Bezár

Hírarchívum

Térzenével köszöntik a 19. Őszi Kulturális Fesztivált

Térzenével köszöntik a 19. Őszi Kulturális Fesztivált

2014. szeptember 29.
3 perc

A Zene Világnapján, 2014. október 1-jén 14 órától fesztiválköszöntő térzene várja az érdeklődőket a Dugonics téren. Fellépnek az SZTE ZMK Koncertfúvós Zenekara, a Sanzon Trió, a Szeged Jazz Trió, a Deák Big Band és a StandUp! Zenekar.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 19. Őszi Kulturális Fesztivál nyitányaként, 2014. október 1-jén 14 órától a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Koncertfúvós Zenekara ad koncertet a Dugonics téren. A zenekar 1998-as megalakulása óta számos hazai és külföldi sikert tudhat maga mögött. A belgiumi Neerpelt Európai Ifjúsági Zenei Versenyén két alkalommal Cum Laude I. díjat szerzett, valamint nagysikerű koncertet adott a schladmingi Mid Europe zenei konferencián. A zenekar immár hat alkalommal volt résztvevője a Fúvószenekari Világszövetség Kelet-Európai Szekciója által szervezett Fúvóskarmesteri Szimpóziumoknak. A Birkfeldi Intermusica Nemzetközi Szólista Versenyen művészi közreműködéséért a „Legkiemelkedőbb előadást nyújtó zenekar” díját kapta, a spanyolországi Valencia Certamen International de Bandas de Musica – Ciudad de Valencia meghívásos versenyén III. helyezést ért el az együttes. A zenekar repertoárja széles körű; koncertprogramjaikon rendszeresen csendülnek fel kortárs magyar fúvószenekari művek ősbemutatóként, magyarországi bemutatóként. A zenekart megalakulása óta alapítója Csikota József, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar egyetemi adjunktusa, Artisjus-díjas fúvóskarmester vezeti.

2014. október 1-jén 15 órától a Sanzon Trió koncertje szórakoztatja a közönséget. A zenekar 2014 nyarán alakult Szegeden. A főleg francia dalokat játszó fiatalok azóta több városi rendezvényen felléptek, hogy lendületes és bájos muzsikájukkal örömteli perceket szerezzenek a közönségnek. A zenekar tagjai: Gyüdi Eszter (ének), Bitó János (harmonika), Gyüdi Sándor (nagybőgő).

16 órakor kezdődik a Szeged Jazz Trió koncertje, a zenekart három olyan kiváló művész alkotja, akik ugyan nem Szeged szülöttei, viszont ez a választott városuk, ahol a dzsessz műfaját népszerűsítik és oktatják. Műsoruk a jazz legnemesebb hagyományaira épül, felidézve az ’50-es, ’60-as évek hangulatát. A zenekar tagjai: Blaho Attila (zongora), Matthew Mitchell (nagybőgő), Szabó Csaba (dobok).

17 órától a Deák Big Band koncertjét hallgathatják a muzsika kedvelői. A Deák Big Band 2009 októberében alakult lelkes szegedi zenészekből. A formáció hiánypótló kezdeményezés, hiszen a szegedieknek az 1950-es évek óta nélkülözniük kellett ezt a fajta muzsikát. Főleg dzsesszt játszanak. Az együttes vezetője és karmestere Kiszin Miklós.

A fesztiválköszöntő térzene zárásaként 18 óra 30 perctől a StandUp! zenekar koncertezik. Az együttes tagjai Farsang Zsolt, Oláh Csaba és Szabó Norbert találkoztak egy szegedi próbateremben, és útjára indult egy négytagú klubzenekar, a Zivatar. Egy év elteltével Földes Gábor lett az együttes basszusgitárosa, aki magával hozta Szalma Ernőt. Innentől már StandUp! néven léptek fel. Jártak az ország szinte minden szegletében. 2012- ben Szalma Ernő helyére Kasza Zsolt lépett, és csatlakozott hozzájuk Figura Melinda énekes.

Eső esetén az Fesztiválköszöntő Térzene programjai elmaradnak, a StandUp! koncert kivételével, amely a Millenniumi Kávéházban 20 órakor kezdődik.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek