SZTE Info

ballo_andrea_kiallitas_kiemelt

Vallomás képekben – Balló Andrea alkotásai a Rektoriban

A szegedi festőművésznő kiállítását Pataki Ferenc Prima-díjas festőművész nyitotta meg 2014. október 27-én a Rektori Hivatal épületében Cser Krisztián, a Magyar Állami Operaház magánénekese közreműködésével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Már a kiállítás címe, Vallomás, személyességet sugallt, ezt fokozta a megnyitó. Balló Andrea nemcsak mint művésznő, hanem mint büszke szülő is feltűnt: a szívmelengető basszusú Cser Krisztián édesanyja. Családi vonásnak titulálható, hogy kacskaringós útjuk vezetett a művészetig. A festőnő angol szakon diplomázott az akkori JATE BTK-n, majd mentálhigiénés másoddiplomát szerzett, és csak 2011-ben szerzett oklevelet festői tevékenységéhez, mely ekkorra már kiforrott stílusról, látásmódról árulkodott. Fia fizikusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen, mellette kórustag volt, zongorázott. Szépen fokozatosan lépegetett az országos ismertséget jelentő deszkák felé, és mint a mesékben, a próbatételek után az Operaház színpadán találta magát.

 

Színek és formák

 

A vallomás a lélek bugyrait tárja fel, személyes, őszinte, nem mindennapi tényekről szól: csak rajtunk áll, meghalljuk-e, közel engedjük-e magunkhoz. – A jó kép pontosan ilyen – állítja Pataki Ferenc. Bizalom az alapja: a néző beavatottja lesz az alkotó kitárulkozásának. A mű maga az ember. Lelkének apró részleteit közli, feloldozza őt, s a végső cél, hogy a belső szépség kitündököljön. Maga a művésznő is úgy fogalmaz: az alkotás folyamata másállapot. Küzd benne a hév és a képi egyensúly végtelen precizitása. Át- meg átfesti képeit, míg nem válik harmonikussá, noha elégedettség sosincs. A festékrétegekkel borított vászon maga az élet; a múlt, a lélek titkai átsejlenek a frissen felvitt színeken.

Balló Ágnes festészetében van valami drámai: ködös szürke, korhadó barna, homoksárga tónusok között tör át az éles fény. Hol hajnali rózsaszín, hol alkonyi arany, de mindig jelen van, a valóság igazságát hordozza az elkalandozó színek birodalmában. Feszültséget kelt, de nem ellentmondást: a teremtő erő és a kiegyensúlyozottság nyilvánul meg a képekben. – Ami igaz, nem feltétlen szép – mondja Pataki Ferenc. A belső kivetítésnek nem is ez a lényege, hanem hogy rendelkezzen az átlényegítés képességével, az alkotó lelkivilágán keresztül láttasson, ne felszínesen. A képek absztrakt formái megadják a szabad asszociáció lehetőségét a nézőnek, ez minden befogadónak egyedi élményt nyújt.


Ballo_Andrea_alkotasai_a_Rektoriban_-_2014._oktober_27._VK
Vallomás képekben – Balló Andrea alkotásai a Rektoriban - GALÉRIA

 

Hangok és élmények

 

Aki egy kiállítás megnyitóján közreműködik, arra hivatott, hogy tehetségével emelje az esemény fényét. Amikor ez sikerül, a hallgató kellemesen meglepődik. Ezen a megnyitón a gyanútlan jelenlévők esztétikai és auditív sokkot kaptak Cser Krisztián és Mozart jóvoltából. Az Operaház énekesét színházba illő tapssal jutalmazta az áriája végén a lelkes közönség, és gratulációk sora várta az ünnepély után. Minden régi szegedi ismerős a kezét szorongatta, dicsérte: „Krisztián, eddig valahányszor hallottalak énekelni, azt mondtam, jól van, megint egy lépcsővel feljebb. De mióta utoljára találkoztunk, nem egyet, hanem tizenhatot léptél felfelé!”

Cser Krisztiánt gyerekkora óta érdekelte a matematika, majd a fizika. Édesanyja biztatására lett kórustag, 1997-ben lépett fel először a Tisza Szállóban egyik tanára növendékkórusában. Ezt lehet az első lépcsőfoknak nevezni: sorban jöttek az egyre nagyobb szólószerepek. A diploma megszerzése után először Szegeden, majd Budapesten tanult, a Zeneakadémia egyik tanára jóvoltából került az Operaház színpadára, először csak egymondatos szerepekben. Mára az egész országból kapja a koncertfelkéréseket, nemzetközi versenyekre, meghallgatásokra jár, és kedvenc darabjával, A kékszakállú herceg várával számos országban fellépett. Természetesen mindig van hova továbblépni, eljutni a nagybetűs, fontos helyekre, amelyek az országok és kontinensek határain túlnyúló elismertséget hozzák meg; Szeged azonban örökre szülőváros marad számára számtalan emlékkel, tapasztalattal, illetve azokkal, akik várják a művész fellépését a napfény városában.

 

SZTEinfo – Szalai Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.