SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Orbán György művészetéről

A Szabadegyetem – Szeged 2014- október 8-i alkalmán Zsigmond Zoltán, az SZTE Zeneművészeti Kar tanszékvezető főiskolai docense tartott előadást „Orbán György: Évszakok – zongoraciklus” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zsigmond Zoltán mindjárt az előadása elején „megijesztette” közönségét, hiszen a könnyed kortárs zene helyett a fajsúlyosabb, igényesebb kortárs komolyzenét mutatta be az este folyamán Orbán György: Évszakok című zongoraciklusán keresztül.

Orbán György zenei stílusát a sokszínűség jellemzi, egyszer azt is kijelentette: „stílustisztaság csak a tehetségtelenség lehet”. Olyan szerző, aki a zenén keresztül intenzíven akar kommunikálni, közölni, érzelmeket átadni hallgatójának, mindezt élményszerűen és szerethetően.

Zsigmond Zoltán hangsúlyozta, hogy az általa méltatott kortárs alkotó változatos eszközökkel él a zenében, különlegesen gazdag zeneszerzői eszköztárat használ. Mindennek az est folyamán a közönség személyes fül- és szemtanúja is lehetett. Az előadás részeként az Évszakok zongoraciklus számos darabja megszólalt felvételről Zsigmond Zoltán zongorajátékán keresztül. A zenéhez vizuális élmény is társult, az egyes zenei betéteket képekkel is illusztrálta az előadó – a hallgatóság többek között láthatott egy valódi Orbán György-kéziratos kottát is.

A bemutatott mű – hasonlóan Vivaldi: Négy évszak című darabjához – négy ciklusból áll, ám annál jóval terjedelmesebb, összesen 48 tétel. A kissé franciás stílusú Ősz és a Tél tétel is gyakran vizuális indíttatású válogatásokat tartalmaz, melyből több művet Van Gogh képei ihlettek (Tournoyant – Örvénylő, Flamboyant – Lángoló).

A Tavasz ciklus egy konkrét témát dolgoz fel, ez Vivaldi Tavasz című hegedűversenyéből származik.

A Nyár „Aestas summa” sorozat számos áhítatos, letisztult darabja után hallhattunk egy kegyetlen, borongós stílusút is, a „Der Tod – Haláltánc”-ot. E sorozat több darabjának témája egészen az 1500-as évekhez nyúlik vissza.

Zsigmond Zoltán elmondta, ha csak egy darabot vihetett volna magával az előadására, az a Nyár ciklus „Passacaglia” című darabja lett volna. Ez a zenemű érdekes színfoltja volt prezentálásának, hiszen a darabot hallgatva a docens magyarázatot is fűzött a hallottakhoz, mintegy elmesélte, mikor mit hallhatunk a zenében.

A közönség soraiból felmerült kérdésként, honnan ered Zsigmond Zoltán és Orbán György személyes kapcsolata. Kiderült, hogy 1993-ban, egy közös rádiófelvétel eredményeképpen sikerült Zsigmond Zoltának Orbán Györgytől kottákat kérni az addig kiadatlan zongoraműveiből.

Az előadás zárásaként Zsigmond Zoltán összegezte: szeretné, ha még „holnap” is mindenkiben megmaradna valami szép emlék Orbán György művészetéből.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.