SZTE Info

ZMK-s operett a színházban

Több bemutatóval is várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház 2014. novemberben. A következő év elején egy új operettet is műsorra tűznek, amelynek szerzője az SZTE ZMK hallgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyüdi Sándor főigazgató ismertette a Szegedi Nemzeti Színház év végi műsorát, amelynek során több premierrel is jelentkezik a szegedi teátrum. 2014. november 7-én mutatják be Kerekes Attila rendezésében Shakespeare vígjátékát. Az Ahogy tetszik 450 esztendős darab, a rendező értelmezésében a realitásból való menekülésről szól. Egy héttel később gyermekoperát láthat a közönség: Sándor János rendezésében mutatják be a Szökevény Csillagok című darabot. A rendező elmondta: a darab az énekeseknek nehéz feladatot ad, mert olyan színészi munkát igényel, amely a prózai színészeknek is nehézséget okozna. A darab a 4-12 éves közönséget szólítja meg.

 

November 16-án több száz kisgyermek előtt nyitja ki kapuit a nagy színház: a Koraszülöttnapra azok kapnak meghívást, akiket annak idején a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat mentett. Mint ahogyan Pintér Sándor professzor, a szolgálatot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a szegedi Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat 22 éves fennállása alatt egy kisebb településnyi gyereket mentett, 21 ezret. Ezen a napon ezeket a gyerekeket várják a nagyszínházba: délután 2 és 4 óra között sok-sok érdekes programmal, 17 órától pedig egy meglepetés előadásra, amelyre a gyerekek 30 százalékos kedvezménnyel válthatnak belépőjegyet November végén a Kijevi City Balett – a teátrum visszatérő vendége – lép színpadra, a Hattyúk tavát mutatják be.

 

Januárban tűzik műsorra a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója, Iván Sára Ez történt Bécsben című operettjét. Iván Sára elmondta: egy kicsit módosított a darabon, és nagyon reméli, hogy ily módon még inkább tetszik majd a közönségnek. A darabot 2013-ban már bemutatták a kisszínházban, majd meghívást kapott a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra is.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 23.
  17:30 - 19:00
  2018-ban is folytatódik a Mentor(h)áló és a Szent-Györgyi Albert Agóra nagysikerű „vetítős” sorozata. Az új év első előadásán újabb szemet-lelket gyönyörködtető vetítésre invitálnak minden érdeklődőt – vendég Dusha Béla fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja, Szeged város megbecsült és közkedvelt alkotója. További részletek és ingyenes regisztráció: www.jgypk.hu/mentorhalo/szazadfordulos-ekkovek/
 • január 24.
  18:00 - 19:30
  A Mindset Szeged Pszicho-Kávéháza 2018. évi első vendége: Dr. Sarungi Emőke. Az SZTE felnőtt- és gyermekpszichiáterével beszélgetnek a Pszicho-Kávéház állandó kerekasztalának tagjai: Dr. Rafael Beatrix klinikai szakpszichológus, Dr. Szilárdi Réka valláskutató és szociálpszichológus, Mihalik Árpád szociálpszichológus, Dr. Nagyillés János klasszika-filológus – az SZTE munkatársai. A téma: a veszteség, amely lehet egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége vagy akár egy számunkra fontos időszak lezárása, tárgy elvesztése. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/172398206699517/