SZTE Info

Mi a mezőgazdaság szerepe az élelmiszerbiztonságban?

A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok nyitányán tartott konferenciát az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia összefüggéseiről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kara (MGK).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudásról, hozzáadott értékről, piacirés-termékről, a fiatalok felkészítését szolgáló új jegyzetekről, a növénytermesztés és az állattenyésztés élelmiszer-biztonsági összefüggéseiről, funkcionális élelmiszerláncról esett szó az SZTE MGK Takács Ferenc Képző Központban tartott kerekasztal-beszélgetésen.


– Az együttműködést kell az Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés (TÁMOP-4.1.1.C- 12/1/KONV-2012-0014) projekt fókuszába helyezni – hangsúlyozta a 2015. április 24-én szervezett program nyitányaként a projektet ismertető Gila Göngyi projektmenedzser (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar). Gyimes Ernő, az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense példákat sorolva emelte ki: a hazai egyetemek, egyetemi karok együttműködése mellett bővült a külföldi partnerintézmények hálózata is – Malajziától és Vietnámtól kezdve Törökországon át az Amerikai Egyesült Államokig.


DSC00226

Nem lehet eleget beszélni az élelmiszerbiztonságról – jelentette ki Süth Miklós címzetes egyetemi docens, a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács elnöke. Miközben e szervezetnek az egészséges és kiváló minőségű élelmiszerek előállításában játszott szerepéről és feladatáról szólt, arra is emlékeztetett, hogy a fogyasztók tájékoztatása központi kérdés. – Nagy a felelőssége mindazoknak, akik a földtől az asztalig tartó élelmiszerláncban szerepet játszanak – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy mindez elvezet a fenntartható fejlődéshez.


Éléskamrája Európának Magyarország – hangsúlyozta Süth Miklós. – Az éghajlati és földrajzi adottságok mellett kiváló a szakmai felkészültség is ahhoz, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerek előállításáról legyen ismét nevezetes az országunk – érvelt a hagyományokra is utalva. A réstermékek szerepére irányította a figyelmet, ami alternatívája a tömegtermelésnek. Példaként említette a sertéságazatot, amely nem lehet már versenyképes a tőkeerős, helyzeti előnyt élvező térségekben virágzó állattenyésztéssel szemben. Ám a hozzáadott értéket tartalmazó réstermékek piacán megállja a helyét. Ez a hozzáadott érték lehet az egészségből fakadó is. Tehát a réstermék az, amelynek a különböző összetevői pluszt hordoznak. A hamburgerhúst említette példaként, mert ez lehet szabadtartású baromfiból is, amihez szabadföldi salátát, makói hagymát kínálhatunk, miközben kedvező hatású gabonából készített a cipóban tálaljuk.


Tudományos és a gazdasági lábakon áll a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács – közölte Süth Miklós. Hangsúlyozta: az agráriumhoz, az élelmiszeriparhoz kötődő egyetemi karok mellett az orvosi és a gazdasági karok is gazdagítják az együttműködést, az alakuló ÁLDOMÁS brandet. Mindez a tudatos élelmiszerfogyasztók nevelését szolgálja.


Az SZTE MGK által készített tananyagokat a kar oktatói mutatták be. A növénytermesztés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli-Zakar Tímea adjunktus (SZTE Mezőgazdasági Kar) beszélt. Az állattenyésztés élelmiszerbiztonsági kérdéseit Kocsisné dr. Gráff Myrtill főiskolai docens (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli Ágnes tudományos segédmunkatárs (SZTE Mezőgazdasági Kar) ecsetelte.


DSC00223
Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar).


Élelmiszerbiztonság és rezisztencianemesítés címmel Mesterházy Ákos akadémikus, kutatóprofesszor (Gabonakutató Nonprofit Kft.) tartott előadást. Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit Oravecz Márton elnök (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vette sorra. Az élelmiszerbiztonság területéről Deim Zoltán főiskolai docens, élelmiszerbiztonsági igazságügyi szakértő (SZTE Mezőgazdasági Kar) hozott példákat.


DSC00225


Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) összegzésében kifejezte: az élelmiszerbiztonság önálló, féléves tantárgy. Megkerülhetetlen kérdés napjainkban ez a téma. Az SZTE MGK dékánhelyettese elárulta: e konferencia jelentőségét növeli, hogy ez a rendezvény és az OTDK Agrár-tudományi szekciójának a megszervezése „helyettesítette” az SZTE MGK szép hagyományú Wellmann konferenciáját, amelyet idén nem hívtak életre.


A kerekasztal-beszélgetés vendégei között a szakmai szervezetek, partner gazdaságok képviselői mellett láthattuk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szegedi állomásának munkatársát, mellette szakmai partnerét, aki Elefántcsontpart egyik neves kertészmérnökeként töltötte gyakorlatát Magyarországon, és örömmel tette eleget az SZTE MGK meghívásának.


DSC00233
SZTEinfo – kép és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."