Bezár

Hírarchívum

Népszerű volt a kínai halászlé a halfesztiválon

Népszerű volt a kínai halászlé a halfesztiválon

2014. szeptember 07.
3 perc

Az SZTE Konfuciusz Intézet kínai halászlével és bambuszos, burgonyás oldalassal kínálta a vendégeket a halfesztiválon a Partfürdőn 2014. szeptember 6-án. Az intézet sátrában nagyon sok Szegeden tanuló kínai hallgató is megfordult a nap folyamán. Az intézet kínai igazgatóját egyúttal az őszi programokról is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Konfuciusz_Halfeszt91Óriási sor állt az SZTE Konfuciusz Intézet sátránál az újszegedi Partfürdőn: a halászléfesztiválon kínai halászlével és bambuszos, burgonyás oldalassal kínálták a hozzájuk betérőket. Az intézet igazgatója, Zhang Xuemei elmondta: a tavalyi évhez hasonlóan idén is savanyított káposztás hallevelet főztek.


– Ez egy kínai étel, tavaly is nagy sikere volt, úgy látszik, idén is szívesen fogyasztják a látogatók. Szakácsunk elmondta, hogy a tavalyi nagyon népszerű kóstolás után a mostani halfesztivált megelőző napokban többen is megállították az utcán, és érdeklődtek, hogy idén is lesz-e kínai halászlé a sátrunknál.


Az igazgatónő hozzátette: a leves hagyományos kínai recept alapján készül, pangáziusz halból és káposztából. Az elkészítési módja nem sokban különbözik a magyarétól: először halalapot kell készíteni, majd egy kis savanyított káposztát adnak hozzá és a halat, majd kínai fűszerekkel ízesítik.


Az SZTE Konfuciusz Intézet több mint két éve van jelen Szeged életében és kulturális szövetében – mutatott rá Zhang Xuemei. Elsődleges céljuk a kínai nyelv és kínai kultúra közvetítése. – Nagyon sok segítséget kapunk ehhez Szegedtől, az egyetemtől, a városvezetéstől és a szegedi polgároktól, ennek köszönhetően az egyetemen kívül több mint tíz intézményben tanítjuk a kínai nyelvet, közép- és általános iskolákban, szállodákban, magánegyetemen, és nem csak Szegeden, hanem Makón is. Igyekszünk része lenni a város kulturális életének. Ezenkívül is számos más eseményt szervezünk, a célunk, hogy előmozdítsuk az oktatás és más területeken való együttműködést.


Az SZTE Konfuciusz Intézetnek több rendezvénye lesz most ősszel. 2014. szeptember 25-én Sanghajból érkezik vendégelőadójuk, aki Mo Jennek, a most talán már Magyarországon is ismert Nobel-díjas irodalmár írónak a fordítástechnikájáról tart előadást. Szeretnék erre az alkalomra meghívni Kalmár Éva professzort is, Mo Jen könyveinek magyarra fordítóját. Kalmár Éva szegedi származású, a híres matematikus, Kalmár László lánya.


Konfuciusz_halfesztival_2014._szeptember_06
Népszerű volt a kínai halászlé a halfesztiválon - GALÉRIA


– Talán ennél is nagyobb szabású és még többeket érdeklő rendezvényünk lesz szeptember 27-én – folytatta Zhang Xuemei igazgató. – 10 éve van annak, hogy a világon megnyitotta kapuit az első Konfuciusz Intézet Koreában. Ennek megfelelően most a világ minden táján lévő, 400-nál is több Konfuciusz Intézet és 600-nál is több Konfuciusz-tanterem ezen a napon fogja ezt a tízéves évfordulót ünnepelni. Ennek alkalmából Szegeden, a Dugonics téren tartunk egy megemlékezést, egyben előretekintést, amelyen kulturális programokkal, tánccal és zenével várjuk az érdeklődőket. Várunk mindenkit szeretettel, és kérjük a szegedieket, hogy legyenek részesei ők is ennek a programnak.

 

SZTEinfo - Nyemcsok Éva Eső

A szerző felvételei

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek