SZTE Info

Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban

2014. október 21-én nyílt meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban a Tolnay Klári színpadi és filmszerepeiből összeállított fotókiállítás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tolnay Klári, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos emlékezetes film és színdarab főszereplője 2014-ben ünnepelné századik születésnapját. Az ő tiszteletére jött létre a Tolnay 100 Emlékév. A művésznő születésének centenáriuma alkalmából egész éves programsorozat zajlik szerte az országban. Októberben Szeged városa is bekapcsolódik az ünneplésbe, hogy méltón emlékezzünk meg a kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész munkásságáról. Ennek keretében nyílt fotókiállítás az SZTE egyetemi bibliotékájában.


Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondása szerint Tolnay Klári halhatatlan, mivel sok ember tudatában él. – Minden itt megjelent embert köt valami hozzá fogalmazott. Számára is személyes emlékként maradt meg a színésznőről Örkény István Macskajátékában való szereplése. Megemlítette, hogy a könyvtárban látható fotók egy vándorkiállítás részei. Az igazgatónőt Góg Laura jogász, színháztörténész, Tolnay Klári-kutató, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője követte, akit Tolnayhoz élete utolsó éveiben személyes ismeretség is kötött. – Ez a pár év személyes találkozás és beszélgetés vele nagy ajándék az életemben – mesélte Góg Laura. Hozzáfűzte, Kiszely Zoltán, a Tolnay 100 Emlékév szegedi programjainak szervezője kereste fel, hogy a Klebelsberg Könyvtár is bekapcsolódjon a megemlékezésbe. Ezután az emlékév terveiről mesélt, melyeket kurátortársaival már évekkel ezelőtt megálmodtak, összesen 70 programmal, az ifjúság és vidéki városok, mint például Debrecen, Nyíregyháza, Kolozsvár és Jászberény bevonásával. Ezenfelül tervezik még, hogy kiviszik Párizsba és Rómába is a kiállítást. Majd a Tolnay Klárival való kapcsolatáról beszélt, melyről Tolnay 100 címmel könyvet is írt. Elmondta, fontos és meghatározó volt ez az ismeretség, hiszen pont az egyetemi évei előtt volt alkalma találkozni vele. – Ezért is annyira jelentős és szívhez szóló most nekem, hogy Szegeden vagyok, mivel én is itt végeztem az egyetemet – részletezte Góg Laura.


Tolnay_Klarira_emlekeznek_TIK
Tolnay Kláritól elcsent pillanatok az egyetemi könyvtárban - GALÉRIA


A kiállított képeken feltűnt Tolnay Klári színpadi ezerarcúsága, a különféle előadások játékaiból kilopott felvételek, a büszke tartás és a „bármerre fésülhető, világos barna haja”, melyeket apró idézetek kísértek végig. „Az, hogy csinos pofid van, még nem lesz elég” – tűnt föl az egyik mosolygó képe alatt az édesanyja unokabátyjától, Bokay János írótól a pályakezdésekor kapott intelem.


Végül Kiszely Zoltán a Tolnay 100 című könyv részleteit olvasta fel „a boldogságról, az életről és a művészi, de egyben emberi háttérről”, így keltve életre Tolnay Klári bölcs és elbűvölő jellemét, melyhez hozzásegített, hogy a színésznő éneke kísérte a fotókiállítás menetét. A tárlat 2014. november 11-éig tekinthető meg az SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

 

SZTEinfo – Herédi Renáta

Fotó: Edelmayer Zsolt

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra