Bezár

Hírarchívum

rektori_kiemelt_nagy

Kiemelkedően teljesít az SZTE a világrangsorokban

Kiemelkedően teljesít az SZTE a világrangsorokban

2015. augusztus 24.
3 perc

Három friss világrangsorban is remekel a Szegedi Tudományegyetem. A tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance listán a 648. helyen, a sanghaji Jiao Tong University világ top 500 egyetemét rangsoroló listáján a 401-500. pozícióban, míg a felsőoktatási intézmények internetes láthatóságát mérő Webometrics 2015-ös rangsorban a 485. az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ismét kitűnően szerepel a Szegedi Tudományegyetem a világszínvonalú rangsorokban.



Tartja pozícióját az SZTE a sanghaji listán


2015-ben is felkerült a Szegedi Tudományegyetem a világ top 500 egyetemét rangsoroló Academic Ranking of World Universities listára (ARWU).


Az ARWU-rangsort 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University, az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján. Figyelembe veszik például, a Nobel-díjas tanárok és öregdiákok számát, a kutatók impakt faktorát, a természettudományos lapokban publikált cikkek számát, illetve azt is, hogy az egyetemről kikerülő tanulmányok hány százaléka tartozik a leggyakrabban idézettek közé.


Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) idei listájában két hazai egyetem került be a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye közé. A rangsorban az SZTE 2012 óta tartja pozícióját, 2015-ben ismét a 401-500. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel – holtversenyben az ELTÉ-vel – a szegedi egyetem Magyarországon az első.



A legjobb 1000-ben a tudományos tevékenységek mércéjén


A világ legjobb 2000 egyetemét rangsorolja az University Ranking by Academic Performance (URAP) lista. A legfrissebb, 2015-ös rangsor a 2013-ban publikált, a Web of Science indexen szereplő tudományos cikkek és hivatkozások száma, a tudományos tevékenység és a külföldi egyetemekkel közösen született tudományos publikációk száma alapján készült.


A 2015-ös listán 11 magyar intézmény kapott helyett, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került. Az universitas az előkelő 648. helyen végzett, ezzel hazánkban a 4. helyen áll. A listán az ELTE az 513., a Debreceni Egyetem az 522., a Semmelweis Egyetem az 591., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 782., a Pécsi Tudományegyetem a 877.



Az internetes láthatóság rangsorában dobogós a szegedi egyetem


A hazai felsőoktatási intézmények között dobogós helyre állhatott a Szegedi Tudományegyetem a Spanyol Nemzeti Kutatótanács Cybermetrics Lab intézete által készített Webometrics (Ranking Web of World Universities) 2015-ös rangsorában.

A lista a weboldallal rendelkező több mint 22 ezer felsőoktatási intézményt vizsgálta azzal a céllal, hogy az intézmények webes megjelenését értékelje. A rangsor évente kétszer az alapján készül, hogy az intézmények mennyire „láthatóak” az interneten. A helyezéseket befolyásolja például, hogy a keresőmotor (Google, Google Scholar) hány weboldalt és külső hivatkozást talál az adott intézményre, mennyi a publikációhoz köthető fájlok száma, hányan linkelik be az egyetem különböző oldalait és hogy az intézmény kutatóinak-oktatóinak hány publikációja jelenik meg a legfontosabb tudományos folyóiratok honlapján.


A listán a legjobb 1000 közé 5 magyar egyetem került. Javítva korábbi helyezését – 2015. januárban az 545. – az SZTE a 485. a listán. Az ELTE a 356., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 395., a Debreceni Egyetem az 591., míg a Pécsi Tudományegyetem a 880. helyen végzett.



Más rangsorokban is kitűnően szerepel az SZTE


A szegedi egyetem a Center for World University Rankings (CWUR) 2015-ös világrangsorára is felkerült. A világ legjobb 1000 egyetemét rangsoroló listán a 731. az SZTE, míg a Leideni Egyetem 2015-ös rangsorában a 703.


Az universitas a Quacquarelli Symonds (QS) 2015-ben nyilvánosságra hozott, a felsőoktatási intézmények tudományterületek szerinti toplistáján, 7 tudományterületen is a világ legjobb egyetemei közé került, az SZTE nyelvészeti képzése a kiemelkedő 101-150. helyen végzett.


A világ zöld egyetemeit rangsoroló „UI Green Metric Ranking of World Universities” toplistán 2014-ben a top 20 közé emelkedett a Tisza-parti universitas. A világrangsorban a 19., Európában a 11. helyre lépett, Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény az SZTE.


SZTEinfo


Korábban írtuk:

A világ legjobbjai között az SZTE

QS toplista: újabb területeken is sikeres az SZTE

Miért az SZTE a „legzöldebb magyar egyetem” a világranglistán?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek