SZTE Info

Az SZTE a Tágas Tér Fesztiválon

2015. szeptember 25. és 27. között várja a látogatókat az újszegedi ligetben az év legnagyobb szegedi, ingyenes, szabadtéri rendezvénye, a Tágas Tér Fesztivál. A három napon át tartó programsorozatba a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódik: Szabadegyetem extra előadásokkal, tehetséges egyetemisták kiállításával és koncertjével, tudományos kísérletekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyházi közösségek kezdeményezésére és szervezésében zajló Tágas Tér Fesztivál programját 2015. augusztus 26-án sajtótájékozatón ismertették az újszegedi Forrás Hotelben.Mintegy 120 ingyenes program


Az újszegedi ligetben 2015. szeptember 25. és 27. között mintegy 120 különálló programon a neves sztárvendégek mellett olyan, a városért dolgozó szervezetek, csoportok és intézményeknek mutatkoznak be, amelyek segítenek bebizonyítani, hogy Szeged egy élhető, lehetőségekkel teli város – jelentette ki Czagány Gábor. A Tágas Tér Fesztivál főkoordinátora elmondta: már péntek reggeltől érezhető lesz a városban a Tágas Tér szele, az SZTE épülete előtti Dugonics téren például rögtönzött koncertek, apa-fia, anya-lánya vetélkedők, szeretetnyelv-teszt és családegyetem előadások várják az érdeklődőket.


Két színpadon és nyolc elkülönülő helyszínen lesznek programok az újszegedi ligetben. Péntek délután a 17 órai ünnepélyes megnyitót követően Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember tart előadást „Spiritualitás a hétköznapokban” címmel, majd az olasz Gen Verde állít színpadra egy társadalmi üzenetet hordozó musicalt, amelyet több mint 100 középiskolással tanulnak meg egy egyhetes kurzuson. Szeptember 26-án 16 órától a fiatalok közt népszerű Hillsong London csapata lép színpadra majd 20 órától Ákos ad ingyenes koncertet az Igazán turnéjának részeként.


tagas_ter_fesztival_sajttaj_galeria
Tágas Tér Fesztivál sajtótájékoztató - GALÉRIA


Az újszegedi liget úgynevezett sátorvárosában négy különleges falu kínál érdekes programokat. A Gondoskodás, a Közösségek, a Hivatások és a Tudomány Falva gyűjti össze azokat a különböző kezdeményezéseket, amelyek a segítő szolgálatok, az egészségügy, az oktatás, a közösségszervezés, a munka és a tudományok világát hozzák közelebb a kilátogatókhoz. A Szabadtéri Színpadon ifjúsági zenekarok lépnek fel, de szeptember 27-én 13 órától itt látható majd a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium különleges és egyedi előadása, Shakespeare: A velencei kalmár. Vasárnap 16 órától a fesztivál legszebb pillanatainak felelevenítésével és bizonyságtételekkel zárul a 2015-ös Tágas Tér Fesztivál.


A fesztivál részletes programja: Tágas Tér

A fesztivál hivatalos videója itt.

 


SZTE-s programok és Szabadegyetem extra


A fesztivál támogatója a Szegedi Tudományegyetem, mely koncerttel, kiállításokkal, kutatólaborral és érdekes előadásokkal várja a résztvevőket. Az SZTE jóvoltából a Tudomány falvában a látogatók betekinthetnek a tudományosság világába. Óvári László, az SZTE-MTA Reakciókinetikai Kutatócsoport tudományos munkatársa „Fizikai kutatólaborjában” látványos bemutatók és aktív bekapcsolódási lehetőséget nyújtó kísérletek várják a természettudományok kedvelőit.

 

A Szabadegyetem extra nevet viselő programsátorban a Szegedi Tudományegyetem jól ismert Szabadegyetem-Szeged előadássorozat neves egyetemi oktatói szólalnak meg. E program részletei:


2015. szeptember 26.:

11:00-12:00: Dr. Sipos Pál: Áltudományos termékek börzéje - hogy ismerjük fel, hogy kilóg a lóláb? ;

13:00-14:00: Dr. Nagy Gábor Dániel: A ökológiai hálózatoktól a vallási hálózatokig;

14:00-15:00: Dr. Máté-Tóth András: Az eretnekség kényszere: kalandozás a valláspiacon;

15:00-16:00: Dr. Bálint Gábor: Kábítószerek.


2015. szeptember 27.

11:00-12:00: Dr. Karsai László: Hogyan vitatkozzunk a holokauszttagadókkal?;

13:00-14:00: Dr. Gyémánt Richárd: A határon túli magyarság demográfiai sajátosságai, különös tekintettel a népszámlálási adatokra;

14:00-15:00: Dr. Duda Ernő: Kell-e félni a genetikailag módosított élelmiszerektől?

 

A programsátorban mutatkozik be, Szegeden először a Felnőni és Megnyílni című interaktív kiállítás is, a tárlat egy része a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet egyetemi kurzusán készült. A kiállítás lehetőséget nyújt majd a kommunikáció fejlesztésére, hiszen párban, vagy kisebb csoportban is bejárható. Egy helyen szerepelnek az alábbi témák: személyiségtípusok, szeretetnyelvek, párkapcsolat, házasság, szexualitás.

 

A Tudomány falvában az egyetemi zenei és kulturális élet is bemutatkozik. Szeptember 26-án, szombaton 18 és 19 óra között Szecsődi Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Kar Vonós Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának hegedű együttese ad barokk hangversenyt.

 

Szintén szombaton 10 és 23 óra között Selfie címmel - Tóth Tamás Sándor, egyetemi hallgató fotókiállítása tekinthető meg a Középfölde kávézóban. A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám… Azonban a kiretusált, mosolygós arcok mögötti világ közel sem ennyire gondtalan. E fotókiállítás olyan társadalmi problémákra mutat rá, amelyekről sok esetben - akarva vagy akaratlanul, de – nem veszünk tudomást. Célja, hogy vegyük észre a problémákat, és legyen bennünk igény a megoldásukra – csalogat a felhívás.

 


Egyháziság a világban


„A Tágas Tér azért jó elnevezés, mert, a keresztény hitet nem jól vagy teljesen nem ismerők, a hitet nem igazán gyakorlók azt gondolhatják, hogy a hit beszűkíti az embert. A hívő emberek számára az igazi közeg nem a templom, hanem a világ, a világ pedig elég tágas. A tágas tér elnevezés azt akarja kifejezni, hogy valóban mi a világában érezzük otthon magunkat –fogalmazott a fesztivál kapcsán Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.


A fesztivál programját is ismertető sajtótájékoztató vendége volt Kovács Ákos zenész-énekes is. „Az életemben ilyen esélyt meg nem kaptam a sorstól, hogy egy országos turné részeként egy hónappal a tett után a tett helyszínére visszatérhetünk” mondta. A Fesztivál egyik főelőadója hozzátette: a rendezvény szellemiségében azzal a mentalitással szemben dolgozik, mely rezervátumba akarja zárni az egyházat, a programsorozat a „menjünk be együtt a templomba” üzenetet közvetíti.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."