Bezár

Hírarchívum

fogaszat_kiemelt

Fogyatékkal élők számára nyílt új fogászati centrum az SZTE-n

Fogyatékkal élők számára nyílt új fogászati centrum az SZTE-n

2014. szeptember 03.
3 perc

A beruházás ünnepélyes átadása kapcsán a Fogorvostudományi Kar fejlesztési, felújítási elképzeléseiről is tárgyalt az SZTE rektora és a kar dékánja az egészségügyért felelős államtitkárral.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1400902Fogaszati_rendelo_megnyito12014. szeptember 3-án ünnepélyes keretek között adták át a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán a Dél-Alföldön fogyatékkal élő és egyéb speciális ellátást igénylő gyermekek fogászati ellátási centrumát. Az átadáson Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára elmondta, szeretnék elérni, hogy az országban mindenhol rendelkezésre álljon a speciális igényeket is kielégítő és súlyos fogyatékkal élőket is ellátni képes fogászati kezelés. Különlegesen fontosnak nevezte ezt a területet, mert mint rámutatott, a fájdalomtól való félelem és a beavatkozások hosszú időtartama nagyon megnehezíti az érintett fiatalok életét.

 

Az államtitkár kijelentette: a cél, hogy a fogeltávolítás vagy az akut ellátás mellett fogmegtartó beavatkozás vagy akár az implantátumok beépítése is lehetséges legyen. Már öt centrum – négy egyetem és a Heim Pál Gyermekkórház – rendelkezik működési engedéllyel, és azt tervezik, hogy a Bethesda Gyermekkórházban is lesz egy, melynek a kialakítását szintén támogatják. Erre összesen 300 millió forintot biztosít a tárca. Az eddigi működés során az a tapasztalat, hogy nagyon sokan veszik igénybe a hiánypótló szolgáltatást, melynek nemcsak a kialakítását finanszírozza a minisztérium, hanem az ellátás költségeit is, ami komoly segítséget jelent a centrumoknak – fejtette ki Zombor Gábor.

 

Nagy Katalin dékán elmondta: az új, európai színvonalú szegedi rendelőre az SZTE Fogorvostudományi Kar egy éve 40 millió forintot kapott az illetékes minisztériumtól, amit az fakultás saját forrásból 18 millió forinttal egészített ki. Hozzátette: ez az ellátási forma már hosszú idő óta működik a fogorvoskaron. Szakképzett és tökéletes empátiával bíró munkatársai évente csaknem 600 esetet látnak el, ebből 60-70 altatásban zajlik. Úgy fogalmzott, a rászorulók számára egészséges kortársaikhoz hasonló ellátást teremt meg a fejlesztés, mely komoly lépés az esélyegyenlőség felé vezető úton. – Könnyebben vagy súlyosabban fogyatékos páciensek mellett olyan betegeket kezelünk itt, akik a fokozotabb stressz miatt a normál ellátásban nem tudnak részt venni. Most átadott egységkészülékünk a legmodernebb mozgathatósággal rendelkezik, a mozgásban korlátozott betegeknek is kényelmes ellátást nyújt. Emellett modern altatógépet is beszereztünk, mely korszerű altatási lehetőséget biztosít. Az enyhébb beavatkozásoknál pedig éber szedálás vagy bódítás teszi elviselhetőbbé kellemetlenségeket nyilatkozta az SZTE Médiacentrumnak Nagy Katalin.


Fogaszati_megnyito_2014._szeptember_03
Fogyatékkal élők számára nyílt új fogászati centrum az SZTE-n - GALÉRIA

 

Az átadáson Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a beruházás emberi oldaláról szólt, kiemelve, az évi közel 600 beavatkozás között egészen szívszorító esetekkel is találkoznak az egyetem munkatársai. Rossz is lenne belegondolni – folytatta –, ha az érintett betegek számára nem állna rendelkezésre a speciális ellátási forma. Végezetül leszögezte: az universitas a továbbiakban is minden rendelkezésére álló eszközzel segíti a fogorvoskar, e roppant fontos küldetést ellátó intézmény működését.

 

Szabó Gábor rektor és Nagy Katalin dékán az ünnepséghez kapcsolódóan arról is tárgyalt Zombor Gábor államtitkárral, hogyan tudja a kormányzat támogatni a Fogorvostudományi Kar infrastrukturális fejlesztési, felújítási elképzeléseit.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek