Bezár

Hírarchívum

gyermekszivmutet_kiemelt

Sikeres gyermekszívműtétet hajtottak végre az SZTE-n

Sikeres gyermekszívműtétet hajtottak végre az SZTE-n

2014. október 22.
1 perc

A nyitott szívvel született Ilyés Attilát 2014. október 14-én operálták meg az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban a Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében. A hatéves erdélyi kisfiú műtéte jól sikerült, lábadozik, és október 21-étől látogatható. További négy gyermek műtétét tervezik Szegeden ősszel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szivmutetA Rotary által szervezett Gift of Life – Ajándékozz életet! egy nemzetközi civil program, melynek célja olyan gyermekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek, és országukban nem áll rendelkezésre a gyógyítás lehetősége. Magyarországon eddig kizárólag Budapesten végeztek el műtéteket ehhez kapcsolódóan, 2014 őszétől viszont az SZTE Kardiológiai Központban folytatódnak az operációk. A szegedi orvosok október 14-én sikeres szívműtétet hajtottak végre a hatéves erdélyi Ilyés Attilán, aki nyitott szívvel született. Attila jól van, lábadozik, október 21-étől immár látogatható, a jövő héten pedig haza is térhet. Még az ősszel további négy hasonló beavatkozást terveznek az SZTE-n.

 

Katona Márta, az SZTE gyermek-kardiológiai osztályának vezetője elmondta, lyukas szívvel született a gyermek, ami jelentős jobb szívfélterhelést okozott. – Ez egy gyakori betegség, jól operálható, teljes gyógyulást eredményez. Jó ütemben gyógyul a kisfiú, de körülbelül három hónap, mire a mellkascsont rendesen összeforr. Később akár sportolhat is – árulta el. Az erdélyi kisfiúra utógondozás is vár, ultrahanggal fogják vizsgálni, és várhatóan fél év vagy egy év múlva lehet majd gyógyulttá nyilvánítani.

 

SZTEinfo

Fotó: Kovács Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek