Bezár

Hírarchívum

Elhunyt Jos Roelandt professzor, a szegedi egyetem díszdoktora

Elhunyt Jos Roelandt professzor, a szegedi egyetem díszdoktora

2014. szeptember 18.
2 perc

Az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tudatja: 2014. augusztus 31-én, 76 éves korában váratlanul elhunyt Jos Roelandt professzor. A nemzetközi hírű kardiológus a szegedi egyetem díszdoktora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

jos roelandtJos Roelandt egyetemi tanulmányait Leuven-ben végezte, később Rotterdamban az Erasmus Egyetem Thoraxcentrumában teljesedett ki munkássága, ahol először az Echocardiographiás Laboratórium vezetője, majd később a Thoraxcentrum igazgatója lett. Tudományos munkássága világszerte ismert és elismert, a klinikai kardiológia, elsősorban az echocardiographia területén ért el kiemelkedő eredményeket - tudtuk meg Csanády Miklós, az SZTE Általános Orvostudományi Kar II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ professor emeritusától és Forster Tamás tanszékvezető egyetemi tanártól.

A kétdimenziós echocardiographia kifejlesztőjeként ismert Jos Roelandt, aki a munkatársaival együtt dolgozott. Nevéhez fűződik a hetvenes évek közepétől, a kétévente megrendezett „Workshop of Echocardiography”, mely később „szimpóziummá” nőtte ki magát, több száz hallgatóval és kitűnő nemzetközi előadó gárdával. A résztvevő magyar echocardiographiás szakemberek számára is ez jelentette az egyik legfontosabb továbbképző fórumot. Időközben szoros barátság alakult ki az SZTE II. számú Belgyógyászati Klinika és a Thoraxcentrum között. A szegedi intézet több munkatársa töltött hosszabb-rövidebb tanulmányutat intézetében. Így például Csanády Miklós, Forster Tamás, Hőgye Márta, Gruber Noémi, Thury Attila, Nemes Attila is Jos Roelandt munkatársa volt. Intézetében a két dimenzióban való gondolkodást sajátították el - még az M-mód korszak időszakában. A későbbi években a színkódolt technika hazai bevezetésében is óriási szerepe volt a rotterdami kapcsolatnak.

1993-ban a Magyar Kardiológusok Társasága tiszteletbeli tagjának választotta a magyar kardiológia támogatásának elismeréseként, 1995 pedig a SZOTE díszdoktorrá avatta a szegedi orvosegyetem támogatásáért.

"Jos Roelandt professzor halála óriási vesztesége mind a nemzetközi mind hazai kardiológiának, illetve a kardiológusoknak - jelentette ki Csanády Miklós és Forster Tamás. - A magunk részéről mély együttérzésünket fejezzük ki családjának, feleségének, gyermekeinek és közeli munkatársainak."

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek