SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: Orbán György művészetéről

A Szabadegyetem – Szeged 2014- október 8-i alkalmán Zsigmond Zoltán, az SZTE Zeneművészeti Kar tanszékvezető főiskolai docense tartott előadást „Orbán György: Évszakok – zongoraciklus” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Zsigmond Zoltán mindjárt az előadása elején „megijesztette” közönségét, hiszen a könnyed kortárs zene helyett a fajsúlyosabb, igényesebb kortárs komolyzenét mutatta be az este folyamán Orbán György: Évszakok című zongoraciklusán keresztül.

Orbán György zenei stílusát a sokszínűség jellemzi, egyszer azt is kijelentette: „stílustisztaság csak a tehetségtelenség lehet”. Olyan szerző, aki a zenén keresztül intenzíven akar kommunikálni, közölni, érzelmeket átadni hallgatójának, mindezt élményszerűen és szerethetően.

Zsigmond Zoltán hangsúlyozta, hogy az általa méltatott kortárs alkotó változatos eszközökkel él a zenében, különlegesen gazdag zeneszerzői eszköztárat használ. Mindennek az est folyamán a közönség személyes fül- és szemtanúja is lehetett. Az előadás részeként az Évszakok zongoraciklus számos darabja megszólalt felvételről Zsigmond Zoltán zongorajátékán keresztül. A zenéhez vizuális élmény is társult, az egyes zenei betéteket képekkel is illusztrálta az előadó – a hallgatóság többek között láthatott egy valódi Orbán György-kéziratos kottát is.

A bemutatott mű – hasonlóan Vivaldi: Négy évszak című darabjához – négy ciklusból áll, ám annál jóval terjedelmesebb, összesen 48 tétel. A kissé franciás stílusú Ősz és a Tél tétel is gyakran vizuális indíttatású válogatásokat tartalmaz, melyből több művet Van Gogh képei ihlettek (Tournoyant – Örvénylő, Flamboyant – Lángoló).

A Tavasz ciklus egy konkrét témát dolgoz fel, ez Vivaldi Tavasz című hegedűversenyéből származik.

A Nyár „Aestas summa” sorozat számos áhítatos, letisztult darabja után hallhattunk egy kegyetlen, borongós stílusút is, a „Der Tod – Haláltánc”-ot. E sorozat több darabjának témája egészen az 1500-as évekhez nyúlik vissza.

Zsigmond Zoltán elmondta, ha csak egy darabot vihetett volna magával az előadására, az a Nyár ciklus „Passacaglia” című darabja lett volna. Ez a zenemű érdekes színfoltja volt prezentálásának, hiszen a darabot hallgatva a docens magyarázatot is fűzött a hallottakhoz, mintegy elmesélte, mikor mit hallhatunk a zenében.

A közönség soraiból felmerült kérdésként, honnan ered Zsigmond Zoltán és Orbán György személyes kapcsolata. Kiderült, hogy 1993-ban, egy közös rádiófelvétel eredményeképpen sikerült Zsigmond Zoltának Orbán Györgytől kottákat kérni az addig kiadatlan zongoraműveiből.

Az előadás zárásaként Zsigmond Zoltán összegezte: szeretné, ha még „holnap” is mindenkiben megmaradna valami szép emlék Orbán György művészetéből.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.