SZTE Info

nyilt_nap_kepeslap_szoro_2014

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: nyílt nap a színházban

Nyitott kapukkal, kulisszatitkokkal és különleges premierrel várja a Szegedi Tudományegyetem polgárait a Szegedi Nemzeti Színház 2014. október 15-én. A színházi nyílt nap az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programjának egyik csúcspontja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem együttműködése nem új keletű és igen sokrétű a Szegedi Nemzeti Színházzal. Az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválon idén is megrendezik a színházi nyílt napot az egyetem hallgatói és munkatársai számára.


 

  A kulisszák mögött


A kulisszák mögé is bepillanthatnak 2014. október 15-én (szerdán) 11 órától a Szegedi Nemzeti Színházba látogató egyetemi polgárok. Immár hagyományos program a színházi nyílt nap a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja színes rendezvény-palettáján. Az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE EHÖK kezdeményezésére a Szegedi Nemzeti Színházba csalogató programsor idén is a rektor: Szabó Gábor és a színidirektor: Gyüdi Sándor köszöntőjével stratol.

 

Megismerhetik az érdeklődők a szegedi teátrum öltözőit, a hidakat, a raktárakat – olyan helyekre kukkanthatnak be, ahová néző egyébként nem teheti be a lábát.

Filmforgatáson is részt vehetnek az egyetemisták, a film a Frankenstein című darabhoz készül. Erre jelentkezni előzetesen e-mailben lehet a nemzetiplusz@gmail.com címen.

 


  Próba és smink


Jelmezbemutatót és –próbát szerveznek, az érdeklődők elleshetik, hogyan készül a színházi smink és frizura, és aki szeretne, beszédtechnika és táncórán is részt vehet. Utóbbira váltócipőt is kell vinni.

Aki kíváncsi a színházi műszaki berendezésekkel, az megismerheti a díszletépítés, világosítás, hangosítás szakmai fogásait.

Az előcsarnokban pedig a Somogyi-könyvtár mutatja meg „drámai” arcát.

Déltől Vajda Júlia operaénekessel lehet közösen dalt tanulni, 13 órától pedig Kari szuperkupát rendeznek az idei gólyatáborok győztes csapatainak részvételével.

 


12 dühös ember – egyedülálló kezdeményezéssel


Az immár megszokott színházi nyílt napi programokon kívül két előadással is kedveskedik ezen az estén a színház az egyetemi polgároknak.

A Nagyszínházban 19 órától tekinthetik meg Offenbach: Hoffman meséi című operáját, amelyre a diákigazolvány felmutatásával kedvezményes belépő váltható.

 

Egyedülálló kezdeményezés eredményeként, idei csemegeként Reginald Rose: 12 dühös ember című darabjának különleges premierjét tekinthetik meg a nézők 19 órától a Kisszínházban.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában egyetlen hivatásos színész szerepel, a többi szereplő a civil életben gyakorló bíró, ügyész, ügyvéd és joghallgató, hírigazgató, egyetemi docens, helytörténész, egyetemi színházi vezető és biztosítási tanácsadó.

A darabot Ragány Zoltán ügyész, az SZTE egykori joghallgatója, az SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad egykori vezetője ötlete nyomán hívták életre az SZTE Kulturális Iroda vezetőjének, Tajti Gabriellának a produkciót szervező munkájával.

A rendező Barnák László úgy véli: a humorral fűszerezett, több generációt összefogó produkció továbbgondolásra készteti a nézőket.

 


  Bérletes kedvezmények


A nyílt napon - amelynek részletes programja itt olvasható - nem csupán programok sokaságát kínálják az SZTE hallgatóinak és dolgozóinak: az egyetem polgárai a nyílt napon 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak bérletet, a Premier bérlet kivételével. A kedvezmény a színház jegyirodájában (nyitva tartás 10 és 17 óra között) vehető igénybe, fizetéskor az egyetemi dolgozói kártya, avagy a diákigazolvány felmutatásával. Az érdeklődők a Szegedi Nemzeti Színház bérleteiről itt tájékozódhatnak.

Az SZNSZ ajánlata egyetemisták részére az SZTE EHÖK szabad bérlet: 5 szabadon választott előadás testre szabva!

 

SZTEinfo – Ny. É. E.

 

nyilt_nap_kepeslap_szoro_20142


Az SZTE és az SZNSZ 2014. október 15-i közös rendezvényének programja:

 

11.00 órakor: A Színházi Nyílt Nap megnyitója – a Szegedi Nemzeti Színházban.

Megnyitják: Gyüdi Sándor főigazgató és Szabó Gábor rektor

Közreműködők: Borsos Beáta, Fekete Gizi, Kéner Gabriella, Pataki Ferenc, Szívós László, Szalay Olimpia, Vajda Júlia

Zongorán kísér: Koczka Ferenc

 

11.20 órától: kulissza túra - Séta a színház épületében, a kulisszák mögött

Folyosók, öltözők, raktárak, hidak, lépcsők, ahová néző nem teheti be a lábát!

Színházi „idegenvezetők”: Bánvölgyi Tamás, Bolla Bence, Csorba Kata, Kocsis Judit, Rédei Roland, Szalai Alexa, Szalay Olimpia művészek, valamint Gombos Erzsébet, Rácz Erzsébet és Hevesi Zoltán színházi önkéntesek

 

11.30 órától: Művészeti műhelyek, műhelytitkok:

 

- Nyilvános forgatás a készülő Frankenstein című bemutatónkhoz

A Frankenstein alkotói (Hollós Gábor rendező, Kaj Ádám rendezőasszisztens) olyan szerepelni vágyó egyetemistákat várnak a forgatásra, akik szívesen vesznek részt videóbetétek elkészítésében, és vállalják, hogy a róluk készített felvételek bekerüljenek a majdani előadásba. Jelentkezés a helyszínen vagy előzetesen a nemzetiplusz@gmail.com címen.

Helye: 516-os próbaterem

 

- Jelmezbemutató és jelmezpróba

Papp Janó jelmeztervezővel és Gidró Katalinnal

Helye: előcsarnok

 

- Színházi smink, színházi frizura

Gyakorlati bemutatót tart Kéner Gabriella és önkéntes jelentkezők közreműködésével Bodnár György főfodrász.

Helye: előcsarnok, fodrásztár

 

- Beszédtechnika óra

A foglalkozást Szabó Gabi és Pataki Ferenc tartja

Helye: 801-es és 724-es termek

 

- Táncóra

Markovics Ági, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze és Nemes Roland a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának táncosa vezetésével

(Hozz magaddal váltócipőt!)

Helye: Nagyszínház, balett terem

 

Előtérben a háttér: díszletépítés, világosítás, hangosítás

Ismerkedés a díszletépítés, világosítás, hangosítás titkaival Hollós Gábor rendező társaságában

Helye: nézőtér, színpad

 

A Somogyi-könyvtár megmutatja „drámai” arcát

Helye: előcsarnok

 

12.00 – 13.00 óra között: Hangolás

Közös daltanulás, éneklés Vajda Júlia operaénekesnővel.

Zongorán kísér: Koczka Ferenc

Helye: 817-es terem

 

13.00 – 15.00 óra között: Kari szuperkupa

Az idei gólyatáborok győztes csapatainak szórakoztató, játékos vetélkedése. Minden, amit egy gólyának illik tudni színházról, zenéről, művészetről, filmekről… Nem csak gólyáknak!

Sorsolás alapján a csapatok kiegészülnek a színház művészeivel.

Játszótársak: Bánvölgyi Tamás, Borsos Beáta, Czene Zoltán, Gömöri Krisztián, Hodu Péter, Kocsis Judit, Poroszlay Kristóf, Szalay Olimpia, Szilágyi Annamária, Szívós László, Vajda Júlia

Helye: nézőtér, színpad

 

19.00 órától: Nagyszínház

Offenbach: Hoffmann meséi – opera, bérletszünet

Egyetemistáknak, diákigazolványuk felmutatásával 600 Ft-os kedvezményes áron tekinthető meg.

 

19.00 órától: Kisszínház

Reginald Rose: 12 dühös ember - bérletszünet

 

*

Az SZTE és az SZNSZ Színházi Nyílt napjának programja itt is elérhető:

 

*

 

Korábban írtuk:


12 dühös ember a Somogyi-könyvtárban

Új kihívások elé áll a Szegedi Egyetemi Színház

Több mint 200 program a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Jogismereti előadásokkal és színházi szereppel várja a középiskolásokat a „Nyitott Bíróság”

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.