SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Orbán György művészetéről

A Szabadegyetem – Szeged 2014- október 8-i alkalmán Zsigmond Zoltán, az SZTE Zeneművészeti Kar tanszékvezető főiskolai docense tartott előadást „Orbán György: Évszakok – zongoraciklus” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zsigmond Zoltán mindjárt az előadása elején „megijesztette” közönségét, hiszen a könnyed kortárs zene helyett a fajsúlyosabb, igényesebb kortárs komolyzenét mutatta be az este folyamán Orbán György: Évszakok című zongoraciklusán keresztül.

Orbán György zenei stílusát a sokszínűség jellemzi, egyszer azt is kijelentette: „stílustisztaság csak a tehetségtelenség lehet”. Olyan szerző, aki a zenén keresztül intenzíven akar kommunikálni, közölni, érzelmeket átadni hallgatójának, mindezt élményszerűen és szerethetően.

Zsigmond Zoltán hangsúlyozta, hogy az általa méltatott kortárs alkotó változatos eszközökkel él a zenében, különlegesen gazdag zeneszerzői eszköztárat használ. Mindennek az est folyamán a közönség személyes fül- és szemtanúja is lehetett. Az előadás részeként az Évszakok zongoraciklus számos darabja megszólalt felvételről Zsigmond Zoltán zongorajátékán keresztül. A zenéhez vizuális élmény is társult, az egyes zenei betéteket képekkel is illusztrálta az előadó – a hallgatóság többek között láthatott egy valódi Orbán György-kéziratos kottát is.

A bemutatott mű – hasonlóan Vivaldi: Négy évszak című darabjához – négy ciklusból áll, ám annál jóval terjedelmesebb, összesen 48 tétel. A kissé franciás stílusú Ősz és a Tél tétel is gyakran vizuális indíttatású válogatásokat tartalmaz, melyből több művet Van Gogh képei ihlettek (Tournoyant – Örvénylő, Flamboyant – Lángoló).

A Tavasz ciklus egy konkrét témát dolgoz fel, ez Vivaldi Tavasz című hegedűversenyéből származik.

A Nyár „Aestas summa” sorozat számos áhítatos, letisztult darabja után hallhattunk egy kegyetlen, borongós stílusút is, a „Der Tod – Haláltánc”-ot. E sorozat több darabjának témája egészen az 1500-as évekhez nyúlik vissza.

Zsigmond Zoltán elmondta, ha csak egy darabot vihetett volna magával az előadására, az a Nyár ciklus „Passacaglia” című darabja lett volna. Ez a zenemű érdekes színfoltja volt prezentálásának, hiszen a darabot hallgatva a docens magyarázatot is fűzött a hallottakhoz, mintegy elmesélte, mikor mit hallhatunk a zenében.

A közönség soraiból felmerült kérdésként, honnan ered Zsigmond Zoltán és Orbán György személyes kapcsolata. Kiderült, hogy 1993-ban, egy közös rádiófelvétel eredményeképpen sikerült Zsigmond Zoltának Orbán Györgytől kottákat kérni az addig kiadatlan zongoraműveiből.

Az előadás zárásaként Zsigmond Zoltán összegezte: szeretné, ha még „holnap” is mindenkiben megmaradna valami szép emlék Orbán György művészetéből.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.