SZTE Info

ballo_andrea_kiallitas_kiemelt

Vallomás képekben – Balló Andrea alkotásai a Rektoriban

A szegedi festőművésznő kiállítását Pataki Ferenc Prima-díjas festőművész nyitotta meg 2014. október 27-én a Rektori Hivatal épületében Cser Krisztián, a Magyar Állami Operaház magánénekese közreműködésével.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Már a kiállítás címe, Vallomás, személyességet sugallt, ezt fokozta a megnyitó. Balló Andrea nemcsak mint művésznő, hanem mint büszke szülő is feltűnt: a szívmelengető basszusú Cser Krisztián édesanyja. Családi vonásnak titulálható, hogy kacskaringós útjuk vezetett a művészetig. A festőnő angol szakon diplomázott az akkori JATE BTK-n, majd mentálhigiénés másoddiplomát szerzett, és csak 2011-ben szerzett oklevelet festői tevékenységéhez, mely ekkorra már kiforrott stílusról, látásmódról árulkodott. Fia fizikusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen, mellette kórustag volt, zongorázott. Szépen fokozatosan lépegetett az országos ismertséget jelentő deszkák felé, és mint a mesékben, a próbatételek után az Operaház színpadán találta magát.

 

Színek és formák

 

A vallomás a lélek bugyrait tárja fel, személyes, őszinte, nem mindennapi tényekről szól: csak rajtunk áll, meghalljuk-e, közel engedjük-e magunkhoz. – A jó kép pontosan ilyen – állítja Pataki Ferenc. Bizalom az alapja: a néző beavatottja lesz az alkotó kitárulkozásának. A mű maga az ember. Lelkének apró részleteit közli, feloldozza őt, s a végső cél, hogy a belső szépség kitündököljön. Maga a művésznő is úgy fogalmaz: az alkotás folyamata másállapot. Küzd benne a hév és a képi egyensúly végtelen precizitása. Át- meg átfesti képeit, míg nem válik harmonikussá, noha elégedettség sosincs. A festékrétegekkel borított vászon maga az élet; a múlt, a lélek titkai átsejlenek a frissen felvitt színeken.

Balló Ágnes festészetében van valami drámai: ködös szürke, korhadó barna, homoksárga tónusok között tör át az éles fény. Hol hajnali rózsaszín, hol alkonyi arany, de mindig jelen van, a valóság igazságát hordozza az elkalandozó színek birodalmában. Feszültséget kelt, de nem ellentmondást: a teremtő erő és a kiegyensúlyozottság nyilvánul meg a képekben. – Ami igaz, nem feltétlen szép – mondja Pataki Ferenc. A belső kivetítésnek nem is ez a lényege, hanem hogy rendelkezzen az átlényegítés képességével, az alkotó lelkivilágán keresztül láttasson, ne felszínesen. A képek absztrakt formái megadják a szabad asszociáció lehetőségét a nézőnek, ez minden befogadónak egyedi élményt nyújt.


Ballo_Andrea_alkotasai_a_Rektoriban_-_2014._oktober_27._VK
Vallomás képekben – Balló Andrea alkotásai a Rektoriban - GALÉRIA

 

Hangok és élmények

 

Aki egy kiállítás megnyitóján közreműködik, arra hivatott, hogy tehetségével emelje az esemény fényét. Amikor ez sikerül, a hallgató kellemesen meglepődik. Ezen a megnyitón a gyanútlan jelenlévők esztétikai és auditív sokkot kaptak Cser Krisztián és Mozart jóvoltából. Az Operaház énekesét színházba illő tapssal jutalmazta az áriája végén a lelkes közönség, és gratulációk sora várta az ünnepély után. Minden régi szegedi ismerős a kezét szorongatta, dicsérte: „Krisztián, eddig valahányszor hallottalak énekelni, azt mondtam, jól van, megint egy lépcsővel feljebb. De mióta utoljára találkoztunk, nem egyet, hanem tizenhatot léptél felfelé!”

Cser Krisztiánt gyerekkora óta érdekelte a matematika, majd a fizika. Édesanyja biztatására lett kórustag, 1997-ben lépett fel először a Tisza Szállóban egyik tanára növendékkórusában. Ezt lehet az első lépcsőfoknak nevezni: sorban jöttek az egyre nagyobb szólószerepek. A diploma megszerzése után először Szegeden, majd Budapesten tanult, a Zeneakadémia egyik tanára jóvoltából került az Operaház színpadára, először csak egymondatos szerepekben. Mára az egész országból kapja a koncertfelkéréseket, nemzetközi versenyekre, meghallgatásokra jár, és kedvenc darabjával, A kékszakállú herceg várával számos országban fellépett. Természetesen mindig van hova továbblépni, eljutni a nagybetűs, fontos helyekre, amelyek az országok és kontinensek határain túlnyúló elismertséget hozzák meg; Szeged azonban örökre szülőváros marad számára számtalan emlékkel, tapasztalattal, illetve azokkal, akik várják a művész fellépését a napfény városában.

 

SZTEinfo – Szalai Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.