SZTE Info

egyetemi_tavasz_megnyito_2015_kiemelt_nagy

Kinyílt az Egyetemi Tavasz

„Közösségformáló erő”. Így jellemezte köszöntőjében az Egyetemi Tavaszt Szabó Gábor. Az SZTE rektora ajánlotta a közönség figyelmébe a 300-nál is több programot kínáló rendezvény-folyamot. „Nyitányként” kihirdették az SZTE Kulturális Iroda pályázatainak eredményét, átadták a legjobbak díjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Premier Harsona Kvartett, vagyis a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar együttesének örömzenéje adta meg az alaphangot az SZTE Egyetemi Tavasz megnyitóján.

 

 

Változatos programok


Örömét fejezte ki Szabó Gábor rektor, hogy ismét elérkezett az Egyetemi Tavasz, ismét rekordot dönthet a szegedi egyetem idei programkínálatának a gazdagsága. „Örülök, hogy abban az irányban fejlődik az egyetem kulturális fesztiválja, amit a több mint háromszáz programot tartalmazó füzet mutat” –fogalmazott a 2015. április 14-i megnyitón.


A kulturális, ismeretterjesztő és sport programok zömének az universitas ad otthont, ide vonzza a város és a környék polgárait is. Itt mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot: a szellemi töltekezést ígérő programoktól kezdve az egzotikus rendezvényeikig.


„Közösségi programmá nőtte ki magát az Egyetemi Tavasz” – fogalmazott a rektor, aki jó szórakozást kívánt az Egyetemi Tavasz közönségének.

 

 

Versmondók és pályázók


Immár 12. éve minden áprilist az emel ki a hónapok sorából, hogy az SZTE Kulturális Irodája összegyűjti, kiegészíti, szervezi, kínálja a kulturális és közösségi programok egyetemi csokrát. A különböző pályázati felhívásokra reagálva megmozdul az egyetemi hallgatóság is. Az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda vezetője, Tajti Gabriella ismertette az eredményeket.


Az Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny résztvevői a 110 éve született József Attila és a 130 éve született Kosztolányi Dezső költeményeit adták elő 2015. április 13-án. A zsűri tagjai: Fekete Gizi Jászai-díjas színművésznő, Beslin Anita, a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Barnák László színművész-rendező és Tajti Gabriella irodavezető (SZTE Kulturális Iroda).


Az elismerést Fekete Gizi színművésznő és Szabó Gábor rektor adta át legjobb versmondóknak, azaz Lendel Klementinának (SZTE JGYPK, ének-zene szak, I. évfolyam), Szondi Tamásnak (SZTE BTK, történelem–etika tanárképző szak, I. évfolyam), Vadas Helgának (SZTE GYTK, gyógyszerész szak, III. évfolyam), illetve Annus Szabolcsnak (SZTE BTK, szociológia szak, I. évfolyam).

 

Egyetemi_tavasz_megnyito_2015._aprilis_14
Kinyílt az Egyetemi Tavasz - GALÉRIA

 

Szerelem, az egyszerű, de nagyszerű téma


Népszerű volt, nagyon sok szép költemény érkezett a Szerelmesvers Pályázatra. 15 alkotó verséből összeállítást készít a Szegedi Egyetemi Színpad, amelyet a 2015. június 27-28. között az SZTE Füvészkertjének Levendula napok programján mutat be – jelentette be Tajti Gabriella. A műsorba válogatott költemények szerzői elismerést vettek át az egyetemi Füvészkert vezetőjétől, Németh Anikótól.


A zsűri tagjai – Annus Gábor, a JGYPK Kommunikációs Irodájának vezetője, a Tiszatáj és a Tiszatájonline szerkesztője, valamint az SZTE Kulturális Iroda munkatársai (Tajti Gabriella irodavezető, Egyed Erika kulturális szervező) alakították ki a díjazottak sorrendjét.


A három „legszerelmesebb vers” szerzője: Béres Sándor (SZTE BTK, magyar szak, III. évfolyam), Lukács Gergely (SZTE BTK, szociológia szak, I. évfolyam), Mihácsi Bettina (SZTE BTK, filozófia szak, I. évfolyam).


A díjakat a zsűri elnök Annus Gábor és Szabó Gábor rektor nyújtotta át.


A legszebb szerelmesverset Barnák László színművész adta elő az Egyetemi Tavaszt nyitó ünnepségen.

 

BÉRES SÁNDOR: Visszajátszás

 

csak engedd hogy hiányod méricskéljem

míg vonatod lassan a ködbe vész

csak engedd hogy szemedben végigmérjem

önmagam míg szívemben körbeérsz

 

csak engedd hogy cipeljem a poggyászod

az ajtón be lépcsőn fel szobádig

csak engedd hogy hadd lássam hogy horgászod

elő zoknid s hogy húzod bokádig

 

csak engedd hogy nézzem amint költözöl

nagy szekrényből aprócska bőröndbe

csak engedd hogy leheljek míg öltözöl

egy puszit puha finom bőrödre

 

csak engedd hogy imádjam hogy kopognak

cipőid kövén nagy auláknak

csak engedd hogy ablakodon kopogjak

ha szobád ajtaját bezártad

 

csak engedd hogy hiányod méricskéljem

míg vonatod lassan a ködbe vész

csak engedd hogy szemedben végigmérjem

önmagam míg szívemben körbeérsz

 

A díjátadót követően a gyulai születésű Béres Sándor – kérdéseinkre válaszolva – elmondta: körülbelül 6 éves kora óta érdekli a vers, a szöveg. Szereti „kiírni magából” a vele történteket, a gondolatait, észrevenni a hétköznapi mögötti rendkívülit. Sokat köszönhet magyar szakos tanárainak Béres Sándor. Szakválasztásához is hozzájárultak a verssel kapcsolatos és a középiskolai élmények.


Verspályázatokra korábban nem jelentkezett a mostani győztes. Örült az SZTE Kulturális Iroda felhívásának, amely „egyszerű és nagyszerű” témát ajánlott: a szerelemről mindenkinek van mondandója. Kedves költőként József Attila után Parti Nagy Lajost említette meg a szegedi magyar szakos egyetemista, Béres Sándor.

 

 

Fényképek üzenete


Az Egyetemi Tavasz megnyitó ünnepsége egyben tárlatnyitó is: az SZTE Dugonics téri épületének átriumában az „Ember és Természet” című Egyetemi Fotópályázat anyagának legjavát láthatja a közönség.


A felhívásra benyújtott fényképeket a zsűri tagjai nézték és válogatták: Dobóczky Zsolt fotóművész, Vadász Sándor fotográfus (Az Év természetfotósa 1998) és az SZTE Kulturális Iroda munkatársai (Tajti Gabriella irodavezető, Egyed Erika kulturális szervező).


A díjakat – az előzőekhez hasonlóan Rektori Dicsérő Oklevelet és pénzjutalmat – a zsűri elnöke és az egyetem rektora nyújtotta át, egy-egy szál tulipánnal egyetemben.


A fotópályázat nyertesei: Mótyán Gergő (SZTE TTIK PhD hallgató, kémia szak, III. évfolyam), Diós Kristóf (SZTE TTIK, biológia szak, II. évfolyam), Mucsi Mercédesz (SZTE JGYPK, képi ábrázolás szak, I. évfolyam); III. helyezett: M. Tóth Orsolya (SZTE ÁOK általános orvos szak, IV. évfolyam).

 

„Óriások lépcsői, Nyitottan a világra. E két fényképem került a falra, láthatja a közönség a pályázatra benyújtott öt pályamunkám közül” – mutatta Mótyán Gergő. A fotópályázat nyertese – kérdéseinkre válaszolva – elmondta: izlandi élményit örökítik meg ezek a fotók. Barátaival úti filmet forgattak Izlandról, s operatőrködés mellett nemcsak videó filmet, hanem fényképeket is készített gépével. „Ráadásul az Óriások lépcsői fotóm egy nap termésének egyetlen, megmaradt darabja, mert – érthetetlen, de – a többi felvétel „letrölődött”, „eltűnt” a gép kártyájáról” – mesélte.


Motyan_Gergo_dijnyertes_kepei_az_Egyetemi_Tavasz_megnyiton_2015_aprilis_14
Motyán Gergő képei - GALÉRIA


A Mótyán Gergő – és barátai – élményeinek hátterét jelentő úti filmet, az Izland mozgásban című alkotás itt megtekinthető

Csodás látványt, színeket örökített meg Húsavík városában, Észak-Izlandon, nyár elején, de éjfél után is – mutatta. E fotójának címe: a Nyitottan a világra.

 

Ezzel kinyílt az Egyetemi Tavasz: a programokra szeretettel várnak minden egyetemi polgárt, szegedi és környékbeli érdeklődőt.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Józsa Zsolt

 

Az Egyetemi Tavaszról korábban írtuk:

Közel 300 programot kínál a 12. Egyetemi Tavasz
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.