben szenvedő betegek társadalmi elfogadottságának javítása: úgy tűnik, egyre nyitottabbak az emberek a kezdeményezésre.


Joób Márton szegedi olimpikon és háromszoros kenuvilágbajnok nyitotta meg az Úszók Éjszakáját, aki jelenleg a sportért és egészségügyért is felelős önkormányzati bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy nagyszerűnek és támogatandónak tartja ezt az összefogást, mivel minden embernek joga van a megkülönböztetés és a szégyen terhe nélküli élethez. A mai rohanó világunkban ez egy remek alkalom arra, hogy értő figyelemmel forduljunk pikkelysömörben szenvedő embertársaink felé, és arra ösztönöz mindenkit, hogy ne a külsőségek alapján ítéljünk.


Uszok_ejszakaja_2014._oktober_29
A pikkelysömörösökért úsztak Szegeden is - GALÉRIA


Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, aki a brüsszeli esemény fő szervezője is egyben, arról beszélt, hogy a hozzávetőleg 200 ezer magyar beteg milyen akadályokba ütközik, melyek pusztán a tudatlanság miatti félelemből születnek. Nagyon fontos tudni: a pikkelysömör nem fertőző betegség, hanem az immunrendszer kóros aktiváltsága váltja ki, melynek genetikai háttere van. Sokan azonban ezt nem tudják, s a medencébe lépő beteg úgy érzi, kinézik onnan, ő maga is szégyelli tüneteit. Noha a betegek 80 százaléka csak enyhe tünetekkel rendelkezik, és ezek a kezelés jóvoltából észrevehetetlenek, mégis sokan belefáradnak, feladják a küzdelmet. A rossz diagnosztizálás miatt a tünetek erősödnek, feltűnőbbé válnak, és ezzel együtt nő a betegek kirekesztettsége is.


A 2014-es Úszók Éjszakájának célja nem csak a tavalyi rekord megdöntése volt Pataki Ferenc színművész és a szurkolók lelkesítése mellett: a rendezvény üzenetet közvetített egészségesek és betegek felé. Mindkét csoportnak több tudatosságot kell gyakorolnia, és nyitni a kínálkozó tudás felé: leszámolni az értelmetlen konvenciókkal, és az egészséges életmód lehetőségét megadni a pikkelysömörben szenvedőknek!


Ahogy arra már utaltunk, a 2014-es Úszók Éjszakája brüsszeli eseményének főszervezője Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáját vezető professzor, az európai társaság vezetőségi tagja volt, a hazai kezdeményező Magyar Dermatológiai Társulat elnöke pedig Bata Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem bőrklinika professzora, így a nemes program szorosan kötődik a szegedi universitashoz.

 

SZTEinfo – Szalai Anna

Fotó: Varga Kristóf

 

Korábban írtuk:

Úszók Éjszakája – olimpikonok állnak ki a pikkelysömörrel élő társaikért

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek