Bezár

Hírarchívum

Szilasi-fotók jótékonysági célra

Szilasi-fotók jótékonysági célra

2014. október 20.
3 perc

Csősz Géza Szilasi Lászlóról készült fotósorozatát láthatják az érdeklődők a Grimm Galériában Egy író hétköznapjai címmel. 20 fotó – az író-egyetemi oktató egy napja papírképekbe sűrítve. A fotók megvásárolhatók: a bevételből a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat 2014. decemberben érkező, új rohamkocsijába vásárolnak műszereket – a teljes felszereléshez még több mint 10 millió forint hiányzik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kölcsey utcai Grimm Galériában állították ki a Szilasi László József Attila- és Déry Tibor-díjas, Rotary Irodalmi Díjjal kitüntetett író, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense hétköznapjait bemutató fotókat, amelyeket Csősz Géza fotográfus készített.


Csősz Géza fekete-fehérben fotóz, azt mondja, a színek nem annyira fontosak, hanem inkább – portré esetében – a személyek és a tárgyak elhelyezkedése, viszonya. A fotós soha nem ad címeket a képeinek, rábízza a nézőre, hogy eldöntse, mit gondol.


A fotográfus néhány hónapon keresztül fotózta Szilasi Lászlót, egy napot próbált folyamatában megörökíteni, ahogyan reggel iskolába kíséri a gyermekét, aztán tanít az egyetemen, ír, kosárlabdázik, felolvasóesten vesz részt, a barátaival beszélget.


Az elkészült 60 fotóból húszat állítottak ki – mondta Csősz Géza. – Azért Szilasi Lászlót választottam, mert régóta ismerem, szeretem az írásait és azt is, hogy természetesen viselkedik akkor is, amikor fotózzák. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak ajánlottam fel a képek eladásából befolyó összeget. Két éve már fotóztam a szolgálat munkáját, dokumentáltam, hogy mivel foglalkoznak, ezért gondoltam rájuk.

A fotók ára 10-15 ezer forint, az adomány közvetlenül a szolgálathoz kerül.


Szilasi László azt mondta: nem sokat gondolkodott a felkérésen. Úgy gondoltam, hogy nem vagyok ugyan szép ember, még ha viszonylag karakteres is az arcom, de ha egy fotóművésznek felkeltettem az érdeklődését, akkor csináljuk meg. Érdekes módon az, hogy Csősz Géza ott volt velem, nem volt zavaró, egy idő után úgymond eltűnt, és később is mindenféle helyzetekben elfeledkeztem róla.


Az író hozzátette: nagyon őszinte képek születtek. Szinte mindegyiken másmilyennek látja önmagát, de pont annyi idősnek, amennyi. A sportolós képek nagyon fontosak számára, azok még a térdműtéte előtt születtek, azóta kosárlabdázni már nem tud, de focizni még eljár. Hozzátette: érdekesnek találja azt is, hogy elég nagy a különbség azon képek között, amikor egyedül van, és amikor nincs egyedül. – Teljesen más az arcom, amikor kommunikációs helyzetben vagyok, ez is nagyon érdekes, és az is, ahogy az idő ráíródik az ember arcára. Lélekben leálltam 27 éves koromban, de ezek a fotók szembesítenek azzal, hogy a testem nem.


Pintér Sándor professzor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: Csősz Géza ötlete volt, hogy a fotók eladásából befolyt bevételt az újszülött mentőszolgálatnak ajánlotta fel, amit nagyra értékelnek.


Az egyik mentőautónk teljesen tönkrement. Elég szépen rendbe hozták, de azóta is jöttek ki rejtett hibák – mondta Pintér Sándor professzor. Ezért a központi költségvetésből kaptunk egy teljesen új mentőautót, ami decemberben érkezik meg, de a felszerelés, a berendezések még hiányoznak belőle. Az új kocsinak a teljes felszerelése 16 millió forintba kerül.. Az inkubátor és 3 infúziós pumpa már megvan, de nincsen még lélegeztető gép, és hiányzik sok más eszköz is. Még 12,5 millió front hiányzik az új mentőautó felszereléséhez, de nekünk akár még 10 forint is számít – tette hozzá.

A fotókat 2014. november 5-ig lehet megtekinteni és megvásárolni a Grimm Galériában.

 

SZTEinfo Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek