SZTE Info

Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban

2014. október 21-én nyílt meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban a Tolnay Klári színpadi és filmszerepeiből összeállított fotókiállítás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tolnay Klári, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos emlékezetes film és színdarab főszereplője 2014-ben ünnepelné századik születésnapját. Az ő tiszteletére jött létre a Tolnay 100 Emlékév. A művésznő születésének centenáriuma alkalmából egész éves programsorozat zajlik szerte az országban. Októberben Szeged városa is bekapcsolódik az ünneplésbe, hogy méltón emlékezzünk meg a kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész munkásságáról. Ennek keretében nyílt fotókiállítás az SZTE egyetemi bibliotékájában.


Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondása szerint Tolnay Klári halhatatlan, mivel sok ember tudatában él. – Minden itt megjelent embert köt valami hozzá fogalmazott. Számára is személyes emlékként maradt meg a színésznőről Örkény István Macskajátékában való szereplése. Megemlítette, hogy a könyvtárban látható fotók egy vándorkiállítás részei. Az igazgatónőt Góg Laura jogász, színháztörténész, Tolnay Klári-kutató, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője követte, akit Tolnayhoz élete utolsó éveiben személyes ismeretség is kötött. – Ez a pár év személyes találkozás és beszélgetés vele nagy ajándék az életemben – mesélte Góg Laura. Hozzáfűzte, Kiszely Zoltán, a Tolnay 100 Emlékév szegedi programjainak szervezője kereste fel, hogy a Klebelsberg Könyvtár is bekapcsolódjon a megemlékezésbe. Ezután az emlékév terveiről mesélt, melyeket kurátortársaival már évekkel ezelőtt megálmodtak, összesen 70 programmal, az ifjúság és vidéki városok, mint például Debrecen, Nyíregyháza, Kolozsvár és Jászberény bevonásával. Ezenfelül tervezik még, hogy kiviszik Párizsba és Rómába is a kiállítást. Majd a Tolnay Klárival való kapcsolatáról beszélt, melyről Tolnay 100 címmel könyvet is írt. Elmondta, fontos és meghatározó volt ez az ismeretség, hiszen pont az egyetemi évei előtt volt alkalma találkozni vele. – Ezért is annyira jelentős és szívhez szóló most nekem, hogy Szegeden vagyok, mivel én is itt végeztem az egyetemet – részletezte Góg Laura.


Tolnay_Klarira_emlekeznek_TIK
Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban - GALÉRIA


A kiállított képeken feltűnt Tolnay Klári színpadi ezerarcúsága, a különféle előadások játékaiból kilopott felvételek, a büszke tartás és a „bármerre fésülhető, világos barna haja”, melyeket apró idézetek kísértek végig. „Az, hogy csinos pofid van, még nem lesz elég” – tűnt föl az egyik mosolygó képe alatt az édesanyja unokabátyjától, Bokay János írótól a pályakezdésekor kapott intelem.


Végül Kiszely Zoltán a Tolnay 100 című könyv részleteit olvasta fel „a boldogságról, az életről és a művészi, de egyben emberi háttérről”, így keltve életre Tolnay Klári bölcs és elbűvölő jellemét, melyhez hozzásegített, hogy a színésznő éneke kísérte a fotókiállítás menetét. A tárlat 2014. november 11-éig tekinthető meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/