SZTE Info

Mi a mezőgazdaság szerepe az élelmiszerbiztonságban?

A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok nyitányán tartott konferenciát az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia összefüggéseiről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kara (MGK).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudásról, hozzáadott értékről, piacirés-termékről, a fiatalok felkészítését szolgáló új jegyzetekről, a növénytermesztés és az állattenyésztés élelmiszer-biztonsági összefüggéseiről, funkcionális élelmiszerláncról esett szó az SZTE MGK Takács Ferenc Képző Központban tartott kerekasztal-beszélgetésen.


– Az együttműködést kell az Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés (TÁMOP-4.1.1.C- 12/1/KONV-2012-0014) projekt fókuszába helyezni – hangsúlyozta a 2015. április 24-én szervezett program nyitányaként a projektet ismertető Gila Göngyi projektmenedzser (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar). Gyimes Ernő, az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense példákat sorolva emelte ki: a hazai egyetemek, egyetemi karok együttműködése mellett bővült a külföldi partnerintézmények hálózata is – Malajziától és Vietnámtól kezdve Törökországon át az Amerikai Egyesült Államokig.


DSC00226

Nem lehet eleget beszélni az élelmiszerbiztonságról – jelentette ki Süth Miklós címzetes egyetemi docens, a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács elnöke. Miközben e szervezetnek az egészséges és kiváló minőségű élelmiszerek előállításában játszott szerepéről és feladatáról szólt, arra is emlékeztetett, hogy a fogyasztók tájékoztatása központi kérdés. – Nagy a felelőssége mindazoknak, akik a földtől az asztalig tartó élelmiszerláncban szerepet játszanak – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy mindez elvezet a fenntartható fejlődéshez.


Éléskamrája Európának Magyarország – hangsúlyozta Süth Miklós. – Az éghajlati és földrajzi adottságok mellett kiváló a szakmai felkészültség is ahhoz, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerek előállításáról legyen ismét nevezetes az országunk – érvelt a hagyományokra is utalva. A réstermékek szerepére irányította a figyelmet, ami alternatívája a tömegtermelésnek. Példaként említette a sertéságazatot, amely nem lehet már versenyképes a tőkeerős, helyzeti előnyt élvező térségekben virágzó állattenyésztéssel szemben. Ám a hozzáadott értéket tartalmazó réstermékek piacán megállja a helyét. Ez a hozzáadott érték lehet az egészségből fakadó is. Tehát a réstermék az, amelynek a különböző összetevői pluszt hordoznak. A hamburgerhúst említette példaként, mert ez lehet szabadtartású baromfiból is, amihez szabadföldi salátát, makói hagymát kínálhatunk, miközben kedvező hatású gabonából készített a cipóban tálaljuk.


Tudományos és a gazdasági lábakon áll a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács – közölte Süth Miklós. Hangsúlyozta: az agráriumhoz, az élelmiszeriparhoz kötődő egyetemi karok mellett az orvosi és a gazdasági karok is gazdagítják az együttműködést, az alakuló ÁLDOMÁS brandet. Mindez a tudatos élelmiszerfogyasztók nevelését szolgálja.


Az SZTE MGK által készített tananyagokat a kar oktatói mutatták be. A növénytermesztés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli-Zakar Tímea adjunktus (SZTE Mezőgazdasági Kar) beszélt. Az állattenyésztés élelmiszerbiztonsági kérdéseit Kocsisné dr. Gráff Myrtill főiskolai docens (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli Ágnes tudományos segédmunkatárs (SZTE Mezőgazdasági Kar) ecsetelte.


DSC00223
Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar).


Élelmiszerbiztonság és rezisztencianemesítés címmel Mesterházy Ákos akadémikus, kutatóprofesszor (Gabonakutató Nonprofit Kft.) tartott előadást. Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit Oravecz Márton elnök (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vette sorra. Az élelmiszerbiztonság területéről Deim Zoltán főiskolai docens, élelmiszerbiztonsági igazságügyi szakértő (SZTE Mezőgazdasági Kar) hozott példákat.


DSC00225


Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) összegzésében kifejezte: az élelmiszerbiztonság önálló, féléves tantárgy. Megkerülhetetlen kérdés napjainkban ez a téma. Az SZTE MGK dékánhelyettese elárulta: e konferencia jelentőségét növeli, hogy ez a rendezvény és az OTDK Agrár-tudományi szekciójának a megszervezése „helyettesítette” az SZTE MGK szép hagyományú Wellmann konferenciáját, amelyet idén nem hívtak életre.


A kerekasztal-beszélgetés vendégei között a szakmai szervezetek, partner gazdaságok képviselői mellett láthattuk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szegedi állomásának munkatársát, mellette szakmai partnerét, aki Elefántcsontpart egyik neves kertészmérnökeként töltötte gyakorlatát Magyarországon, és örömmel tette eleget az SZTE MGK meghívásának.


DSC00233
SZTEinfo – kép és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.