SZTE Info

potfelveteli_kiemelt_nagy

Vezető pozícióját a pótfelvételin is megőrizte az SZTE

A felsőoktatási felvételi második körében a Szegedi Tudományegyetemre 632 fiatal jelentkezett, 492 lett gólya. Ezzel az SZTE megőrizte pozícióját: a pótfelvételin is az első legnépszerűbb vidéki képzőhely. 2015 szeptemberében összesen 6638 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a szegedi egyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemre pótfelvételizők 78 százaléka nyert felvételt az intézménybe. Ez az arány azonos a tavalyival. 2015-ben a felsőoktatási felvételi második körében 632 fiatal jelentkezett Szegedre, 492 lett az SZTE elsőéves hallgatója. A pótfelvételi számai alapján is Magyarország első legnépszerűbb vidéki képzőhelye az SZTE. A felvételi két fordulója végeredményeként szeptemberben összesen 6638 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen.

 

 

A várakozásoknak megfelelő számok


A várakozásoknak megfelelt az SZTE pótfelvételizős eredménye. A szegedi egyetem rektora, Szabó Gábor 500-600 pótfelvételizőre számított, mikor a felvételi eljárás első körének eredményeiről tartott sajtótájékoztatót. E becslés – Varga Zsuzsanna, az SZTE oktatási igazgatója szerint – „a hibahatáron belül van” a szegedi egyetemre második körben jelentkezők és felvettek száma alapján is.


Az SZTE 12 kara közül 9, illetve az intézmény Tanárképző Központja hirdetett pótfelvételi lehetőséget. A legtöbb, összesen 142 pótfelvételis jelentkezővel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar büszkélkedhet. De a továbbtanulást tervezők körében jelentős érdeklődés mutatkozott az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar (140 pótfelvételiző), valamint az SZTE Gazdaságtudományi Kar (82 pályázó), és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (80 jelentkező) szakjai iránt is.

 

 

Felkészült diákok kaptak esélyt


Népszerűbb lett a pótfelvételizők körében például az SZTE GTK: a felsőoktatási pótfelvételi eljárásban tavaly nem akadt sikeres jelentkező, idén viszont 20 hallgatóval nőtt a kereskedelem és marketing, illetve a pénzügy és számvitel alapszakon tanulmányaikat megkezdők száma. A gyógyszerész szakon, ahol fölemelték a központi ponthatárt, a második körös felvételi eredménye, hogy 5-tel több a szegedi gólyák száma. Ez azt jelenti, hogy felkészült diákok kaptak esélyt a diplomaszerzésre az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán – magyarázta a statisztikát az SZTE oktatási igazgatója.


Az SZTE Mérnöki Kar alapszakjai iránt ugyancsak nőtt az érdeklődés: itt a múlt évihez képest húsznál is több, összesen 49 a második körös gólyák száma. Például a gazdaságfejlesztési és vidékfejlesztési agrármérnök szakon a 17 jelentkező közül 10 fiatal jutott be a szegedi intézménybe; a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakosok számának a növekedése: 8.


– Jelentős az emelkedés az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán: 126 hallgatót vettek föl a tavalyi 97-hez képest – fejezte ki örömét az amúgy az SZTE TTIK Elméleti Fizikai Tanszékén oktató Varga Zsuzsanna. – Az SZTE TTIK legújabb elsőévesei közül létszámuk alapján az első három a gazdasági informatikus, a programtervező informatikus, és a földrajz alapszakos hallgatói csoport.

 

 

Bejutási küszöb


2015. július 26-án hozták nyilvánosságra a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait. A magyarországi felsőoktatási intézményekbe második körben összesen jelentkező 8200 diák közül mintegy 5900 felelet meg a feltételeknek – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. A sikeres felvételihez a nagyobb egyetemek népszerű szakjaira több mint 400 pont kellett, például az SZTE Bölcsészettudományi Kar szabad bölcsészet szakjára 468 pont. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar ápolás és betegellátás alapszakján levelező munkarendben tanulók számára a ponthatár 388 volt, az SZTE Mezőgazdasági Karán a legmagasabb pontszám: 438 a felsőoktatási szakképzésen meghirdetett állattenyésztő mérnök (szarvamarha-tenyésztő).

Mesterképzést hirdetett például az SZTE GTK pénzügyi, illetve SZTE BTK és az SZTE JGYPK több tanári szakon.


– A bejutási küszöböt nem lehet alávinni az általános felvételi eljárás ponthatárának – emlékeztet Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatójának tapasztalata szerint a pótfelvételizők között akad, aki például nem fizeti be az eljárási díjat, nem nyújtja be az összes szükséges iratot, ezért nem kerülhet be a gólyák közé.

A felsőoktatási intézményekbe pótfelvételivel bejutók önköltséges finanszírozási formában folytathatják tanulmányaikat.

 

Korábban írtuk:

Nőtt a szegedi egyetemre felvett elsősök száma, az SZTE a legnépszerűbb vidéki képzőhely

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.