SZTE Info

Újra hódított a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon

Játékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek szerepeltek az idei Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon. A nyertes alkotók munkáit egyenként félmillió forintos fődíjjal jutalmazták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén is megrendezték az International Film Festival of Fine Arts című programot, vagyis a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált Szolnokon 2014. október 15–19. között. Több egyetem diákjai, köztük a Szegedi Tudományegyetem elektronikus sajtó szakirányos hallgatói is részt vettek az öt napig tartó filmes rendezvényen. Már az első napon megkezdődött a versenyfilmek vetítése, amit az ünnepélyes megnyitó követett a Szolnoki Galéria épületében. A hangulatról aznap este a Tudósok zenekar gondoskodott. A többi napon fellépett még az Úzgin Űver, az ef Zámbó Happy Dead Band és a Tapasztalt Ecsetek zenekar. Úti filmek, dokumentumfilmek, játékfilmek és animációk is szerepeltek a vetítési listán. Az idegen nyelvű filmek megértését szinkrontolmács segítette.

 

filmfesztival01


Lehetőség volt animációs technikák kipróbálására, és a szegedi hallgatók sátrában videóüzenetek küldésére, amik a nap végén a Tiszapart mozi Facebook oldalára kerültek fel.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sMv9tOeVF7M

http://www.youtube.com/watch?v=_Wv--YfQV6o

 

A nyertes alkotások kiválasztásában diákzsűri segítette a szervezők munkáját. Minden megjelent intézményt két fő képviselte a testületben. Október 18-án este az állófogadást megelőzően hirdették ki a fesztivál nyerteseit. A szakmai zsűri tagja volt Muhi András producer, Szurcsik József képzőművész és Ulrich Gábor animációs filmrendező.

 

Játékfilm kategóriában Alexander Heringer Tovatűnt szerencse című filmje kapta a fődíjat. Az alkotás egy sorsszerű eseményláncolatot mutat be, azon elv nyomán, hogy minden pillanat egy másikhoz vezet, illetve mindennek oka és hatása van.


filmfesztival02

 


Dokumentumfilm kategóriában Nagy Dénes Másik Magyarország Töredékek egy falu hétköznapjaiból című munkája kapott fődíjat. A film Bukta Imre, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja szemszögén keresztül járja be a falut, ahol él, és annak környékét. A mű kemény, őszinte látleletet ad a falu kulturális hagyományainak megszűnéséről és a felemás modernizációjának következtében kialakult világról.

 

Bucsi Réka pedig animáció kategóriában vehette az elismerő oklevelet Symphony No. 42 című munkájáért kapott. Az asszociációkkal összefűzött rövid események környezetünk irracionális összefüggéseit fejezik ki a filmben, mely negyvenhét jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet.

 

Különdíjban részesítették Hertelendi Amandát Bánom azt című munkájáért, Dobos Tamást, a Másik Magyarország operatőrét és Juan Pablo Zaramellát Luminaris című munkájáért.

 

SZTEinfo Hegedűs Bianka, Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.