SZTE Info

nyilt_nap_kepeslap_szoro_2014

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: nyílt nap a színházban

Nyitott kapukkal, kulisszatitkokkal és különleges premierrel várja a Szegedi Tudományegyetem polgárait a Szegedi Nemzeti Színház 2014. október 15-én. A színházi nyílt nap az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programjának egyik csúcspontja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem együttműködése nem új keletű és igen sokrétű a Szegedi Nemzeti Színházzal. Az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválon idén is megrendezik a színházi nyílt napot az egyetem hallgatói és munkatársai számára.


 

  A kulisszák mögött


A kulisszák mögé is bepillanthatnak 2014. október 15-én (szerdán) 11 órától a Szegedi Nemzeti Színházba látogató egyetemi polgárok. Immár hagyományos program a színházi nyílt nap a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja színes rendezvény-palettáján. Az SZTE Kulturális Iroda és az SZTE EHÖK kezdeményezésére a Szegedi Nemzeti Színházba csalogató programsor idén is a rektor: Szabó Gábor és a színidirektor: Gyüdi Sándor köszöntőjével stratol.

 

Megismerhetik az érdeklődők a szegedi teátrum öltözőit, a hidakat, a raktárakat – olyan helyekre kukkanthatnak be, ahová néző egyébként nem teheti be a lábát.

Filmforgatáson is részt vehetnek az egyetemisták, a film a Frankenstein című darabhoz készül. Erre jelentkezni előzetesen e-mailben lehet a nemzetiplusz@gmail.com címen.

 


  Próba és smink


Jelmezbemutatót és –próbát szerveznek, az érdeklődők elleshetik, hogyan készül a színházi smink és frizura, és aki szeretne, beszédtechnika és táncórán is részt vehet. Utóbbira váltócipőt is kell vinni.

Aki kíváncsi a színházi műszaki berendezésekkel, az megismerheti a díszletépítés, világosítás, hangosítás szakmai fogásait.

Az előcsarnokban pedig a Somogyi-könyvtár mutatja meg „drámai” arcát.

Déltől Vajda Júlia operaénekessel lehet közösen dalt tanulni, 13 órától pedig Kari szuperkupát rendeznek az idei gólyatáborok győztes csapatainak részvételével.

 


12 dühös ember – egyedülálló kezdeményezéssel


Az immár megszokott színházi nyílt napi programokon kívül két előadással is kedveskedik ezen az estén a színház az egyetemi polgároknak.

A Nagyszínházban 19 órától tekinthetik meg Offenbach: Hoffman meséi című operáját, amelyre a diákigazolvány felmutatásával kedvezményes belépő váltható.

 

Egyedülálló kezdeményezés eredményeként, idei csemegeként Reginald Rose: 12 dühös ember című darabjának különleges premierjét tekinthetik meg a nézők 19 órától a Kisszínházban.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában egyetlen hivatásos színész szerepel, a többi szereplő a civil életben gyakorló bíró, ügyész, ügyvéd és joghallgató, hírigazgató, egyetemi docens, helytörténész, egyetemi színházi vezető és biztosítási tanácsadó.

A darabot Ragány Zoltán ügyész, az SZTE egykori joghallgatója, az SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad egykori vezetője ötlete nyomán hívták életre az SZTE Kulturális Iroda vezetőjének, Tajti Gabriellának a produkciót szervező munkájával.

A rendező Barnák László úgy véli: a humorral fűszerezett, több generációt összefogó produkció továbbgondolásra készteti a nézőket.

 


  Bérletes kedvezmények


A nyílt napon - amelynek részletes programja itt olvasható - nem csupán programok sokaságát kínálják az SZTE hallgatóinak és dolgozóinak: az egyetem polgárai a nyílt napon 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak bérletet, a Premier bérlet kivételével. A kedvezmény a színház jegyirodájában (nyitva tartás 10 és 17 óra között) vehető igénybe, fizetéskor az egyetemi dolgozói kártya, avagy a diákigazolvány felmutatásával. Az érdeklődők a Szegedi Nemzeti Színház bérleteiről itt tájékozódhatnak.

Az SZNSZ ajánlata egyetemisták részére az SZTE EHÖK szabad bérlet: 5 szabadon választott előadás testre szabva!

 

SZTEinfo – Ny. É. E.

 

nyilt_nap_kepeslap_szoro_20142


Az SZTE és az SZNSZ 2014. október 15-i közös rendezvényének programja:

 

11.00 órakor: A Színházi Nyílt Nap megnyitója – a Szegedi Nemzeti Színházban.

Megnyitják: Gyüdi Sándor főigazgató és Szabó Gábor rektor

Közreműködők: Borsos Beáta, Fekete Gizi, Kéner Gabriella, Pataki Ferenc, Szívós László, Szalay Olimpia, Vajda Júlia

Zongorán kísér: Koczka Ferenc

 

11.20 órától: kulissza túra - Séta a színház épületében, a kulisszák mögött

Folyosók, öltözők, raktárak, hidak, lépcsők, ahová néző nem teheti be a lábát!

Színházi „idegenvezetők”: Bánvölgyi Tamás, Bolla Bence, Csorba Kata, Kocsis Judit, Rédei Roland, Szalai Alexa, Szalay Olimpia művészek, valamint Gombos Erzsébet, Rácz Erzsébet és Hevesi Zoltán színházi önkéntesek

 

11.30 órától: Művészeti műhelyek, műhelytitkok:

 

- Nyilvános forgatás a készülő Frankenstein című bemutatónkhoz

A Frankenstein alkotói (Hollós Gábor rendező, Kaj Ádám rendezőasszisztens) olyan szerepelni vágyó egyetemistákat várnak a forgatásra, akik szívesen vesznek részt videóbetétek elkészítésében, és vállalják, hogy a róluk készített felvételek bekerüljenek a majdani előadásba. Jelentkezés a helyszínen vagy előzetesen a nemzetiplusz@gmail.com címen.

Helye: 516-os próbaterem

 

- Jelmezbemutató és jelmezpróba

Papp Janó jelmeztervezővel és Gidró Katalinnal

Helye: előcsarnok

 

- Színházi smink, színházi frizura

Gyakorlati bemutatót tart Kéner Gabriella és önkéntes jelentkezők közreműködésével Bodnár György főfodrász.

Helye: előcsarnok, fodrásztár

 

- Beszédtechnika óra

A foglalkozást Szabó Gabi és Pataki Ferenc tartja

Helye: 801-es és 724-es termek

 

- Táncóra

Markovics Ági, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze és Nemes Roland a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának táncosa vezetésével

(Hozz magaddal váltócipőt!)

Helye: Nagyszínház, balett terem

 

Előtérben a háttér: díszletépítés, világosítás, hangosítás

Ismerkedés a díszletépítés, világosítás, hangosítás titkaival Hollós Gábor rendező társaságában

Helye: nézőtér, színpad

 

A Somogyi-könyvtár megmutatja „drámai” arcát

Helye: előcsarnok

 

12.00 – 13.00 óra között: Hangolás

Közös daltanulás, éneklés Vajda Júlia operaénekesnővel.

Zongorán kísér: Koczka Ferenc

Helye: 817-es terem

 

13.00 – 15.00 óra között: Kari szuperkupa

Az idei gólyatáborok győztes csapatainak szórakoztató, játékos vetélkedése. Minden, amit egy gólyának illik tudni színházról, zenéről, művészetről, filmekről… Nem csak gólyáknak!

Sorsolás alapján a csapatok kiegészülnek a színház művészeivel.

Játszótársak: Bánvölgyi Tamás, Borsos Beáta, Czene Zoltán, Gömöri Krisztián, Hodu Péter, Kocsis Judit, Poroszlay Kristóf, Szalay Olimpia, Szilágyi Annamária, Szívós László, Vajda Júlia

Helye: nézőtér, színpad

 

19.00 órától: Nagyszínház

Offenbach: Hoffmann meséi – opera, bérletszünet

Egyetemistáknak, diákigazolványuk felmutatásával 600 Ft-os kedvezményes áron tekinthető meg.

 

19.00 órától: Kisszínház

Reginald Rose: 12 dühös ember - bérletszünet

 

*

Az SZTE és az SZNSZ Színházi Nyílt napjának programja itt is elérhető:

 

*

 

Korábban írtuk:


12 dühös ember a Somogyi-könyvtárban

Új kihívások elé áll a Szegedi Egyetemi Színház

Több mint 200 program a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

Jogismereti előadásokkal és színházi szereppel várja a középiskolásokat a „Nyitott Bíróság”

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.