SZTE Info

ZMK-s operett a színházban

Több bemutatóval is várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház 2014. novemberben. A következő év elején egy új operettet is műsorra tűznek, amelynek szerzője az SZTE ZMK hallgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyüdi Sándor főigazgató ismertette a Szegedi Nemzeti Színház év végi műsorát, amelynek során több premierrel is jelentkezik a szegedi teátrum. 2014. november 7-én mutatják be Kerekes Attila rendezésében Shakespeare vígjátékát. Az Ahogy tetszik 450 esztendős darab, a rendező értelmezésében a realitásból való menekülésről szól. Egy héttel később gyermekoperát láthat a közönség: Sándor János rendezésében mutatják be a Szökevény Csillagok című darabot. A rendező elmondta: a darab az énekeseknek nehéz feladatot ad, mert olyan színészi munkát igényel, amely a prózai színészeknek is nehézséget okozna. A darab a 4-12 éves közönséget szólítja meg.

 

November 16-án több száz kisgyermek előtt nyitja ki kapuit a nagy színház: a Koraszülöttnapra azok kapnak meghívást, akiket annak idején a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat mentett. Mint ahogyan Pintér Sándor professzor, a szolgálatot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a szegedi Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat 22 éves fennállása alatt egy kisebb településnyi gyereket mentett, 21 ezret. Ezen a napon ezeket a gyerekeket várják a nagyszínházba: délután 2 és 4 óra között sok-sok érdekes programmal, 17 órától pedig egy meglepetés előadásra, amelyre a gyerekek 30 százalékos kedvezménnyel válthatnak belépőjegyet November végén a Kijevi City Balett – a teátrum visszatérő vendége – lép színpadra, a Hattyúk tavát mutatják be.

 

Januárban tűzik műsorra a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója, Iván Sára Ez történt Bécsben című operettjét. Iván Sára elmondta: egy kicsit módosított a darabon, és nagyon reméli, hogy ily módon még inkább tetszik majd a közönségnek. A darabot 2013-ban már bemutatták a kisszínházban, majd meghívást kapott a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra is.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.