SZTE Info

eli_logok_kiemelt

Szavazzon az ELI-Science Park és az ottani Inkubátorház brandjéről és logójáról!

Az európai uniós tudományos beruházás, a „szuperlézernek” is nevezett ELI-ALPS köré épülő ELI-Science Park és a területen felépítendő Inkubátorház brand és logó terveiről mondhatnak véleményt az egyetemi polgárok. A közvélemény-kutatásról az SZTE Szenátusa döntött legutóbbi ülésén. Voksolni 2014. november 23-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az első, nagyteljesítményű lézereken alapuló civil kutatói létesítmény, amely európai együttműködéssel és a nemzetközi tudományos közösség részvételével jön létre: www.eli-hu.hu.


 

  Szenátusi tájékoztatók


A Szegeden, egyetemi földterületen megépülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS), e kutatási nagyberendezés tudományra és gazdaságra gyakorolt élénkítő hatásának máris sok jele tapasztalható. E következmények közül az egyik legjelentősebb, hogy ezen a 90 hektáros földterületen a jövőbeni kutatóközpont köré úgynevezett tudományos és innovációs park szerveződik. Ennek az ELI-Science Parknak a része lesz a tudósok eredményeinek gazdasági hasznosulását közvetlenül segítő Inkubátorház.


Az ELI projekt megvalósításának állomásairól a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa folyamatosan tájékozódik. Az SZTE irányító testülete legutóbbi, 2014. szeptember 29-i ülésén rögzíthette: „Elindult az ELI Science Park koncepció kidolgozása. A feladattal megbízott DEAK Zrt. – az MFB Invest Zrt. szakértőivel együttműködve – elkészítette az Inkubátorház beruházást megalapozó üzleti modellt.”


Elkészült az „előzetes megvalósíthatósági tanulmány, valamint az ELI Science Park hosszú távú infrastruktúra-fejlesztés és betelepülési koncepciója is”.


 

  Tudományos, technológiai, ipari telephely


Az ELI-ALPS földrajzi közelségében parkszerűen kialakított tudományos, technológiai és ipari telephely az ELI-Science Park. Ide „nagy növekedési potenciálú, tudásintenzív, technológiai innovációval foglalkozó vállalkozásokat” várnak. Az ilyen induló cégek fejlődését infrastruktúrával és támogató (K+F+I, üzleti és inkubációs) szolgáltatásokkal segítik.


Az SZTE Szenátusa azt is megállapította, hogy „az ELI életciklusából levezethetően az Inkubátorháznak az ELI elkészültével nyitva kell állnia az érdeklődők, lehetséges betelepülők fogadására.” Az inkubátorház a tervek szerint 2016 végére épül föl. „Az Inkubátorház tervezett funkcionalitása: labor, iroda, gazdasági- és közösségi szolgáltató hely, valamint szálláshely biztosítás”. Mindez kötődik a lézerközpontba tervezett tevékenységekhez.


Az SZTE Szenátus elé került az ELI-Science Park és Inkubátorház 4 brand javaslata is. Ám ezekről a testület nem kívánt azonnal véleményt nyilvánítani. Az egyetemi szenátorok kíváncsiak az egyetemi polgárok véleményére is. Az ELI-Science Park és a területen felépítendő Inkubátorház logó és brand javaslatáról – az SZTE vezetői és Szenátusa kezdeményezésére – induló közvélemény-kutatásban minden egyetemi polgár részt vehet.


A brand és logó szavazás címe: www.u-szeged.hu/eli-science-park/szavazas


 

  Brand és logó


„Megkülönböztet, kiemel, meghatároz, akár konkrét üzleti tartalommal is rendelkezhet a brand” – hangsúlyozza a brand lényegét Susányi Tamás, az SZTE DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Ez a cég segíti a szegedi egyetem tudományos műhelyeiben rendelkezésre álló kutatási kapacitás és a konkrét kutatási eredmények ipari és gazdasági célú felhasználását. A brand kialakítása többek között magába foglalja a névadást, a logó és az arculat megtervezését, a jellemzők definiálását is. A brand és a logó kialakításakor olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy például: mi jellemezze majd a szegedi-hódmezővásárhelyi fejlesztési térség jövőjét meghatározó ELI-Science Parkot. Így például: modern, tágas, innovatív, környezettudatos, természetközeli, egyedi? A kiemelt jellemzőket kell sugallnia a brandnek és a logónak.


Egy szakemberekből álló csapat 4 javaslattá kristályosította az eddig összegyűjtött ötleteket – árulta el Susányi Tamás. Hangsúlyozta: a tudományos és gazdasági fejlődés új katalizátoraként felfogott ELI-ALPS „szuperlézer” körüli science park elnevezésének nemzetközi szinten is életképesnek kell lennie. A most közvélemény-kutatási szavazásra bocsátott 4 elnevezés:


 • ELIPOLIS – a tudomány fellegvára, az innovatív megoldások szülőhelye:

ELIPOLIS

 • ELI Focus – a tudomány, a kutatás, az innováció és a vállalkozások középpontja:

ELI Focus Park

 • ELIDEA – a különböző tudományterületeken áttörést hozó ötletek paradicsoma:

ELIDEA Park

 • ELI-sium – az innovatív vállalkozások paradicsoma:

Eli-sium


Az ELI-Science Park elnevezését is jelentő brand és logó 4 változatának a magyarázata itt elérhető:


A szavazásra vállalkozó egyetemi polgár adatait bizalmasan kezelik, ugyanakkor az e-mail címét is megadó voksoló egyedi lehetőséget kap arra, hogy elsőként értesüljön az ELI-Science Park és az Inkubátorház újdonságairól. Szavazni (egyetemi számítógépekről) a fenti linken elérhető felületről 2014. november 23-ig lehet.


A közvélemény-kutatás eredményéről az SZTE Szenátusa 2014. november 24-i ülésén értesül, így ennek ismeretében dönt arról, hogy a 4 javaslat közül melyik legyen az ELI Science Park és az Inkubátorház brand-je és logója.


SZTEinfo


 

Az ELI-ALPS legfontosabb jellemzőit mutató plakát itt látható:


eli_plakat


Korábban írtuk:

Hogyan brandeljünk egy science parkot?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.