Bezár

Hírarchívum

biomed_kiemelt_nagy

Az Allimed titkai: piacon az SZTE GYTK és a Biomed Kft. közös étrend-kiegészítője

Az Allimed titkai: piacon az SZTE GYTK és a Biomed Kft. közös étrend-kiegészítője

2015. augusztus 04.
4 perc

Növényi alapú étrend-kiegészítőt fejlesztett ki közösen a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognózai Intézete és a Biomed Kft. Az Allimed, a szív- és érrendszeri problémák megelőzését szolgálja. Az SZTE és a magyar tulajdonú családi vállalkozás együttműködése folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szép történetnek, az innováció példás esetének nevezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézete és a Biomed Kft. együttműködését Kemény Lajos professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. A magyar tulajdonú cég, a Biomed Kft. eleinte kisebb kutatási megbízásokat adott az SZTE GYTK tudósainak, majd közösen fejlesztették ki és vitték piacra az Allimed étrend-kiegészítő kapszulát. Az eddigi együttműködést értékelő 2015. augusztus 4-i, sajtónyilvános programot követően pedig újabb, pályázati alapú fejlesztések részleteiről tárgyaltak a partnerek.

 


Mire jó az Allimed?


Medvehagyma, fokhagyma és galagonya. Ezeknek a gyógynövényeknek a szív- és érrendszeri védő hatása ismert – magyarázta kérdésünkre válaszolva az Allimed összetevőiről Csupor Dezső, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet adjunktusa. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály elnökeként ugyancsak ismert szakember hangsúlyozta: – Az étrend kiegészítő nem gyógyszer, vagyis gyógy céllal nem lehet felhasználni. – De a növényekről egyenként tudjuk, milyen védő hatásúak, s úgy állítottuk össze az étrend-kiegészítőt, hogy a dózis, az adag megfelelő legyen ahhoz, hogy a fogyasztója szempontjából óhajtott változás kialakuljon.


Érték az SZTE és az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet – mutatta az Allimed kapszulát rejtő doboz feliratát. Az alapkutatásban megszerzett tudást így fordíthatja át az egyetem termékké. – Az ilyen együttműködés a kutatásra is termékenyítően hat – jelentette ki az adjunktus. Szerinte az együttműködés révén olyan problémák adódnak, melyek növelik az egyetem produktivitását.


A minőség garantálása és ellenőrzése. Ez az egyik fontos elem, amit egyetemi kutatóhelyként hozzátett az SZTE GYTK a termékhez – hozott újabb példát Csupor Dezső. – Ugyanis nagyon sok fokhagyma- és medvehagyma-kivonat található a piacon. Ha ezek közül a jó minőségűeket választja ki a fogyasztó, akkor garantált, hogy eléri a vágyott célját.


Az Allimedről azt is megtudtuk: az étrend-kiegészítő neve tartalmazza a fokhagyma, az egyik összetevő latin megfelelőjének az első betűit, míg a vége a gyártóra, a Biomed Kft.-re utal.

 

Biomed_Kft__SZTE
Az Allimed titkai: piacon az SZTE GYTK és a Biomed Kft. közös étrend-kiegészítője - GALÉRIA

 

Kutatás és gyakorlat


Az egyetem ipari kapcsolatainak ösztönzőjeként vállal szerepet a partnerek közötti egyeztetésben az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság.


– Teljes egyetemi lefedettséget biztosítva segítjük az SZTE és partnerei együttműködését – hangsúlyozta a találkozón az egyetemi transzfer iroda munkáját ismertetve Pitó Enikő, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója.


2011-ben került kapcsolatba az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet és a Biomed Kft. – tudatta Hohmann Judit professzor. Az intézetvezető, az SZTE GYTK dékánja hozzátette: – Először analitikai méréseket, hatóanyag bevizsgálást végeztünk, majd felszívódást és helyettesíthetőséget elemeztünk. Időközben fogalmazódott meg, hogy közösen fejlesszünk terméket.


– A gyakorlatból, a Biomed Kft. részéről érkező felvetések tudományos vizsgálata vezetett el új eredményekhez, nemzetközi projektekhez is – értékelt az intézetvezető professzor. – Viszont is működött az ötletátadás: a kutatási témáinkat ajánlottuk fejlesztésekhez.


A közös termék, az Allimed kifejlesztése másfél évet vett igénybe, ami rövidnek mondható – vélekedett újságírói kérdésre válaszolva Csupor Dezső. A szakember hozzátette: egy új gyógyszer kifejlesztése körülbelül tíz évet vesz igénybe, rendkívüli összegbe kerül, így nem lenne reális cél egy magyar családi vállalkozás számára. Ugyanakkor a jó minőségű étrend-kiegészítő előállítása megvalósítható.


– Évente tízezer termék kerül a gyógyszerpiacra, de ezek 70-80 százaléka import – tette hozzá a Biomed Kft. ügyvezetője. Medgyesi Bálint szerint az újdonsága és kiváló minősége miatt sem hosszú az az idő, amíg az ötletből megszületett az Allimed.

 

 

Gyógynövény kivonatok gyártója


Étrend-kiegészítőkkel és kozmetikumokkal van jelen a piacon a Biomed Kft. A cég alapítója, Medgyesi József Miklós elmondta: megtisztelő, hogy együttműködhetnek a szegedi egyetemmel. Három évtizedes tapasztalatára hivatkozva hangsúlyozta: az SZTE GYTK a legkitűnőbb partner. Példaként említette korábbi, az árnika védett növény kiváltását szolgáló közös kutatási projektjüket.


A 15 éve működő családi vállalkozást irányító Medgyesi Bálint kiemelte: 19 embernek adnak munkát. Telephelyükön, a Nógrád megyei Egyházasdengelegen készítik 2000 óta a Biomed márkanevet ismertté tevő termékeket. A magas hatóanyag tartalmú gyógynövény kivonatokat, illóolajokat tartalmazó „gyógykrémeiről” ismert cég piacvezetővé vált: a Biomed Kft. tavaly több mint 1 millió tubussal értékesített termékeiből.


Étrend-kiegészítőkkel 2009 óta foglalkozik a magyar tulajdonú vállalkozás. Az ügyvezető kiemelte: szakmai szempontok alapján biztonságos, ugyanakkor magas hatóanyag tartalmú termékek fejlesztésére törekszenek.


– Konzervatív szemléletű gazdálkodást folytat a kisvállalkozásunk – hangsúlyozta Medgyesi Bálint.A nyereségünk 80-90 százalékát visszaforgatjuk beruházásokra. Az utóbbi 4 évben 300 millió forintot fordítottunk fejlesztésre. A minőség érdekében folyamatosan együttműködünk hazai kutató intézetekkel, egyetemekkel. Az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet részére adott eseti megbízásokból közös gondolkodás lett, amelynek itt az eredménye – mutatott az Allimed kapszulákat rejtő dobozra. Két hónapja került forgalomba az Allimed, amely hamarosan elérhető lesz az ország összes patikájában.


Az eddigi tapasztalatok alapján nyitott az SZTE GYTK és a Biomed Kft. is a további együttműködésre, közös új fejlesztésekről gondolkodnak.

 

SZTEinfo – Szöveg és kép: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek