SZTE Info

Újra hódított a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon

Játékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek szerepeltek az idei Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon. A nyertes alkotók munkáit egyenként félmillió forintos fődíjjal jutalmazták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén is megrendezték az International Film Festival of Fine Arts című programot, vagyis a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált Szolnokon 2014. október 15–19. között. Több egyetem diákjai, köztük a Szegedi Tudományegyetem elektronikus sajtó szakirányos hallgatói is részt vettek az öt napig tartó filmes rendezvényen. Már az első napon megkezdődött a versenyfilmek vetítése, amit az ünnepélyes megnyitó követett a Szolnoki Galéria épületében. A hangulatról aznap este a Tudósok zenekar gondoskodott. A többi napon fellépett még az Úzgin Űver, az ef Zámbó Happy Dead Band és a Tapasztalt Ecsetek zenekar. Úti filmek, dokumentumfilmek, játékfilmek és animációk is szerepeltek a vetítési listán. Az idegen nyelvű filmek megértését szinkrontolmács segítette.

 

filmfesztival01


Lehetőség volt animációs technikák kipróbálására, és a szegedi hallgatók sátrában videóüzenetek küldésére, amik a nap végén a Tiszapart mozi Facebook oldalára kerültek fel.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sMv9tOeVF7M

http://www.youtube.com/watch?v=_Wv--YfQV6o

 

A nyertes alkotások kiválasztásában diákzsűri segítette a szervezők munkáját. Minden megjelent intézményt két fő képviselte a testületben. Október 18-án este az állófogadást megelőzően hirdették ki a fesztivál nyerteseit. A szakmai zsűri tagja volt Muhi András producer, Szurcsik József képzőművész és Ulrich Gábor animációs filmrendező.

 

Játékfilm kategóriában Alexander Heringer Tovatűnt szerencse című filmje kapta a fődíjat. Az alkotás egy sorsszerű eseményláncolatot mutat be, azon elv nyomán, hogy minden pillanat egy másikhoz vezet, illetve mindennek oka és hatása van.


filmfesztival02

 


Dokumentumfilm kategóriában Nagy Dénes Másik Magyarország Töredékek egy falu hétköznapjaiból című munkája kapott fődíjat. A film Bukta Imre, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja szemszögén keresztül járja be a falut, ahol él, és annak környékét. A mű kemény, őszinte látleletet ad a falu kulturális hagyományainak megszűnéséről és a felemás modernizációjának következtében kialakult világról.

 

Bucsi Réka pedig animáció kategóriában vehette az elismerő oklevelet Symphony No. 42 című munkájáért kapott. Az asszociációkkal összefűzött rövid események környezetünk irracionális összefüggéseit fejezik ki a filmben, mely negyvenhét jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet.

 

Különdíjban részesítették Hertelendi Amandát Bánom azt című munkájáért, Dobos Tamást, a Másik Magyarország operatőrét és Juan Pablo Zaramellát Luminaris című munkájáért.

 

SZTEinfo Hegedűs Bianka, Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.