SZTE Info

eli_logok_kiemelt

Szavazzon az ELI-Science Park és az ottani Inkubátorház brandjéről és logójáról!

Az európai uniós tudományos beruházás, a „szuperlézernek” is nevezett ELI-ALPS köré épülő ELI-Science Park és a területen felépítendő Inkubátorház brand és logó terveiről mondhatnak véleményt az egyetemi polgárok. A közvélemény-kutatásról az SZTE Szenátusa döntött legutóbbi ülésén. Voksolni 2014. november 23-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az első, nagyteljesítményű lézereken alapuló civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jön létre: www.eli-hu.hu.


 

  Szenátusi tájékoztatók


A Szegeden, egyetemi földterületen megépülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS), e kutatási nagyberendezés tudományra és gazdaságra gyakorolt élénkítő hatásának máris sok jele tapasztalható. E következmények közül az egyik legjelentősebb, hogy ezen a 90 hektáros földterületen a jövőbeni kutatóközpont köré úgynevezett tudományos és innovációs park szerveződik. Ennek az ELI-Science Parknak a része lesz a tudósok eredményeinek gazdasági hasznosulását közvetlenül segítő Inkubátorház.


Az ELI projekt megvalósításának állomásairól a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa folyamatosan tájékozódik. Az SZTE irányító testülete legutóbbi, 2014. szeptember 29-i ülésén rögzíthette: „Elindult az ELI Science Park koncepció kidolgozása. A feladattal megbízott DEAK Zrt. – az MFB Invest Zrt. szakértőivel együttműködve – elkészítette az Inkubátorház beruházást megalapozó üzleti modellt.”


Elkészült az „előzetes megvalósíthatósági tanulmány, valamint az ELI Science Park hosszú távú infrastruktúra-fejlesztés és betelepülési koncepciója is”.


 

  Tudományos, technológiai, ipari telephely


Az ELI-ALPS földrajzi közelségében parkszerűen kialakított tudományos, technológiai és ipari telephely az ELI-Science Park. Ide „nagy növekedési potenciálú, tudásintenzív, technológiai innovációval foglalkozó vállalkozásokat” várnak. Az ilyen induló cégek fejlődését infrastruktúrával és támogató (K+F+I, üzleti és inkubációs) szolgáltatásokkal segítik.


Az SZTE Szenátusa azt is megállapította, hogy „az ELI életciklusából levezethetően az Inkubátorháznak az ELI elkészültével nyitva kell állnia az érdeklődők, lehetséges betelepülők fogadására.” Az inkubátorház a tervek szerint 2016 végére épül föl. „Az Inkubátorház tervezett funkcionalitása: labor, iroda, gazdasági- és közösségi szolgáltató hely, valamint szálláshely biztosítás”. Mindez kötődik a lézerközpontba tervezett tevékenységekhez.


Az SZTE Szenátus elé került az ELI-Science Park és Inkubátorház 4 brand javaslata is. Ám ezekről a testület nem kívánt azonnal véleményt nyilvánítani. Az egyetemi szenátorok kíváncsiak az egyetemi polgárok véleményére is. Az ELI-Science Park és a területen felépítendő Inkubátorház logó és brand javaslatáról – az SZTE vezetői és Szenátusa kezdeményezésére – induló közvélemény-kutatásban minden egyetemi polgár részt vehet.


A brand és logó szavazás címe: www.u-szeged.hu/eli-science-park/szavazas


 

  Brand és logó


„Megkülönböztet, kiemel, meghatároz, akár konkrét üzleti tartalommal is rendelkezhet a brand” – hangsúlyozza a brand lényegét Susányi Tamás, az SZTE DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Ez a cég segíti a szegedi egyetem tudományos műhelyeiben rendelkezésre álló kutatási kapacitás és a konkrét kutatási eredmények ipari és gazdasági célú felhasználását. A brand kialakítása többek között magába foglalja a névadást, a logó és az arculat megtervezését, a jellemzők definiálását is. A brand és a logó kialakításakor olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy például: mi jellemezze majd a szegedi-hódmezővásárhelyi fejlesztési térség jövőjét meghatározó ELI-Science Parkot. Így például: modern, tágas, innovatív, környezettudatos, természetközeli, egyedi? A kiemelt jellemzőket kell sugallnia a brandnek és a logónak.


Egy szakemberekből álló csapat 4 javaslattá kristályosította az eddig összegyűjtött ötleteket – árulta el Susányi Tamás. Hangsúlyozta: a tudományos és gazdasági fejlődés új katalizátoraként felfogott ELI-ALPS „szuperlézer” körüli science park elnevezésének nemzetközi szinten is életképesnek kell lennie. A most közvélemény-kutatási szavazásra bocsátott 4 elnevezés:


 • ELIPOLIS – a tudomány fellegvára, az innovatív megoldások szülőhelye:

ELIPOLIS

 • ELI Focus – a tudomány, a kutatás, az innováció és a vállalkozások középpontja:

ELI Focus Park

 • ELIDEA – a különböző tudományterületeken áttörést hozó ötletek paradicsoma:

ELIDEA Park

 • ELI-sium – az innovatív vállalkozások paradicsoma:

Eli-sium


Az ELI-Science Park elnevezését is jelentő brand és logó 4 változatának a magyarázata itt elérhető:


A szavazásra vállalkozó egyetemi polgár adatait bizalmasan kezelik, ugyanakkor az e-mail címét is megadó voksoló egyedi lehetőséget kap arra, hogy elsőként értesüljön az ELI-Science Park és az Inkubátorház újdonságairól. Szavazni (egyetemi számítógépekről) a fenti linken elérhető felületről 2014. november 23-ig lehet.


A közvélemény-kutatás eredményéről az SZTE Szenátusa 2014. november 24-i ülésén értesül, így ennek ismeretében dönt arról, hogy a 4 javaslat közül melyik legyen az ELI Science Park és az Inkubátorház brand-je és logója.


SZTEinfo


 

Az ELI-ALPS legfontosabb jellemzőit mutató plakát itt látható:


eli_plakat


Korábban írtuk:

Hogyan brandeljünk egy science parkot?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.