SZTE Info

Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban

2014. október 21-én nyílt meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban a Tolnay Klári színpadi és filmszerepeiből összeállított fotókiállítás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tolnay Klári, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos emlékezetes film és színdarab főszereplője 2014-ben ünnepelné századik születésnapját. Az ő tiszteletére jött létre a Tolnay 100 Emlékév. A művésznő születésének centenáriuma alkalmából egész éves programsorozat zajlik szerte az országban. Októberben Szeged városa is bekapcsolódik az ünneplésbe, hogy méltón emlékezzünk meg a kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész munkásságáról. Ennek keretében nyílt fotókiállítás az SZTE egyetemi bibliotékájában.


Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondása szerint Tolnay Klári halhatatlan, mivel sok ember tudatában él. – Minden itt megjelent embert köt valami hozzá fogalmazott. Számára is személyes emlékként maradt meg a színésznőről Örkény István Macskajátékában való szereplése. Megemlítette, hogy a könyvtárban látható fotók egy vándorkiállítás részei. Az igazgatónőt Góg Laura jogász, színháztörténész, Tolnay Klári-kutató, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője követte, akit Tolnayhoz élete utolsó éveiben személyes ismeretség is kötött. – Ez a pár év személyes találkozás és beszélgetés vele nagy ajándék az életemben – mesélte Góg Laura. Hozzáfűzte, Kiszely Zoltán, a Tolnay 100 Emlékév szegedi programjainak szervezője kereste fel, hogy a Klebelsberg Könyvtár is bekapcsolódjon a megemlékezésbe. Ezután az emlékév terveiről mesélt, melyeket kurátortársaival már évekkel ezelőtt megálmodtak, összesen 70 programmal, az ifjúság és vidéki városok, mint például Debrecen, Nyíregyháza, Kolozsvár és Jászberény bevonásával. Ezenfelül tervezik még, hogy kiviszik Párizsba és Rómába is a kiállítást. Majd a Tolnay Klárival való kapcsolatáról beszélt, melyről Tolnay 100 címmel könyvet is írt. Elmondta, fontos és meghatározó volt ez az ismeretség, hiszen pont az egyetemi évei előtt volt alkalma találkozni vele. – Ezért is annyira jelentős és szívhez szóló most nekem, hogy Szegeden vagyok, mivel én is itt végeztem az egyetemet – részletezte Góg Laura.


Tolnay_Klarira_emlekeznek_TIK
Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban - GALÉRIA


A kiállított képeken feltűnt Tolnay Klári színpadi ezerarcúsága, a különféle előadások játékaiból kilopott felvételek, a büszke tartás és a „bármerre fésülhető, világos barna haja”, melyeket apró idézetek kísértek végig. „Az, hogy csinos pofid van, még nem lesz elég” – tűnt föl az egyik mosolygó képe alatt az édesanyja unokabátyjától, Bokay János írótól a pályakezdésekor kapott intelem.


Végül Kiszely Zoltán a Tolnay 100 című könyv részleteit olvasta fel „a boldogságról, az életről és a művészi, de egyben emberi háttérről”, így keltve életre Tolnay Klári bölcs és elbűvölő jellemét, melyhez hozzásegített, hogy a színésznő éneke kísérte a fotókiállítás menetét. A tárlat 2014. november 11-éig tekinthető meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.