SZTE Info

Tízeset – Tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat

2014. október 13-án került sor a „Mi a Bibi” című tárlat megnyitójára, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 19. Ősz Kulturális Fesztivál keretein belül Szegedre érkező kiállítássorozat a Tízeset címet kapta meg. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a miskolci kötődésű folyóirat idén jubilál. A kiállítás október 22-ig tekinthető meg 8-20 óra között a TIK kiállítótermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Spanyolnátha művészeti folyóiratot Vass Tibor főszerkesztő alapította 2004-ben. A miskolci kötődésű lap szakmai programja három fő területből áll: az internetes platformból, mely a virtuális tér lehetőségeit tartja szem előtt. A papírlapon megvalósított szakmai programból, melyet a folyóirat a 2009-ben alapított Spanyolnátha Könyvek sorozat által ér el. Valamint az összművészeti performance-okból, melyek során az előbb említett hordozófelületeken létrejött produktumok bemutatása történik. Utóbbiba tartozik a „Mi a Bibi” című tárlat is. A kiállítást először 2014. január 22-én láthatta a nagyközönség a miskolci galériában, a 10 éves jubileumi ünnepség sorozatának fő tárlataként.

 

– Az vagy, amit netezel – e szavakkal nyitotta meg Bene Zoltán a Spanyolnátha művészeti folyóirat tárlatát. Az internet sok ezer áldozatot szedett az elmúlt évtized alatt. Nap mint nap egy egész tömeg válik martalékává az online világnak. Azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű produktumokat fogyasztunk a mindennapok során. A Spanyolnátha célja, hogy az esztétikai minőség közönségre találjon.

 

spanyolnatha_galeria
Tízeset – Tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat - GALÉRIA


Miért kapta a kiállítássorozat a „Mi a Bibi” elnevezést? Erről a kérdésről Vass Nóra, a Spanyolnátha folyóirat egyik munkatársa, világosította fel az SZTE Médiacentrumot. – A „Mi a Bibi” egy definiált kérdés. Valójában mindenki másként értelmezi. Lényege a különböző álláspontok ütköztetése. Milyen problémákkal foglalkozhat a 21. században egy kortárs művészeti folyóirat, hogyan kapcsolódhat ez a spanyolnáthában elhunytakhoz, hogyan állítható emlék nekik ez által? Urbán Tibor, a kiállítás kurátora ezt a kötött tematikát határozta meg a művészek számára, nemcsak témában, hanem színvilágban, méretben egyaránt – mondta.

 

A kiállításon látható úgynevezett Mail Art képek Európa számos pontjáról érkeztek. A művészek a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon (2006, 2008, 2010, 2012) Spanyolnátha Mail Art Nívódíjjal jutalmazott alkotók.

 

A jubiláló folyóirat szegedi programja a kiállítással, azonban még korán sem ért véget. A szervezők, Vass Nóra, Vass Tibor és Berka Attila a Millenniumi Kávéházban a TízEst elnevezésű felolvasóestre várták az érdeklődőket.

 

SZTEInfo – Cserei Bettina

Fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.