Bezár

Hírarchívum

eli_alairas_kiemelt_nagy

Új szakaszba lépett az ELI nagyprojekt

Új szakaszba lépett az ELI nagyprojekt

2015. április 17.
1 perc

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1. fázis nevű projekt keretében ünnepélyes projektindító eseményt tartott 2015. április 17-én az ELI-HU Nonprofit Kft. Budapesten.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS vezetői három külföldi partnerrel négy projektindító dokumentumot írtak alá a másodlagos források tervezésére, megépítésére és beüzemelésére. Ezeknek a projekteknek az összértéke mintegy 1,4 millió euro, azaz közel félmilliárd forint.

 

A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,998 milliárd forint támogatási összegű, melynek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

 

Az ELI-ALPS partnere: a svéd Lundi Tudományegyetem, az olasz IFN-CNR, Nemzeti Kutatási Tanács Fotonikai és Nanotechnológiai Intézet és a görög FORTH, Kutatási és Technológiai Alapítvány. Az aláírási ceremónián részt vett Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója, Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója.

 

„Örömömre szolgál, hogy a 2015. április 17-én aláírt szerződéseknek köszönhetően elkezdődhet a korábban közbeszereztetett és már gyártás alatt álló lézeres berendezésekhez tartozó attoszekundumos források tervezése is. Ezek a nyalábvonalak lézeres kutatóközpontunk munkatársai mellett külsős felhasználók számára is kiváló lehetőséget biztosítanak majd tudományos célkitűzéseik eléréséhez” – fogalmazott az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója.

 

További részletek a csatolt sajtóközleményben.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek