SZTE Info

szinhaz_kiemelt

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Egyetemisták, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját – a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében. Erről írt alá megállapodást a két intézmény vezetője

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház között évek óta létezik keret-megállapodás, amelyet folyamatosan új és új tartalommal töltenek meg.


Premier 2014. október 15-én
Szabó Gábor, az SZTE rektora és Gyüdi Sándor, a szegedi teátrum főigazgatója 2014. szeptember 12-én közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az együttműködés újabb állomása egy közös előadás. A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját.
A Tizenkét dühös ember című produkció premierje az egyetemisták számára rendezett színházi nyílt napon lesz, 2014. október 15-én este 7 órától a szegedi Kisszínházban. A színházi bemutató az SZTE hagyományos Őszi Kulturális Fesztiválja isi programsorozatának kiemelt rendezvénye.

Diplomás és értelmiségi
„A korábban kötött keret-megállapodással elindítottunk egy folyamatot – mondta Szabó Gábor rektor. - Fontos, hogy az egyetem és a színház együttműködjön” jelentette ki az SZTE és az SZNSZ közötti kooperációról a rektor.
„A közösen létrehozandó Tizenkét dühös ember című produkció olyan jó, hogy nem lesz könnyű folytatni, pláne fokozni. Itt és most sok minden összetalálkozik, ami miatt azt lehet mondani, hogy ettől Szeged Szeged, és ettől szegedi egyetem a szegedi egyetem, hogy egy ilyen érdekes, rendhagyó produkció létrejöhet” – véli Szabó Gábor.
A szereplők között a bíróság aktív tagjai, joghallgatók, profi színészek ülnek egymás mellett és próbálnak meg együtt létrehozni egy nagyon sok mindent megjelenítő előadást. Ennek az előadásnak a kapcsán régi gondolatokat is érdemes újragondolni, hiszen egy 50-es évekbeli darabról van szó – emlékeztetett.
„A történet nem arról szól, hogy egy esküdtek hogyan működtek az USA-ban, hanem arról, hogy ezeket a döntéseket mindenkinek meg kell hoznia, és ezek azok a problémák, amelyekkel a mai aktív bírók, ügyészek, ügyvédek naponta szembesülnek. Az eredetei darabból készített film nem véletlenül lett világsiker. A történet fontos üzenetének tartom, amit én szinte minden tanévzárón és diplomaosztáskor el szoktam mondani, amikor kezet fogok a hallgatókkal: Remélem, hogy diplomások lesznek, de azt is, hogy értelmiségiek is!” – hallottuk a rektortól. Szabó Gábor példaként említette a darabbeli szereplők közül Ragány Zoltánt, aki joghallgatóként kezdett nem amatőr szinten foglalkozni a színházzal és most ügyészként tér vissza ebbe a darabba.
„Azt hiszem, hogy a Tizenkét dühös ember produklció minden szempontból illik az egyetem arculatához. Még sok ilyen szeretnénk látni!” – fogalmazta meg óhaját a rektor.

Fizikusból operaénekes
A sajtótájékoztatón Szabó Gábor példaként említette Cser Krisztiánt is, aki fizikusként diplomázott, ma pedig operaénekes. Szabó Gábor rámutatott arra: az egyetem belül nagyon sok mindent lehet megtapasztalni. Extrém példa, ha valaki fizikusból basszista lesz, de ez azt bizonyítja, hogy nincsenek határok.
„A Szegedi Tudományegyetem számtalan lehetőséget kínál a hallgatóinak, például azt is, hogy ha egy joghallgató úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonnal kíván foglalkozni, akkor a Szegedi Tudományegyetemen megkereshet olyan embereket, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a szellemi tulajdon létrehozásában, és tud velük beszélni arról, hogy mit jelent az, ha valakinek van húsz szabadalma, hogyan lehet eljutni odáig. Ez azért lehet hasznos a joghallgatók számára, mert ha ismerik egy adott témában a másik oldalt is, akkor sokkal megalapozottabb ítéletet tudnak hozni” – magyarázta Szabó Gábor.


Szinhazi_egyuttmukodesi_alairas_2014._szeptember_12
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők


Egy régi hagyomány folytatása


„A darabválasztás az nem az én érdemem. Tíz évvel ezelőtt létezett a Szegedi Tudományegyetemen a Stage nevű irodalmi színpad. A társulat az István, a király előadást és az Utazás című rockopera produkciót hozta létre itt a Nagyszínházban” – sorolta a Tizenkét dühös ember című vállalkozást produkciós vezetőként jegyző, Tajti Gabriella. Az SZTE Kulturális Iroda vezetője emlékeztetett: a SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad csoport vezetője az a Ragány Zoltán joghallgató volt, aki ma már ügyészként tevékenykedik. Az ő ötlete volt a társulat jubileumi, tíz éves találkozóján, hogy folytatassák a missziót.

Tajti Gabriella hozzátette: tavaly egy keret-megállapodást írta alá a színház és az egyetem. A Tizenkét dühös ember produkció is ennek a megállapodásnak a része. A színház és az egyetem egyaránt örült a kezdeményezésnek.Ragány Zoltán ügyész elmondta: „Szépen összehozzuk a produkciót, a jó szeleket vitorlába gyűjtve. Május végén Barnák László rendező már a szerepeket is kiosztotta.” A joghallgatóból lett ügyész úgy véli: a Tizenkét dühös ember című darab színrevitele – a szegedi hagyományokra alapozva – igényelte azt a kiegészítést, hogy az igazságszolgáltatásban, különösen a büntető igazságszolgáltatásban működő szervek képviselői is részt vegyenek az előadás létrehozásában.
Ragány Zoltán hozzátette: a darab tizenkét szereplője közül kettő táblabíró a Szegedi Ítélőtáblán, kettő ügyész, de egy ügyvéd és egy joghallgató is játszik a produkcióban.
 
12duhos_ember_plakat„Ez a darab a konszenzusról szól”
Barnák László rendező hangsúlyozta: speciális a téma és a darabban szereplők összetétele. Az eredeti történet az 50-es évek Amerikájában játszódik, és az a fajta bírósági felállás, ami ott ennek a hátterét adja, Magyarországon nem releváns, mert nálunk egészen másfajta rendszerben működik az igazságszolgáltatás.
„Szerintem itt és most sokkal inkább az a lényeg, hogy teljesen különböző hátterű és identitású emberek jönnek össze azért, hogy egyféle konszenzusos megállapodásra jussanak, ami nem könnyű. A szereplőket illetően a civil kurázsit emelném ki” – hallottuk a rendezőtől. Szerinte a legfőbb kérdések: „Hogyan lehet konszenzusra jutni, ha ennyi különböző hozzáállással találkozik az ember?”, „Meddig terjed a mi felelősségünk?”, „A felelősségünk és a más iránt érzett felelősségünk az erősebb, vagy a saját véleményünk és a saját frusztrációink, sérelmeink, amiket az adott helyzetben el akarunk fedni?” – sorolta. „Én inkább a társadalmi felelősségvállalás és a közös gondolkodás irányába szeretném elvinni a darabot. És azzal invitálnám a nézőket, hogy ha jegyet váltanak a Tizenkét dühös ember című produkcióra, persze színházba jönnek, de mégsem egy olyan előadást fognak látni, mint ami a Szegedi Nemzeti Színház falai között megszokott.”

A Tizenkét dühös ember című előadásra – az SZTE és az SZNSZ közös produkciójára – belépőket a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában lehet váltani 1.500 és 2.000 forintos áron, SZTE diákigazolvánnyal 20%-os kedvezmény vehető igénybe.
A 2014. október 15-i bemutató után a további előadások időpontja: 2014. október 16., 17., 18. – a szegedi Kisszínházban.


SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső
Fotó: Ócsai Gábor


A tizenkét dühös ember szereposztása:
1. esküdt (Elnök)
DR. FORRAI MIKLÓS - ügyész, Szegedi Járási Ügyészség
2. esküdt
NÉMETH GYÖRGY ATTILA - egyetemi hallgató (SZTE ÁJTK)
3. esküdt
DR. KOSZTOLÁNYI JÓZSEF - egyetemi docens, SZTE TTIK Bolyai Intézet
4. esküdt
DR. NAGY ERZSÉBET - bíró, Szegedi Ítélõtábla
5. esküdt
SPITZER JENÕ - egyetemi hallgató (SZTE ÁJTK)
6. esküdt
VARGA NORBERT - a Szegedi Egyetemi Színház vezetõje
7. esküdt
DR. RAGÁNY ZOLTÁN - ügyész, Szegedi Nyomozó Ügyészség
8. esküdt
DR. HEGEDÛS ISTVÁN - bíró, büntetõ kollégiumvezetõ, Szegedi Ítélõtábla
9. esküdt
FEKETE GIZI - színmûvész, Szegedi Nemzeti Színház
10. esküdt
DR. MAGYAROSSY JÓZSEF - ügyvéd
11. esküdt
GYORGYEV BRÁNIMÍR - biztosítási tanácsadó
12. esküdt
KISS MÁTÉ - hírigazgató, Rádió 88
Õr
NYÉKI TAMÁS - helytörténész
Bíró (hangja)
DR. HARANGOZÓ ATTILA - bíró, elnök, Szegedi Ítélõtábla
Látvány: BARNÁK LÁSZLÓ
Szcenikus: MOLNÁR ZSUZSA
Rendezõasszisztens, súgó: STEFANIK LUCA
Producer: Dr. RAGÁNY ZOLTÁN
Produkciós vezetõ: TAJTI GABRIELLA
Rendezõ: BARNÁK LÁSZLÓ

Támogatók:
Szegedi Tudományegyetem, Szegedi Nemzeti Színház, Szegedi Ítélõtábla
(a Nyitott Bíróság Program keretében), Szeged Megyei Jogú Város,
SZTE Kulturális Iroda, SZTE Állam- és Jogtudományi Kar,
Országos Bírósági Hivatal, Universitas – Szeged Nonprofit Kft.,
SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék,
Katház Közhasznú Nonprofit Kft., Szegedi Egyetemi Színház,
Délmagyarország, Rádió 88, Városi Televízió Szeged.


A 12 dühös ember szórólap itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.