SZTE Info

eli_logok_kiemelt

Szavazzon az ELI-Science Park és az ottani Inkubátorház brandjéről és logójáról!

Az európai uniós tudományos beruházás, a „szuperlézernek” is nevezett ELI-ALPS köré épülő ELI-Science Park és a területen felépítendő Inkubátorház brand és logó terveiről mondhatnak véleményt az egyetemi polgárok. A közvélemény-kutatásról az SZTE Szenátusa döntött legutóbbi ülésén. Voksolni 2014. november 23-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az első, nagyteljesítményű lézereken alapuló civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jön létre: www.eli-hu.hu.


 

  Szenátusi tájékoztatók


A Szegeden, egyetemi földterületen megépülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS), e kutatási nagyberendezés tudományra és gazdaságra gyakorolt élénkítő hatásának máris sok jele tapasztalható. E következmények közül az egyik legjelentősebb, hogy ezen a 90 hektáros földterületen a jövőbeni kutatóközpont köré úgynevezett tudományos és innovációs park szerveződik. Ennek az ELI-Science Parknak a része lesz a tudósok eredményeinek gazdasági hasznosulását közvetlenül segítő Inkubátorház.


Az ELI projekt megvalósításának állomásairól a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa folyamatosan tájékozódik. Az SZTE irányító testülete legutóbbi, 2014. szeptember 29-i ülésén rögzíthette: „Elindult az ELI Science Park koncepció kidolgozása. A feladattal megbízott DEAK Zrt. – az MFB Invest Zrt. szakértőivel együttműködve – elkészítette az Inkubátorház beruházást megalapozó üzleti modellt.”


Elkészült az „előzetes megvalósíthatósági tanulmány, valamint az ELI Science Park hosszú távú infrastruktúra-fejlesztés és betelepülési koncepciója is”.


 

  Tudományos, technológiai, ipari telephely


Az ELI-ALPS földrajzi közelségében parkszerűen kialakított tudományos, technológiai és ipari telephely az ELI-Science Park. Ide „nagy növekedési potenciálú, tudásintenzív, technológiai innovációval foglalkozó vállalkozásokat” várnak. Az ilyen induló cégek fejlődését infrastruktúrával és támogató (K+F+I, üzleti és inkubációs) szolgáltatásokkal segítik.


Az SZTE Szenátusa azt is megállapította, hogy „az ELI életciklusából levezethetően az Inkubátorháznak az ELI elkészültével nyitva kell állnia az érdeklődők, lehetséges betelepülők fogadására.” Az inkubátorház a tervek szerint 2016 végére épül föl. „Az Inkubátorház tervezett funkcionalitása: labor, iroda, gazdasági- és közösségi szolgáltató hely, valamint szálláshely biztosítás”. Mindez kötődik a lézerközpontba tervezett tevékenységekhez.


Az SZTE Szenátus elé került az ELI-Science Park és Inkubátorház 4 brand javaslata is. Ám ezekről a testület nem kívánt azonnal véleményt nyilvánítani. Az egyetemi szenátorok kíváncsiak az egyetemi polgárok véleményére is. Az ELI-Science Park és a területen felépítendő Inkubátorház logó és brand javaslatáról – az SZTE vezetői és Szenátusa kezdeményezésére – induló közvélemény-kutatásban minden egyetemi polgár részt vehet.


A brand és logó szavazás címe: www.u-szeged.hu/eli-science-park/szavazas


 

  Brand és logó


„Megkülönböztet, kiemel, meghatároz, akár konkrét üzleti tartalommal is rendelkezhet a brand” – hangsúlyozza a brand lényegét Susányi Tamás, az SZTE DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Ez a cég segíti a szegedi egyetem tudományos műhelyeiben rendelkezésre álló kutatási kapacitás és a konkrét kutatási eredmények ipari és gazdasági célú felhasználását. A brand kialakítása többek között magába foglalja a névadást, a logó és az arculat megtervezését, a jellemzők definiálását is. A brand és a logó kialakításakor olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy például: mi jellemezze majd a szegedi-hódmezővásárhelyi fejlesztési térség jövőjét meghatározó ELI-Science Parkot. Így például: modern, tágas, innovatív, környezettudatos, természetközeli, egyedi? A kiemelt jellemzőket kell sugallnia a brandnek és a logónak.


Egy szakemberekből álló csapat 4 javaslattá kristályosította az eddig összegyűjtött ötleteket – árulta el Susányi Tamás. Hangsúlyozta: a tudományos és gazdasági fejlődés új katalizátoraként felfogott ELI-ALPS „szuperlézer” körüli science park elnevezésének nemzetközi szinten is életképesnek kell lennie. A most közvélemény-kutatási szavazásra bocsátott 4 elnevezés:


 • ELIPOLIS – a tudomány fellegvára, az innovatív megoldások szülőhelye:

ELIPOLIS

 • ELI Focus – a tudomány, a kutatás, az innováció és a vállalkozások középpontja:

ELI Focus Park

 • ELIDEA – a különböző tudományterületeken áttörést hozó ötletek paradicsoma:

ELIDEA Park

 • ELI-sium – az innovatív vállalkozások paradicsoma:

Eli-sium


Az ELI-Science Park elnevezését is jelentő brand és logó 4 változatának a magyarázata itt elérhető:


A szavazásra vállalkozó egyetemi polgár adatait bizalmasan kezelik, ugyanakkor az e-mail címét is megadó voksoló egyedi lehetőséget kap arra, hogy elsőként értesüljön az ELI-Science Park és az Inkubátorház újdonságairól. Szavazni (egyetemi számítógépekről) a fenti linken elérhető felületről 2014. november 23-ig lehet.


A közvélemény-kutatás eredményéről az SZTE Szenátusa 2014. november 24-i ülésén értesül, így ennek ismeretében dönt arról, hogy a 4 javaslat közül melyik legyen az ELI Science Park és az Inkubátorház brand-je és logója.


SZTEinfo


 

Az ELI-ALPS legfontosabb jellemzőit mutató plakát itt látható:


eli_plakat


Korábban írtuk:

Hogyan brandeljünk egy science parkot?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."