SZTE Info

szinhaz_kiemelt

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Egyetemisták, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját – a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében. Erről írt alá megállapodást a két intézmény vezetője

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház között évek óta létezik keret-megállapodás, amelyet folyamatosan új és új tartalommal töltenek meg.


Premier 2014. október 15-én
Szabó Gábor, az SZTE rektora és Gyüdi Sándor, a szegedi teátrum főigazgatója 2014. szeptember 12-én közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az együttműködés újabb állomása egy közös előadás. A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját.
A Tizenkét dühös ember című produkció premierje az egyetemisták számára rendezett színházi nyílt napon lesz, 2014. október 15-én este 7 órától a szegedi Kisszínházban. A színházi bemutató az SZTE hagyományos Őszi Kulturális Fesztiválja isi programsorozatának kiemelt rendezvénye.

Diplomás és értelmiségi
„A korábban kötött keret-megállapodással elindítottunk egy folyamatot – mondta Szabó Gábor rektor. - Fontos, hogy az egyetem és a színház együttműködjön” jelentette ki az SZTE és az SZNSZ közötti kooperációról a rektor.
„A közösen létrehozandó Tizenkét dühös ember című produkció olyan jó, hogy nem lesz könnyű folytatni, pláne fokozni. Itt és most sok minden összetalálkozik, ami miatt azt lehet mondani, hogy ettől Szeged Szeged, és ettől szegedi egyetem a szegedi egyetem, hogy egy ilyen érdekes, rendhagyó produkció létrejöhet” – véli Szabó Gábor.
A szereplők között a bíróság aktív tagjai, joghallgatók, profi színészek ülnek egymás mellett és próbálnak meg együtt létrehozni egy nagyon sok mindent megjelenítő előadást. Ennek az előadásnak a kapcsán régi gondolatokat is érdemes újragondolni, hiszen egy 50-es évekbeli darabról van szó – emlékeztetett.
„A történet nem arról szól, hogy egy esküdtek hogyan működtek az USA-ban, hanem arról, hogy ezeket a döntéseket mindenkinek meg kell hoznia, és ezek azok a problémák, amelyekkel a mai aktív bírók, ügyészek, ügyvédek naponta szembesülnek. Az eredetei darabból készített film nem véletlenül lett világsiker. A történet fontos üzenetének tartom, amit én szinte minden tanévzárón és diplomaosztáskor el szoktam mondani, amikor kezet fogok a hallgatókkal: Remélem, hogy diplomások lesznek, de azt is, hogy értelmiségiek is!” – hallottuk a rektortól. Szabó Gábor példaként említette a darabbeli szereplők közül Ragány Zoltánt, aki joghallgatóként kezdett nem amatőr szinten foglalkozni a színházzal és most ügyészként tér vissza ebbe a darabba.
„Azt hiszem, hogy a Tizenkét dühös ember produklció minden szempontból illik az egyetem arculatához. Még sok ilyen szeretnénk látni!” – fogalmazta meg óhaját a rektor.

Fizikusból operaénekes
A sajtótájékoztatón Szabó Gábor példaként említette Cser Krisztiánt is, aki fizikusként diplomázott, ma pedig operaénekes. Szabó Gábor rámutatott arra: az egyetem belül nagyon sok mindent lehet megtapasztalni. Extrém példa, ha valaki fizikusból basszista lesz, de ez azt bizonyítja, hogy nincsenek határok.
„A Szegedi Tudományegyetem számtalan lehetőséget kínál a hallgatóinak, például azt is, hogy ha egy joghallgató úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonnal kíván foglalkozni, akkor a Szegedi Tudományegyetemen megkereshet olyan embereket, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a szellemi tulajdon létrehozásában, és tud velük beszélni arról, hogy mit jelent az, ha valakinek van húsz szabadalma, hogyan lehet eljutni odáig. Ez azért lehet hasznos a joghallgatók számára, mert ha ismerik egy adott témában a másik oldalt is, akkor sokkal megalapozottabb ítéletet tudnak hozni” – magyarázta Szabó Gábor.


Szinhazi_egyuttmukodesi_alairas_2014._szeptember_12
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők


Egy régi hagyomány folytatása


„A darabválasztás az nem az én érdemem. Tíz évvel ezelőtt létezett a Szegedi Tudományegyetemen a Stage nevű irodalmi színpad. A társulat az István, a király előadást és az Utazás című rockopera produkciót hozta létre itt a Nagyszínházban” – sorolta a Tizenkét dühös ember című vállalkozást produkciós vezetőként jegyző, Tajti Gabriella. Az SZTE Kulturális Iroda vezetője emlékeztetett: a SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad csoport vezetője az a Ragány Zoltán joghallgató volt, aki ma már ügyészként tevékenykedik. Az ő ötlete volt a társulat jubileumi, tíz éves találkozóján, hogy folytatassák a missziót.

Tajti Gabriella hozzátette: tavaly egy keret-megállapodást írta alá a színház és az egyetem. A Tizenkét dühös ember produkció is ennek a megállapodásnak a része. A színház és az egyetem egyaránt örült a kezdeményezésnek.Ragány Zoltán ügyész elmondta: „Szépen összehozzuk a produkciót, a jó szeleket vitorlába gyűjtve. Május végén Barnák László rendező már a szerepeket is kiosztotta.” A joghallgatóból lett ügyész úgy véli: a Tizenkét dühös ember című darab színrevitele – a szegedi hagyományokra alapozva – igényelte azt a kiegészítést, hogy az igazságszolgáltatásban, különösen a büntető igazságszolgáltatásban működő szervek képviselői is részt vegyenek az előadás létrehozásában.
Ragány Zoltán hozzátette: a darab tizenkét szereplője közül kettő táblabíró a Szegedi Ítélőtáblán, kettő ügyész, de egy ügyvéd és egy joghallgató is játszik a produkcióban.
 
12duhos_ember_plakat„Ez a darab a konszenzusról szól”
Barnák László rendező hangsúlyozta: speciális a téma és a darabban szereplők összetétele. Az eredeti történet az 50-es évek Amerikájában játszódik, és az a fajta bírósági felállás, ami ott ennek a hátterét adja, Magyarországon nem releváns, mert nálunk egészen másfajta rendszerben működik az igazságszolgáltatás.
„Szerintem itt és most sokkal inkább az a lényeg, hogy teljesen különböző hátterű és identitású emberek jönnek össze azért, hogy egyféle konszenzusos megállapodásra jussanak, ami nem könnyű. A szereplőket illetően a civil kurázsit emelném ki” – hallottuk a rendezőtől. Szerinte a legfőbb kérdések: „Hogyan lehet konszenzusra jutni, ha ennyi különböző hozzáállással találkozik az ember?”, „Meddig terjed a mi felelősségünk?”, „A felelősségünk és a más iránt érzett felelősségünk az erősebb, vagy a saját véleményünk és a saját frusztrációink, sérelmeink, amiket az adott helyzetben el akarunk fedni?” – sorolta. „Én inkább a társadalmi felelősségvállalás és a közös gondolkodás irányába szeretném elvinni a darabot. És azzal invitálnám a nézőket, hogy ha jegyet váltanak a Tizenkét dühös ember című produkcióra, persze színházba jönnek, de mégsem egy olyan előadást fognak látni, mint ami a Szegedi Nemzeti Színház falai között megszokott.”

A Tizenkét dühös ember című előadásra – az SZTE és az SZNSZ közös produkciójára – belépőket a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában lehet váltani 1.500 és 2.000 forintos áron, SZTE diákigazolvánnyal 20%-os kedvezmény vehető igénybe.
A 2014. október 15-i bemutató után a további előadások időpontja: 2014. október 16., 17., 18. – a szegedi Kisszínházban.


SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső
Fotó: Ócsai Gábor


A tizenkét dühös ember szereposztása:
1. esküdt (Elnök)
DR. FORRAI MIKLÓS - ügyész, Szegedi Járási Ügyészség
2. esküdt
NÉMETH GYÖRGY ATTILA - egyetemi hallgató (SZTE ÁJTK)
3. esküdt
DR. KOSZTOLÁNYI JÓZSEF - egyetemi docens, SZTE TTIK Bolyai Intézet
4. esküdt
DR. NAGY ERZSÉBET - bíró, Szegedi Ítélõtábla
5. esküdt
SPITZER JENÕ - egyetemi hallgató (SZTE ÁJTK)
6. esküdt
VARGA NORBERT - a Szegedi Egyetemi Színház vezetõje
7. esküdt
DR. RAGÁNY ZOLTÁN - ügyész, Szegedi Nyomozó Ügyészség
8. esküdt
DR. HEGEDÛS ISTVÁN - bíró, büntetõ kollégiumvezetõ, Szegedi Ítélõtábla
9. esküdt
FEKETE GIZI - színmûvész, Szegedi Nemzeti Színház
10. esküdt
DR. MAGYAROSSY JÓZSEF - ügyvéd
11. esküdt
GYORGYEV BRÁNIMÍR - biztosítási tanácsadó
12. esküdt
KISS MÁTÉ - hírigazgató, Rádió 88
Õr
NYÉKI TAMÁS - helytörténész
Bíró (hangja)
DR. HARANGOZÓ ATTILA - bíró, elnök, Szegedi Ítélõtábla
Látvány: BARNÁK LÁSZLÓ
Szcenikus: MOLNÁR ZSUZSA
Rendezõasszisztens, súgó: STEFANIK LUCA
Producer: Dr. RAGÁNY ZOLTÁN
Produkciós vezetõ: TAJTI GABRIELLA
Rendezõ: BARNÁK LÁSZLÓ

Támogatók:
Szegedi Tudományegyetem, Szegedi Nemzeti Színház, Szegedi Ítélõtábla
(a Nyitott Bíróság Program keretében), Szeged Megyei Jogú Város,
SZTE Kulturális Iroda, SZTE Állam- és Jogtudományi Kar,
Országos Bírósági Hivatal, Universitas – Szeged Nonprofit Kft.,
SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék,
Katház Közhasznú Nonprofit Kft., Szegedi Egyetemi Színház,
Délmagyarország, Rádió 88, Városi Televízió Szeged.


A 12 dühös ember szórólap itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft