SZTE Info

Mi a mezőgazdaság szerepe az élelmiszerbiztonságban?

A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok nyitányán tartott konferenciát az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia összefüggéseiről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kara (MGK).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudásról, hozzáadott értékről, piacirés-termékről, a fiatalok felkészítését szolgáló új jegyzetekről, a növénytermesztés és az állattenyésztés élelmiszer-biztonsági összefüggéseiről, funkcionális élelmiszerláncról esett szó az SZTE MGK Takács Ferenc Képző Központban tartott kerekasztal-beszélgetésen.


– Az együttműködést kell az Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés (TÁMOP-4.1.1.C- 12/1/KONV-2012-0014) projekt fókuszába helyezni – hangsúlyozta a 2015. április 24-én szervezett program nyitányaként a projektet ismertető Gila Göngyi projektmenedzser (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar). Gyimes Ernő, az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense példákat sorolva emelte ki: a hazai egyetemek, egyetemi karok együttműködése mellett bővült a külföldi partnerintézmények hálózata is – Malajziától és Vietnámtól kezdve Törökországon át az Amerikai Egyesült Államokig.


DSC00226

Nem lehet eleget beszélni az élelmiszerbiztonságról – jelentette ki Süth Miklós címzetes egyetemi docens, a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács elnöke. Miközben e szervezetnek az egészséges és kiváló minőségű élelmiszerek előállításában játszott szerepéről és feladatáról szólt, arra is emlékeztetett, hogy a fogyasztók tájékoztatása központi kérdés. – Nagy a felelőssége mindazoknak, akik a földtől az asztalig tartó élelmiszerláncban szerepet játszanak – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy mindez elvezet a fenntartható fejlődéshez.


Éléskamrája Európának Magyarország – hangsúlyozta Süth Miklós. – Az éghajlati és földrajzi adottságok mellett kiváló a szakmai felkészültség is ahhoz, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerek előállításáról legyen ismét nevezetes az országunk – érvelt a hagyományokra is utalva. A réstermékek szerepére irányította a figyelmet, ami alternatívája a tömegtermelésnek. Példaként említette a sertéságazatot, amely nem lehet már versenyképes a tőkeerős, helyzeti előnyt élvező térségekben virágzó állattenyésztéssel szemben. Ám a hozzáadott értéket tartalmazó réstermékek piacán megállja a helyét. Ez a hozzáadott érték lehet az egészségből fakadó is. Tehát a réstermék az, amelynek a különböző összetevői pluszt hordoznak. A hamburgerhúst említette példaként, mert ez lehet szabadtartású baromfiból is, amihez szabadföldi salátát, makói hagymát kínálhatunk, miközben kedvező hatású gabonából készített a cipóban tálaljuk.


Tudományos és a gazdasági lábakon áll a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács – közölte Süth Miklós. Hangsúlyozta: az agráriumhoz, az élelmiszeriparhoz kötődő egyetemi karok mellett az orvosi és a gazdasági karok is gazdagítják az együttműködést, az alakuló ÁLDOMÁS brandet. Mindez a tudatos élelmiszerfogyasztók nevelését szolgálja.


Az SZTE MGK által készített tananyagokat a kar oktatói mutatták be. A növénytermesztés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli-Zakar Tímea adjunktus (SZTE Mezőgazdasági Kar) beszélt. Az állattenyésztés élelmiszerbiztonsági kérdéseit Kocsisné dr. Gráff Myrtill főiskolai docens (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli Ágnes tudományos segédmunkatárs (SZTE Mezőgazdasági Kar) ecsetelte.


DSC00223
Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar).


Élelmiszerbiztonság és rezisztencianemesítés címmel Mesterházy Ákos akadémikus, kutatóprofesszor (Gabonakutató Nonprofit Kft.) tartott előadást. Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit Oravecz Márton elnök (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vette sorra. Az élelmiszerbiztonság területéről Deim Zoltán főiskolai docens, élelmiszerbiztonsági igazságügyi szakértő (SZTE Mezőgazdasági Kar) hozott példákat.


DSC00225


Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) összegzésében kifejezte: az élelmiszerbiztonság önálló, féléves tantárgy. Megkerülhetetlen kérdés napjainkban ez a téma. Az SZTE MGK dékánhelyettese elárulta: e konferencia jelentőségét növeli, hogy ez a rendezvény és az OTDK Agrár-tudományi szekciójának a megszervezése „helyettesítette” az SZTE MGK szép hagyományú Wellmann konferenciáját, amelyet idén nem hívtak életre.


A kerekasztal-beszélgetés vendégei között a szakmai szervezetek, partner gazdaságok képviselői mellett láthattuk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szegedi állomásának munkatársát, mellette szakmai partnerét, aki Elefántcsontpart egyik neves kertészmérnökeként töltötte gyakorlatát Magyarországon, és örömmel tette eleget az SZTE MGK meghívásának.


DSC00233
SZTEinfo – kép és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.