Bezár

Hírarchívum

izraeli_nagykovet_latogatasa_kiemelt_nagy

Izraeli befektetőkkel működhet együtt az SZTE Mezőgazdasági Kara

Izraeli befektetőkkel működhet együtt az SZTE Mezőgazdasági Kara

2015. április 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára látogatott 2015. március 31-én őexcellenciája Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, aki Devecz Miklóssal, az SZTE kancellárjával és Horváth Józseffel , a fakultás dékánjával a lehetséges jövőbeli befektetési lehetőségekről folytatott megbeszélést. Az eredményt sajtótájékoztatón ismertették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dél-alföldi látogatásán az izraeli nagykövet, Ilan Mor megtekintette az SZTE Mezőgazdasági Kar gyakorlati képzésének fő helyszínét az SZTE MGK Tangazdaság Kft. területét. A megbeszélések eredményéről sajtótájékoztatón számoltak be 2015. március 31-én az SZTE MGK Takács Ferenc Képző Központban.



sajtotajekoztatoA mezőgazdaság bástyája lehet az SZTE MGK

 

„Nagyon bízom benne, hogy egy konstruktív együttműködés kezdete lesz ez a mai nap” – fejezte ki reményét az izraeli diplomatával folytatott megbeszélésekről a találkozót követő sajtótájékoztatón Devecz Miklós. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta: Izrael Állam magyarországi nagykövete azzal a céllal látogatott el Hódmezővásárhelyre és nézte meg a mezőgazdasági kar tangazdaságát, hogy személyes benyomásokat szerezzen arról, milyen munka folyik az egyetem mezőgazdasági fakultásán. „Minderre azért volt szüksége, hogy meggyőződhessen arról, hogy jó szívvel tudja-e ajánlani izraeli cégeknek és befektetőknek az SZTE mezőgazdasági karát, mint partnert. Nagykövet úr azzal vált el tőlünk, hogy van már egy-két cég a fejében, akinek ajánlani fogja a hódmezővásárhelyi területet. Javasolja majd, hogy e cégek képviselői jöjjenek el, és beszéljük meg, hogy miként tudnánk olyan bázist létesíteni, akár az öntözés, akár az üvegházi művelés, vagy a kettő kombinációjának segítségével, mellyel olyan ajánlatot készíthetnénk a környező gazdáknak, aminek eredményeképpen nagyobb hozamot és jobb termékminőséget tudnak elérni– fejtette ki az elképzelést Devecz Miklós. – Ezzel az úttal akár az izraeli mezőgazdaság nagyon magas színvonalú technológiájának egy bástyája lehet az SZTE Mezőgazdasági Kara – emelte ki a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

 

Izraeli_nagykovet_latogatasa_az_MGKn
Izraeli befektetőkkel működhet együtt az SZTE Mezőgazdasági Kara - GALÉRIA


Mindennemű támogatást megad az egyetem

 

Látogatásán Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete olyan területeket keresett, melyek automatizált öntözőrendszerekkel beépített üvegházak létesítésére alkalmasak. Emellett a már meglévő kari tejgazdasághoz hasonló épület kialakítására is keresett potenciális területeket.

Pitó Enikő, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az innovációs igazgatósága szívesen támogatja az ilyen jellegű kezdeményezéseket. „Egy termelő bázis létrehozása pozitív lökést adna a térségi kapcsolatok szempontjából a helyi gazdaságok fejlesztésére” – fogalmazott. Hozzátette: az igazgatóság mindenben támogatja a kar elképzelésit, segítenek például a forrásszerzésben, a projektfejlesztésben, és a menedzsment-jellegű ügyviteli munkában is.

 


Nemzetközi színvonalú bázist kell kialakítani

 

„Az SZTE nemzetközi kiválóságából adódó kihívásoknak a mezőgazdasági karnak is meg kell felelnie, illetve lépéseket kell, hogy tegyen ennek érdekében – hangsúlyozta Horváth József. Az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja elmondta: a dél-alföldi régió közismert arról, hogy a kertészeti termesztés rendkívül komoly hagyományokra épül, nagyon komoly tudás halmozódott fel ezen a területen.

Amennyiben a szegedi egyetem olyan versenyképes diplomákat kíván kibocsátani, amelyekkel az itt végzett hallgatók bizton meg tudják állni a helyüket, nemcsak a régióban, hanem világszerte, akkor ezeket a fejlesztési lépéseket meg kell, hogy tegyük” – fogalmazott. A kar dékánja kiemelte: több kontinensről is komolyan érdeklődnek az SZTE Mezőgazdasági Karán felhalmozott tudás és tapasztalat iránt, mely előrevetíti a legmodernebb technológiákkal bíró, nemzetközi színvonalú képzési és gyakorlati bázis kialakításának szükségességét.

 

SZTEinfo

Fotó: Ócsai Gábor; SZTE MGK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek