SZTE Info

Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban

2014. október 21-én nyílt meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban a Tolnay Klári színpadi és filmszerepeiből összeállított fotókiállítás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tolnay Klári, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos emlékezetes film és színdarab főszereplője 2014-ben ünnepelné századik születésnapját. Az ő tiszteletére jött létre a Tolnay 100 Emlékév. A művésznő születésének centenáriuma alkalmából egész éves programsorozat zajlik szerte az országban. Októberben Szeged városa is bekapcsolódik az ünneplésbe, hogy méltón emlékezzünk meg a kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész munkásságáról. Ennek keretében nyílt fotókiállítás az SZTE egyetemi bibliotékájában.


Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondása szerint Tolnay Klári halhatatlan, mivel sok ember tudatában él. – Minden itt megjelent embert köt valami hozzá fogalmazott. Számára is személyes emlékként maradt meg a színésznőről Örkény István Macskajátékában való szereplése. Megemlítette, hogy a könyvtárban látható fotók egy vándorkiállítás részei. Az igazgatónőt Góg Laura jogász, színháztörténész, Tolnay Klári-kutató, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője követte, akit Tolnayhoz élete utolsó éveiben személyes ismeretség is kötött. – Ez a pár év személyes találkozás és beszélgetés vele nagy ajándék az életemben – mesélte Góg Laura. Hozzáfűzte, Kiszely Zoltán, a Tolnay 100 Emlékév szegedi programjainak szervezője kereste fel, hogy a Klebelsberg Könyvtár is bekapcsolódjon a megemlékezésbe. Ezután az emlékév terveiről mesélt, melyeket kurátortársaival már évekkel ezelőtt megálmodtak, összesen 70 programmal, az ifjúság és vidéki városok, mint például Debrecen, Nyíregyháza, Kolozsvár és Jászberény bevonásával. Ezenfelül tervezik még, hogy kiviszik Párizsba és Rómába is a kiállítást. Majd a Tolnay Klárival való kapcsolatáról beszélt, melyről Tolnay 100 címmel könyvet is írt. Elmondta, fontos és meghatározó volt ez az ismeretség, hiszen pont az egyetemi évei előtt volt alkalma találkozni vele. – Ezért is annyira jelentős és szívhez szóló most nekem, hogy Szegeden vagyok, mivel én is itt végeztem az egyetemet – részletezte Góg Laura.


Tolnay_Klarira_emlekeznek_TIK
Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban - GALÉRIA


A kiállított képeken feltűnt Tolnay Klári színpadi ezerarcúsága, a különféle előadások játékaiból kilopott felvételek, a büszke tartás és a „bármerre fésülhető, világos barna haja”, melyeket apró idézetek kísértek végig. „Az, hogy csinos pofid van, még nem lesz elég” – tűnt föl az egyik mosolygó képe alatt az édesanyja unokabátyjától, Bokay János írótól a pályakezdésekor kapott intelem.


Végül Kiszely Zoltán a Tolnay 100 című könyv részleteit olvasta fel „a boldogságról, az életről és a művészi, de egyben emberi háttérről”, így keltve életre Tolnay Klári bölcs és elbűvölő jellemét, melyhez hozzásegített, hogy a színésznő éneke kísérte a fotókiállítás menetét. A tárlat 2014. november 11-éig tekinthető meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.