SZTE Info

Szegeden is bemutatják Shakespeare „Ahogy tetszik” című művét

A romantikus vígjáték és a tragédia William Shakespeare kedvelt témái. Ezt a kettőt ötvözi az „Ahogy tetszik” című művében. A közönség a szegedi Kisszínházban találkozhat a színdarabbal elsőként 2014. november 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közönségtalálkozón ismerkedhettek az érdeklődők a darabbal 2014. október 28-án a Somogyi-könyvtárban. Itt a rendező, Keresztes Attila és néhány színész – Báhner Péter, Jakab Tamás, Rácz Tibor, Sorbán Csaba, Szívós László – beszélgetett Gortva Tamással, a Radnóti Miklós Gimnázium irodalomtanárával a színdarabról, ezzel egy kis ízelítőt adva az előadásból. Szó volt többek között arról, hogy mitől lesz egy műből vígjáték, komédia. Keresztes Attila elmondta: úgy válik valamiből komédia, hogy néhány dologból túl sok van benne, ilyen például a szerelem, a gyűlölet és az irónia. Shakespeare-től megszokott módon itt is megjelenik az udvar, ami a társadalmat, a társadalmi problémákat jelképezi és az erdő, ahová azok menekülnek, akiknek elege van az udvarból.

A művet talán mindenki ismeri, de a közönségtalálkozó jó alkalom volt arra is, hogy a premier előtt felelevenítsék az „Ahogy tetszik” történetét.A történet központi szála Rosalinda (Gidró Katalin), a száműzött herceg lánya (aki férfinek öltözött nőként jelenik meg), valamint Orlando (Szívós László), Sir Roland de Bois fiának szerelme, két elnyomott lélek egymásra találása. A történet fontos ellenpontja Jacques, aki egy mindenben jártas ember, nagyon sok kultúrát megismert már, ezért nem hisz semmiben és senkiben, önmagában sem. Az ő szájából hangzik el a híres mondat – „Színpad az egész világ, és színész benne minden férfi és nő”.

A darabban megjelenik még az idősebb herceg (Jakab Tamás), akit öccse, Frigyes (Rácz Tibor) száműzött, így az erdőbe kényszerül menekülni. Míg az idősebb herceg bölcsebben gondolkozik, főbb érdeklődési körei a művészet, a természet, a barátság, addig öccse hatalomtól éhes ember lesz, aki embereket is ölet. További szereplők még Próbakő (Sorbán Csaba), aki udvari bolondként menekül, az önimádó pásztorlány, Phoebe (Csorba Kata), aki halálosan szerelmes lesz Silviusba (Pataki Ferenc), egy pásztorba és még sokan mások. A történet vége nyitott marad, ezért a cím – „Ahogy tetszik”. A néző maga dönti el, milyen vágányon halad tovább. Ha úgy tetszik, hőseink kibékültek, ha úgy tetszik, szerelmesek lettek, ha úgy tetszik, örökre megutálták egymást.


A színdarab elsőként 2014. november 7-én 19 órától lesz látható a szegedi Kisszínházban.


A szereposztás és az előadások időpontjai megtekinthetők a Szegedi Nemzeti Színház honlapján.

 

SZTEinfo Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.