SZTE Info

ZMK-s operett a színházban

Több bemutatóval is várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház 2014. novemberben. A következő év elején egy új operettet is műsorra tűznek, amelynek szerzője az SZTE ZMK hallgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyüdi Sándor főigazgató ismertette a Szegedi Nemzeti Színház év végi műsorát, amelynek során több premierrel is jelentkezik a szegedi teátrum. 2014. november 7-én mutatják be Kerekes Attila rendezésében Shakespeare vígjátékát. Az Ahogy tetszik 450 esztendős darab, a rendező értelmezésében a realitásból való menekülésről szól. Egy héttel később gyermekoperát láthat a közönség: Sándor János rendezésében mutatják be a Szökevény Csillagok című darabot. A rendező elmondta: a darab az énekeseknek nehéz feladatot ad, mert olyan színészi munkát igényel, amely a prózai színészeknek is nehézséget okozna. A darab a 4-12 éves közönséget szólítja meg.

 

November 16-án több száz kisgyermek előtt nyitja ki kapuit a nagy színház: a Koraszülöttnapra azok kapnak meghívást, akiket annak idején a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat mentett. Mint ahogyan Pintér Sándor professzor, a szolgálatot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a szegedi Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat 22 éves fennállása alatt egy kisebb településnyi gyereket mentett, 21 ezret. Ezen a napon ezeket a gyerekeket várják a nagyszínházba: délután 2 és 4 óra között sok-sok érdekes programmal, 17 órától pedig egy meglepetés előadásra, amelyre a gyerekek 30 százalékos kedvezménnyel válthatnak belépőjegyet November végén a Kijevi City Balett – a teátrum visszatérő vendége – lép színpadra, a Hattyúk tavát mutatják be.

 

Januárban tűzik műsorra a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatója, Iván Sára Ez történt Bécsben című operettjét. Iván Sára elmondta: egy kicsit módosított a darabon, és nagyon reméli, hogy ily módon még inkább tetszik majd a közönségnek. A darabot 2013-ban már bemutatták a kisszínházban, majd meghívást kapott a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválra is.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 26.
  10:00 - 21:00
  10.00 Konferenciaterem: A középiskolai versenyek díjátadója, a győztesek előadása
  11.00 Konferenciaterem: Könyvbemutatók
  13.30 Informatórium: Könyvmolyképző Íróiskola: Aranymosás és Kifutón a szöveg
  15.30 Auditorium Maximum: Beszélgetés Böszörményi Gyulával
  17.00 A BTK és a TIK közötti park: Kabay Fitt Test Műhely szabadtéri mozgással és beszélgetéssel az egészséges életmódról
  18.00 A BTK és a TIK közötti park: Kari zenekarok koncertjei
  19.30 Konferenciaterem: Irodalmi felolvasások
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 26.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Marton Árpád művészeti író
 • április 26.
  13:30 - 15:00
  Középiskolai tanulók tehetséggondozó programja keretében beadott pályázatok eredményhirdetése.
 • április 26.
  14:00 - 16:00
  Saját történeteiket mesélik el SZTE hallgatók, akik egy kurzuson ismerkedtek meg és a közös élmények valami újat szültek, ennek lehetnek tanúi az érdeklődők.
  Regisztrációt követően írjuk meg az előadás helyszínét, részvételi szándékod itt jelezd: szte.eselyiroda@gmail.com
 • április 26.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja prof. dr. Gyenge Zoltán SZTE BTK dékán és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.