SZTE Info

Szegeden is bemutatják Shakespeare „Ahogy tetszik” című művét

A romantikus vígjáték és a tragédia William Shakespeare kedvelt témái. Ezt a kettőt ötvözi az „Ahogy tetszik” című művében. A közönség a szegedi Kisszínházban találkozhat a színdarabbal elsőként 2014. november 7-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közönségtalálkozón ismerkedhettek az érdeklődők a darabbal 2014. október 28-án a Somogyi-könyvtárban. Itt a rendező, Keresztes Attila és néhány színész – Báhner Péter, Jakab Tamás, Rácz Tibor, Sorbán Csaba, Szívós László – beszélgetett Gortva Tamással, a Radnóti Miklós Gimnázium irodalomtanárával a színdarabról, ezzel egy kis ízelítőt adva az előadásból. Szó volt többek között arról, hogy mitől lesz egy műből vígjáték, komédia. Keresztes Attila elmondta: úgy válik valamiből komédia, hogy néhány dologból túl sok van benne, ilyen például a szerelem, a gyűlölet és az irónia. Shakespeare-től megszokott módon itt is megjelenik az udvar, ami a társadalmat, a társadalmi problémákat jelképezi és az erdő, ahová azok menekülnek, akiknek elege van az udvarból.

A művet talán mindenki ismeri, de a közönségtalálkozó jó alkalom volt arra is, hogy a premier előtt felelevenítsék az „Ahogy tetszik” történetét.A történet központi szála Rosalinda (Gidró Katalin), a száműzött herceg lánya (aki férfinek öltözött nőként jelenik meg), valamint Orlando (Szívós László), Sir Roland de Bois fiának szerelme, két elnyomott lélek egymásra találása. A történet fontos ellenpontja Jacques, aki egy mindenben jártas ember, nagyon sok kultúrát megismert már, ezért nem hisz semmiben és senkiben, önmagában sem. Az ő szájából hangzik el a híres mondat – „Színpad az egész világ, és színész benne minden férfi és nő”.

A darabban megjelenik még az idősebb herceg (Jakab Tamás), akit öccse, Frigyes (Rácz Tibor) száműzött, így az erdőbe kényszerül menekülni. Míg az idősebb herceg bölcsebben gondolkozik, főbb érdeklődési körei a művészet, a természet, a barátság, addig öccse hatalomtól éhes ember lesz, aki embereket is ölet. További szereplők még Próbakő (Sorbán Csaba), aki udvari bolondként menekül, az önimádó pásztorlány, Phoebe (Csorba Kata), aki halálosan szerelmes lesz Silviusba (Pataki Ferenc), egy pásztorba és még sokan mások. A történet vége nyitott marad, ezért a cím – „Ahogy tetszik”. A néző maga dönti el, milyen vágányon halad tovább. Ha úgy tetszik, hőseink kibékültek, ha úgy tetszik, szerelmesek lettek, ha úgy tetszik, örökre megutálták egymást.


A színdarab elsőként 2014. november 7-én 19 órától lesz látható a szegedi Kisszínházban.


A szereposztás és az előadások időpontjai megtekinthetők a Szegedi Nemzeti Színház honlapján.

 

SZTEinfo Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018