Bezár

Hírarchívum

Újra hódított a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon

Újra hódított a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon

2014. október 21.
2 perc

Játékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek szerepeltek az idei Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon. A nyertes alkotók munkáit egyenként félmillió forintos fődíjjal jutalmazták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén is megrendezték az International Film Festival of Fine Arts című programot, vagyis a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált Szolnokon 2014. október 15–19. között. Több egyetem diákjai, köztük a Szegedi Tudományegyetem elektronikus sajtó szakirányos hallgatói is részt vettek az öt napig tartó filmes rendezvényen. Már az első napon megkezdődött a versenyfilmek vetítése, amit az ünnepélyes megnyitó követett a Szolnoki Galéria épületében. A hangulatról aznap este a Tudósok zenekar gondoskodott. A többi napon fellépett még az Úzgin Űver, az ef Zámbó Happy Dead Band és a Tapasztalt Ecsetek zenekar. Úti filmek, dokumentumfilmek, játékfilmek és animációk is szerepeltek a vetítési listán. Az idegen nyelvű filmek megértését szinkrontolmács segítette.

 

filmfesztival01


Lehetőség volt animációs technikák kipróbálására, és a szegedi hallgatók sátrában videóüzenetek küldésére, amik a nap végén a Tiszapart mozi Facebook oldalára kerültek fel.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sMv9tOeVF7M

http://www.youtube.com/watch?v=_Wv--YfQV6o

 

A nyertes alkotások kiválasztásában diákzsűri segítette a szervezők munkáját. Minden megjelent intézményt két fő képviselte a testületben. Október 18-án este az állófogadást megelőzően hirdették ki a fesztivál nyerteseit. A szakmai zsűri tagja volt Muhi András producer, Szurcsik József képzőművész és Ulrich Gábor animációs filmrendező.

 

Játékfilm kategóriában Alexander Heringer Tovatűnt szerencse című filmje kapta a fődíjat. Az alkotás egy sorsszerű eseményláncolatot mutat be, azon elv nyomán, hogy minden pillanat egy másikhoz vezet, illetve mindennek oka és hatása van.


filmfesztival02

 


Dokumentumfilm kategóriában Nagy Dénes Másik Magyarország Töredékek egy falu hétköznapjaiból című munkája kapott fődíjat. A film Bukta Imre, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja szemszögén keresztül járja be a falut, ahol él, és annak környékét. A mű kemény, őszinte látleletet ad a falu kulturális hagyományainak megszűnéséről és a felemás modernizációjának következtében kialakult világról.

 

Bucsi Réka pedig animáció kategóriában vehette az elismerő oklevelet Symphony No. 42 című munkájáért kapott. Az asszociációkkal összefűzött rövid események környezetünk irracionális összefüggéseit fejezik ki a filmben, mely negyvenhét jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet.

 

Különdíjban részesítették Hertelendi Amandát Bánom azt című munkájáért, Dobos Tamást, a Másik Magyarország operatőrét és Juan Pablo Zaramellát Luminaris című munkájáért.

 

SZTEinfo Hegedűs Bianka, Juhász Éva

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek