Bezár

SZTEhírek

Cikkíró pályázat egyetemistáknak

Cikkíró pályázat egyetemistáknak

2014. szeptember 26.
2 perc

A Magyar Helsinki Bizottság cikkíró versenyt hirdet egyetemistáknak „A külföldiek integrációja a magyar társadalomba” témában. A pályaműveket 2014. december 7-ig várják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felhívásra pályázatot adhat be valamely felsőoktatási intézmény azon hallgatója, aki jogviszonnyal rendelkezik 2014. december 31-ig. Pályázni olyan meg nem jelent írással, riporttal, interjúval lehet, amely a külföldiek magyar társadalomba való integrációjának lehetőségeit mutatja be.

A kiírás szerint: „Az országunkban élőknek 1,4 százaléka nem magyar állampolgár. Ez az arány az egyik legkisebb az Európai Unióban. Viszont a lakosságnak a 3,8 százaléka így sem a mai Magyarország területén született. Sokan vannak köztük, akiket a köznyelv 'bevándorlónak' nevez: egykori határon túli magyar, uniós állampolgárként hozzánk érkező, illetve az unión kívüli Európából és más kontinensről ide költöző, boldogulását Magyarországon kereső külföldi. Amíg a csíki villanyszerelő meg a kolozsvári rajztanár az első csoporthoz tartozik, addig az ide nősülő római informatikus és a valamelyik világcégnek dolgozó krakkói könyvelő a másodikhoz, a törökországi kurd gíroszos meg a minszki balerina pedig a harmadikhoz. Helyzetük különféle, a magyar társadalomba eltérően ágyazódnak be: van, aki már ideérkezte előtt tökéletesen tisztában volt a magyar nyelvvel és kultúrával; de van olyan is, akinek még az is furcsa, hogy itt jobboldali közlekedés van.”

 

A pályamunkának e három csoport integrációs útjáról, nehézségeiről és lehetőségeiről kell szólnia:

 

I. „Ábel az országban”– egykori határon túli magyar

II. „Édentől keletre” – külföldi uniós állampolgár

III. „A kék messzeség ködében” – Unión kívüli külföldi

 

A pályázók akár mindhárom kategóriában benyújthatnak pályaművet, de kategóriánként csak egyet-egyet. Az írás terjedelme nem haladhatja meg a 25 ezer leütést. A zsűri mindhárom tematikus kategóriában 50–50 ezer forint értékben díjat oszt díjat. A zsűri tagjai Dudás Gergely (az Index főszerkesztője), Feischmidt Margit (Pécsi Tudományegyetem docense), Ónody-Molnár Dóra (a Népszabadság munkatársa), Réti Pál (a HVG egykori főszerkesztője) és Zádori Zsolt (Magyar Helsinki Bizottság).

A pályaműveket 2014. december 7-ig várják a press@helsinki.hu címre a Magyar Helsinki Bizottsághoz. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó 2015. január 15-én lesz.

További információ a Magyar Helsinki Bizottság honlapján.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek