Bezár

Hírarchívum

Nyelvi nap várta az egyetemi polgárokat az IKI-ben

Nyelvi nap várta az egyetemi polgárokat az IKI-ben

2014. szeptember 29.
3 perc

Ingyenes próbanyelvvizsgák, nyelvtanulást segítő játékok, előadások, keresztrejtvényfejtő-verseny, sportkvíz, országismereti vetélkedő, filmvetítés és könyvvásár fogadta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Kommunikációs Intézetében 2014. szeptember 26-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Nyelvek Napja alkalmából első alkalommal szervezett nyelvi napot az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézete, azzal a céllal, hogy, a tantermek ajtajait megnyissa az érdekelődő hallgatók, egyetemi oktatók és dolgozók előtt. – Szerettük volna más megközelítésből bemutatni az egyetem folyó nyelvoktatást, az angol nyelv mellett az intézetben oktatott más nyelveket is népszerűsíteni. Mindezt interaktív, játékos formában, ezért a nyelvi napon a különböző versenyek, kvízek, vetélkedők kaptak nagyobb hangsúlyt fogalmazott Lévai Judit az intézet vezetője.


 

Nyelvtanulást segítő játékok és próbanyelvvizsgák

 

Az egész napos programon az érdeklődők hasznos előadásokat hallgathattak, próbanyelvvizsgákon, mintaórákon vehettek részt. A programot scrabble-bajnoksággal, keresztrejtvényekkel, dalszövegértéssel, online memóriajátékokkal színesítették. Meglepetéssel is készültek a szervezők, a résztvevők számos idegen nyelvű filmet nézhettek meg, melyek kezdők és haladók számára egyaránt hasznosak, hiszen lehetőségük nyílt anyanyelvi beszélőket hallgatni. A kezdők számára magyar felirattal könnyítették a megértést. A filmek mind műfajban, mind nyelvben igen változatosak voltak, mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő filmélményt. A megtekinthető filmek között szerepelt a francia nyelvű Életrevalók, az olasz Vanília és csokoládé, valamint az angol Folytassa, nővér is.

 

A vetélkedők és filmek mellett a hallgatók hat nyelvből (olasz, francia, német, angol, spanyol és orosz) ingyenes próbavizsgán mérhették fel tudásukat, valamint német és angol nyelven mintaórákon vehettek részt. Nagy Noémi másodéves anglisztika szakos hallgató hírportálunknak elmondta: igen hasznosnak találta a programot, leginkább az angol keresztrejtvény és próbanyelvvizsgázási lehetőség nyerte el a tetszését, ezek mellett több érdekes előadást is meghallgatott. A próbanyelvvizsga nagyon népszerű programnak bizonyult, számos nyelvvizsgára készülő hallgató próbálta ki magát nyelvvizsga-szituációban. Több diák hangsúlyozta, nagyban hozzájárul az ilyen jellegű tapasztalat a sikeres felkészüléshez. A próbavizsgának köszönhetően már ismerik a környezetet, a tesztlapokat, és az időbeosztás fontosságával is szembesültek, így ezek a tényezők már nem akadályozhatják őket a diplomához szükséges nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésében.


Nyelvi_nap_2014._szeptember_26_galeria
Nyelvi nap várta az egyetemi polgárokat az IKI-ben - GALÉRIA

 


Előadásokkal és élménybeszámolókkal is ösztönözték a nyelvtanulókat

 

Az előadások iránt érdeklődők sem maradtak izgalmas programok nélkül. A magyar nyelvű lehetőségek között szerepelt Gyurkó Ágnes, a Kansas State University oktatójának előadása, aki ingyenes angol nyelvű website-okat mutatott be a hallgatóknak. Ezek segítségével otthon, autodidakta módon fejleszthetik a nyelvtudásukat az angol nyelvet tanulók, kezdőtől egészen a haladó szintig. Természetesen angol nyelvű előadást is szerepelt a programban, többek közt Csikós Gábor interaktív előadásában beszélt az interkulturális nyelvtanulásról, melyre nem csak magyar, de külföldi diákok is kíváncsiak voltak. Az előadás után a gyakorlatban is lehetőség nyílt a témában ismereteket, tapasztalatot szerezni, hiszen az előadás a magyar és külföldi diákok kötetlen beszélgetésével zárult. Az ötös tanteremben Spanyolországé volt a főszerep. Az érdeklődőket társasjáték, színes térképek és szakácskönyv mellett egy élménybeszámoló is várta, melyből megismerhették Spanyolország nevezetességeit, látnivalóit és zarándokútjait.

 


Idegen nyelvű szótárak és szépirodalmi könyvek

 

A programok teljes időtartama alatt a honvéd téri épület folyosóján könyvvásárt és kiállítást tartottak az Allegro Könyv közreműködésével. Molnár Hedvig Katalin elmondta: széles választékban találhatóak náluk nyelvelsajátítást segítő kiadványok. A kínálatban szerepelnek a népszerű tankönyvek és szótárak mellett különböző nyelvű szépirodalmi könyvek, magazinok és könnyített olvasmányok, hogy a kezdők is megtalálhassák a szintjüknek megfelelő idegen nyelvű olvasási lehetőséget.

 

SZTEinfo – Tudósítás: Gajzer Erzsébet, Németh Klára

Fotó: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek