Bezár

Hírarchívum

egyetemi_tavasz_2015_kiemelt_nagy

Közel 300 programot kínál a 12. Egyetemi Tavasz

Közel 300 programot kínál a 12. Egyetemi Tavasz

2015. április 07.
6 perc

5 héten át 70 helyszínen 270 programmal nyújt szellemi és lelki feltöltődést az SZTE Kulturális Iroda által szervezett 12. Egyetemi Tavasz. A fesztivál 2015. április 13. és május 21. között színes repertoárral várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvények között mindenki megtalálja a számára legérdekesebbet: ismeretterjesztő, tudományos előadások, kulturális, sport- és szórakoztató programok, hangversenyek, kari napok és konferenciák is szerepelnek a kínálatban egyetemi és városi helyszíneken. A programok nyitottak és többnyire ingyenesen látogathatók minden érdeklődő számára.



Összművészeti fesztivál


Összművészeti hatások jellemzik a hazai felsőoktatási intézmények szolgáltatásai között egyedinek számító szegedi Egyetemi Tavaszt. A repertoárból idén is nehéz lesz válogatni. Az SZTE Egyetemi Tavasz rendezvényein több mint egy hónapon át irodalmi estek, színházi bemutatók, kiállítások, táncházak, könyvbemutatók, komoly és könnyű zenei koncertek, hangversenyek, zeneművészeti mesterkurzus, lemezbemutató, angol nyelvű városnéző séta, filmklub és az egyetemi épületek történetét bemutató séta várja a szegedi polgárokat. A programfüzetbe egyaránt került: ingyenes tárlatvezetés a Móra Múzeumban, Szabadegyetem-Szeged előadássorozat, szemantikai, történelemtudományi, pedagógiai, közművelődési, fogorvostudományi, tehetséggondozó témájú konferenciák és tudományos ülések, kari napok, a költészet-, Föld- és csillagászat napjához kapcsolódó rendezvények. Az érdeklődőket sportnapok, 7 perces rapid randi, csillagászati- űrkutatási témájú előadások, tréningek és workshoppok, kínai teaház, nemzetközi alumni találkozó, collégiumok éjszakája és juhásztalálkozó várja – és ez persze csak némi ízelítő a több száz programból.



Fesztiválnyitó és kiemelt rendezvények


A 12. Egyetemi Tavaszt 2015. április 14-én 18 órakor Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg az SZTE központi épületében. Ekkor nyílik az Egyetemi Fotópályázat anyagából válogatott kiállítás is. A megnyitót az SZTE Zeneművészeti Kar Premier Harsona Kvartettjének műsora színesíti. A kiállítás április 30-ig, munkanapokon 08.00-18.00 óráig tekinthető meg.


Április 15-én, szerdán 19 órától a Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc Hangversenyteremben S. Dobos Márta hegedűművész és Klebniczki György zongoraművész kamaraestje várja a zenebarátokat. Felcsendülnek F. Schubert, J. Brahms, Geistliches Wiegenlied és C. Goldmark művei.


Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténet Tanszék Tanszéki Galériájában április 16-án, csütörtökön 16 órai kezdettel, Spektrum címmel a Tanszék oktatóinak alkotásaiból nyílik kiállítás. Ugyanezen a napon 17 órától Konfuciusz Teaház várja az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Teaház vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit a Konfuciusz Intézet elnöke, Ujhelyi István lát vendégül. Szintén április 16-án, 20 órától a Meszecsinka Duó - Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) - koncertezik a Millenniumi Kávéházban. Szintén a Millenniumi Kávéházban április 17-én, pénteken 20 órától a 10 éves Fabula Rasa zenekar ad koncertet.


Egész napos programmal jelentkezik az SZTE Bolyai Intézete április 18-án, szombaton. A TTIK Rerrich Béla téri épületében Röst Gergely tudományos főmunkatárs, Krisztin Tibor akadémikus, Pap Gyula egyetemi tanár, Karsai János egyetemi docens, Czédli Gábor egyetemi tanár, Klukovits Lajos egyetemi docens, Dormán Miklós egyetemi adjunktus, Szakács Nóra PhD hallgató, Danka Tivadar tudományos segédmunkatárs és Vígh Viktor egyetemi adjunktus vezetik be az érdeklődőket a matematikai rejtelmeibe. Ugyanezen a napon 11 órától angol nyelvű tárlatvezetés a Móra Ferenc Múzeumban, részvételi díj 890 forint. 15 órától angol nyelvű városnéző séta indul az SZTE Dugonics téri épülete elől a Szegedi Tourismával, részvételi díj 1000 forint.


Április 25-én, szombaton 10 és 16 óra között Föld Napja a Füvészkertben. A Föld Napján zöldellő és élményt adó környezetben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft, és az egyetemi Füvészkert közös szervezésében a környezetünk megismeréséhez, a környezettudatos életszemlélet elmélyítéséhez segítő játékos feladatok várják a kilátogatókat. A programban többek között köztisztasági gépjármű bemutató, interaktív bábelőadás a szelektív hulladékgyűjtés témakörében, öko-játékok, hulladékteke, kézműves foglalkozások és állatsimogatás is szerepel.


A Grand Caféban április 28-án, kedden 19 órától Yorick visszatér – rendszerváltás Baka István verseiből címmel a budapesti K2 Színház előadása várja az érdeklődőket. Baka István híres-hírhedt figuráját, Yorickot kísérli meg életre kelteni a K2 Színház két fiatal színésze, hogy Hamlet udvari bolondjának zavarba ejtő közvetlenségével szóljon rendszerekről és váltásokról, költészetről és miegymásról.



Májusban WEÖR-Esttel zárul a programsorozat


Május 2-án, szombaton, a Millenniumi Teraszon 19 órától Tóth Bagi Csaba Balkán Unió koncertezik. Május 4-én, hétfőn a JATE Klubban 19 órától Pozsgai Zsolt: Liselotte darabját mutatja be az Aurora Studio. Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabja visszatér Szegedre egy, az SZTE hallgatói és oktatói által életre hívott produkcióban.


A Fekete házban május 5-én, kedden 10 és 18 óra között „Tanárnők, tanár urak kérem!” címmel Egyetemi Nap várja a szegedi diákokat. A Fekete házba látogatók megtudhatják kiknek írta Weöres Sándor a gyermekverseket, és belenézhetnek Karinthy koponyájába is. Belépőjegy SZTE diákigazolvánnyal 230 forint.


Vizsolyi Lívia (fagott), Varga Laura (fuvola) és Klebniczki György (zongora) koncertje várja a zenebarátokat május 6-án, szerdán 19 órától az SZTE központi épületének dísztermében. Ugyanezen a napon 19 óra 30 perctől Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estje a Régi Zsinagógában. Belépőjegy 800 forint, diákigazolvánnyal 600 forint.


Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ főbejáratától indul május 9-én, szombaton 15 órakor az Egyetemi séta a Szegedi Tourismával. A másfél órás séta során az egyetemi épületekkel, azok történetével, előző funkcióival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Részvételi díj 1000 forint.


A Szent-Györgyi Albert Agórában május 11-én, hétfőn 19 órai kezdettel tartja hagyományos tavaszi koncertjét az Universitas Szimfonikus Zenekar. Műsoron Grieg: a-moll zongoraverseny és Brahms: Variációk egy Haydn témára. 500 forintos belépőjegy május 4-től váltható az Agórában.


Művelődéstörténeti séta indul Tóth Tamás temetőkutató vezetésével május 16-án, szombaton 10 órakor a Somogyi-könyvtár bejáratától. A mintegy órás séta során az érdeklődők megismerkedhetnek a székesegyházban nyugvó főpapok, professzorok, közéleti személyiségek és művészek életútjával, szegedi kötődésével. Előzetes jelentkezés szükséges május 15-ig, pénteken 16 óráig az SZTE Kulturális Irodában.


Május 16-17-18-án 19 órai kezdettel ismét műsorra tűzi a Kisszínház Reginald Rose: Tizenkét dühös ember darabját. Az országosan egyedülálló kezdeményezés jogi szakemberek részvételével a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában. Belépőjegyek válthatók a színház Jegyirodájában 1500 és 2000 forintos áron, SZTE diákigazolvánnyal 20% kedvezménnyel.


WEÖR-Esttel zárul a 12. Egyetemi Tavasz. Május 21-én, csütörtökön a Régi Zsinagógában 19 óra 30 perctől a Bob és Bobék Orchestra estje várja az érdeklődőket. Két fiatal slammer és két tehetséges fiatal zenész invitál közös utazásara a Weöres-univerzumba. Belépőjegy 800 forint, diákigazolvánnyal 600 forint.


Az Egyetemi Tavasz programjairól a 10 ezer példányban megjelent programfüzetből lehet tájékozódni. A programfüzet itt is letölthető: programfüzet


A rendezvénysorozat fővédnöke Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Védnökei Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes, Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes és Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek