Bezár

SZTEhírek

Telemedicina és FuturICT a TIK-ben

Telemedicina és FuturICT a TIK-ben

2014. szeptember 06.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában két nagyszabású, európai uniós támogatású projekt eredményeit bemutató kiállítás nyílt, a megnyitó napján, 2014. szeptember 4-én konferenciát is szerveztek. A Telemedicina kutatói több egészségügyi eszközt fejlesztettek ki, míg a FuturICT projektben dolgozók a mesterséges intelligencia területével foglalkoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 857 millió forint a Szegedi Tudományegyetem Telemedicina projektjének uniós támogatása, a projekt során informatikai alkalmazásokat és eszközöket fejlesztenek az egyetem munkatársai. A Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken projekt során kifejlesztett eszközök a stroke-betegek rehabilitációjában, a Parkinson-kór észlelésében, a hirtelen csecsemőhalál miatt oly fontos csecsemő légzésfigyelésben, valamint a női meddőség kezelésében is támogathatják a gyógyítást és a megelőzést. Az okostelefonok robbanásszerű elterjedésével egyre keresettebbek lesznek azok az alkalmazások és eszközök, amelyeket a páciensek használni tudnak a mindennapi életükben,


Gyimóthy Tibor professzor, a Telemedicina projekt szakmai vezetője elmondta: a Telemedicina program 2015 áprilisában zárul, addig remélik, hogy nagyon sok feladatot szeretnének megoldani.


infokommunikci
Telemedicina és FuturICT a TIK-ben - GALÉRIA


– Az itt bemutatott termékgyanús alkalmazások közül szeretnénk többet elvinni a klinikai kísérletekig – mondta a professzor. – Ezek a TÁMOP-projektek – a Telemedicina és a FuturICT – alapvetően az alapkutatások és alkalmazott kutatások támogatására születtek, de mi a Telemedicina pályázat beadásakor nagyon tudatosan felvállaltuk azt, hogy azokkal az orvos csoportokkal, akiknek erre van lehetőségük és idejük, olyan alkalmazásokat és prototípusokat hozunk létre, amelyek a gyakorlatban is használhatók. Mi ennek az IT-támogatását adjuk meg, és ilyen berendezések csak jó orvosi és IT-s együttműködéssel születhetnek.


A professzor hozzátette: mintegy tíz termékgyanús alkalmazást ismerhetnek meg a kiállítás látogatói. Úgy gondolja, hogy ezek mindegyike nagyon hasznos, a szívhang- vagy légzésmonitorozó alkalmazástól kezdve a gyermekkori magas vérnyomás kiszűrésére vagy az Alzheimer-kór korai felismerésére alkalmas eszközig.


– Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek közül melyik lesz az, amelyik átütő sikert hoz, ez függ a piactól és számos egyébtől. De mindegyik izgalmas, és ez még csak a jéghegy csúcsa, mert az orvosainknak még nagyon sok ötletük van. Az elkövetkezendő időszak feladata biztosítani azt a hátteret, hogy az eszközök eljuthassanak a klinikai kísérletek fázisába, hogy kipróbálják őket, hogy meglegyen az üzleti modell, a piaci háttér, és az orvosnak már csak a szakmai részre kelljen koncentrálni.


A Telemedicina megoldásainak valamilyen módon önmagukat finanszírozóvá kell válniuk, tette hozzá Gyimóthy Tibor, aki szerint a TÁMOP-projekt csak az első lépés. Megemlítette azt is: rendkívül fontos, hogy a közös munka során egymásra talált az ÁOK és a TTIK, és úgy látja, a fejlesztések folytatására jó esély van, mert komoly ipari szereplők is érdeklődnek a fejlesztett alkalmazások és berendezések iránt.


A kiállításon és konferencián bemutatkozott a FuturICT projekt is, amelynek célja, hogy a tudósok az informatika és más tudományterületek eszközeivel is megvizsgálhassák világszerte a társadalmi- és gazdasági élet egyes aspektusait, ezzel lehetőségeket nyitva a fenntartható jövő számára.

A konferencián egyebek mellett az orvosinformatika tudományterületen meglévő hálózatos útvonalakról, az orvosi és informatikai tudományterületeken végzett adatvédelmi kutatásokról, a szervezeti működés hálózatelemzés szemlélettel, valamint a telemedicina fókuszú kutatások témájában hangzottak el előadások.

A kiállítás, amely prezentációba ágyazott kisfilmekkel is beszámol az egyes alprojektekről és az eredményekről, 2014. szeptember 11-ig tekinthető meg a TIK-ben.

 

SZTEinfo - Nyemcsok Éva Eső

fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek