SZTE Info

Szegeden is bemutatják Shakespeare „Ahogy tetszik” című művét

A romantikus vígjáték és a tragédia William Shakespeare kedvelt témái. Ezt a kettőt ötvözi az „Ahogy tetszik” című művében. A közönség a szegedi Kisszínházban találkozhat a színdarabbal elsőként 2014. november 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közönségtalálkozón ismerkedhettek az érdeklődők a darabbal 2014. október 28-án a Somogyi-könyvtárban. Itt a rendező, Keresztes Attila és néhány színész – Báhner Péter, Jakab Tamás, Rácz Tibor, Sorbán Csaba, Szívós László – beszélgetett Gortva Tamással, a Radnóti Miklós Gimnázium irodalomtanárával a színdarabról, ezzel egy kis ízelítőt adva az előadásból. Szó volt többek között arról, hogy mitől lesz egy műből vígjáték, komédia. Keresztes Attila elmondta: úgy válik valamiből komédia, hogy néhány dologból túl sok van benne, ilyen például a szerelem, a gyűlölet és az irónia. Shakespeare-től megszokott módon itt is megjelenik az udvar, ami a társadalmat, a társadalmi problémákat jelképezi és az erdő, ahová azok menekülnek, akiknek elege van az udvarból.

A művet talán mindenki ismeri, de a közönségtalálkozó jó alkalom volt arra is, hogy a premier előtt felelevenítsék az „Ahogy tetszik” történetét.A történet központi szála Rosalinda (Gidró Katalin), a száműzött herceg lánya (aki férfinek öltözött nőként jelenik meg), valamint Orlando (Szívós László), Sir Roland de Bois fiának szerelme, két elnyomott lélek egymásra találása. A történet fontos ellenpontja Jacques, aki egy mindenben jártas ember, nagyon sok kultúrát megismert már, ezért nem hisz semmiben és senkiben, önmagában sem. Az ő szájából hangzik el a híres mondat – „Színpad az egész világ, és színész benne minden férfi és nő”.

A darabban megjelenik még az idősebb herceg (Jakab Tamás), akit öccse, Frigyes (Rácz Tibor) száműzött, így az erdőbe kényszerül menekülni. Míg az idősebb herceg bölcsebben gondolkozik, főbb érdeklődési körei a művészet, a természet, a barátság, addig öccse hatalomtól éhes ember lesz, aki embereket is ölet. További szereplők még Próbakő (Sorbán Csaba), aki udvari bolondként menekül, az önimádó pásztorlány, Phoebe (Csorba Kata), aki halálosan szerelmes lesz Silviusba (Pataki Ferenc), egy pásztorba és még sokan mások. A történet vége nyitott marad, ezért a cím – „Ahogy tetszik”. A néző maga dönti el, milyen vágányon halad tovább. Ha úgy tetszik, hőseink kibékültek, ha úgy tetszik, szerelmesek lettek, ha úgy tetszik, örökre megutálták egymást.


A színdarab elsőként 2014. november 7-én 19 órától lesz látható a szegedi Kisszínházban.


A szereposztás és az előadások időpontjai megtekinthetők a Szegedi Nemzeti Színház honlapján.

 

SZTEinfo Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.