Bezár

Hírarchívum

tik_kiemelt_nagy

11 éves az egyetem mindig pezsgő szíve

11 éves az egyetem mindig pezsgő szíve

2015. december 03.
4 perc

Idén ünnepli 11. születésnapját a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A TIK 2015-ben is számos nagyszabású rendezvénynek, környezettudatos programnak adott helyet. A sikeres év december 9-én 11 órakor ünnepséggel zárul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ 2004. december 9-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény nem csupán több díjjal büszkélkedő modern épület, hanem a szegedi egyetemi élet középpontja is. A nyüzsgő légkörről 2015-ben is számos rendezvény gondoskodott.

 

11evesterv


Újabb környezetbarát beruházások és „zöld” programok


A Tanulmányi és Információs Központ megnyitása óta folyamatosan törekszik a környezeti terhelés csökkentésére; mind műszaki beruházások, mind tudatformálás tekintetében. A Központ zöld beruházásai és környezetbarát programjai 2015-ben is folytatódtak. Az SZTE fotovoltaikus rendszerek kialakítására vonatkozó 297 millió forintos projektjének köszönhetően 18 helyszínen összesen 2040 napelemet telepítettek a Szegedi Tudományegyetem épületeire, köztük a József Attila Tanulmányi és Információs Központra.


Az egyetem környezettudatos stratégiáját követve 2015-ben a szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtési rendszert építettek ki a Központban. Az új rendszer célja a szennyvíz hőenergiájának hasznosítása és ezzel együtt a CO2 kibocsátás csökkentése. A projekt részeként megépült egy hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszer. Az itt kinyert hőmennyiség egy technológiai vízhálózaton keresztül jut el az SZTE TIK épületében elhelyezett hőszivattyúkhoz. Ezekkel a beruházásokkal az Szegedi Tudományegyetem továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye.


A műszaki beruházások mellett a „zöld egyetem projekt” részét képzi a társadalmi felelősségvállalás is mely a különböző rendezvények, mint például a Föld Órája programban mutatkozik meg. A TIK 2009-ben hagyományteremtő célzattal csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, azért, hogy felhívja a figyelmet a túlfogyasztás és a környezetszennyezés veszélyeire. A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén 2015-ben is egy órára lekapcsolták a világítást a TIK-ben. A sötétségben társas- és kvízjátékokkal, meglepetésműsorral várták az érdeklődőket.


2015. októberében első alkalommal rendeztek Zöld Filmklubot a TIK Kongresszusi termében. Az érdeklődők a Bennfentesek című filmet tekinthették meg, mely a 2008-as globális pénzügyi válság okait és okozatait vizsgálta.

 

meghivotervhivatalos


Áder János, köztársasági elnök a TIK-ben


Áder János, köztársasági elnök 2015. március végén előadást tartott a fenntartható fejlődés fontosságáról és a klímaváltozás problémáiról a Szegedi Tudományegyetemen. A látogatás során a „legzöldebb egyetemi épületnek is nevezhető” József Attila Tanulmányi és Információs Központot is megtekintette. Megismerkedett – többek között – a TIK zöld kommandójának munkájával, és a különböző „zöld akciók” eredményeivel, az épületben alkalmazott használati melegvíz optimalizálásával és a takarékosan működtethető világítással.

 


Nobel díjas előadás és tudománynépszerűsítés


2015-ben két Nobel-díjas tudós is elfogadta a Szegedi Tudományegyetem meghívását. A tanévet a szegedi középiskolások és egyetemisták számára szeptember elsején Tim Hunt nyitotta. A Nobel-díjas az érdeklődő fiataloknak nem csak a sejtciklusok szabályozásának genetikai alapjaira vonatkozó kutatását ismertette, de a tudóspalánták előtt felfedte, hogyan nyerhet valaki Nobel-díjat. 2015 november 6-án Eric Wieschaus Nobel-díjas tudós tartott előadást a TIK-ben. Az amerikai genetikus és embriológus több száz tudós jelöltnek mutatta be az embrionális sejtfejlődéssel kapcsolatos kutatási területét.


Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi terme rendszeresen ad helyet a Szabadegyetem-Szeged sorozat előadásainak is. Az előadássorozat egyik célja, hogy élő kapcsolat alakuljon ki a tudomány és közönsége között. A Szabadegyetem – Szeged XVI. szemeszterének központi témája a fény volt. A Fény Nemzetközi Éve programját gazdagítva a szimbólumoktól kezdve az orvosi és ipari alkalmazáson át a sötétben végzett titkosszolgálati kutatásokig számos megközelítésében szóltak a szegedi előadók a fényről.

 

 

Több ezer középiskolás és egyetemista az universitas szívében


Idén kilencedik alkalommal rendezték meg az SZTE Klebelsberg Könyvtár nagy sikerű programját, a Könyvtári Éjszakát. A TIK-ben ezúttal a bűntények felderítésével, elkövetésük mindenféle módozatainak bemutatásával, és persze a tettes megtalálásának elmés és rögös útjaival foglalkoztak. A programok között szerepelt rendőrségi bemutató, izgalmas előadások és kiállítások, filmmontázs a 100 éves krimikből, valódi nyomozás és helyszínelés, színielőadás, szabaduló szoba és játékos nyomozás is.


Hagyományosan a Tanulmányi és Információs Központ Átriumában rendezik meg minden év tavaszán és őszén az SZTE Karrier Iroda által szervezett Állásbörzét, melyre több ezren látogatnak el. 2015. szeptember 30-án ismét megnyitotta kapuit a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fóruma. A XI. Őszi Állásbörzére idén is több mint 50 kiállító érkezett: helyi, regionális és országos cégek, munkaerő-közvetítők és civil szervezetek várták a hallgatókat, frissdiplomásokat és a tapasztaltabb szakembereket.


Az évente megrendezett egyetemi nyílt napokon is több ezren látogatnak el a TIK-be. Idén sem volt ez másképp. Az őszi, hagyományos központi nyílt napon az érdeklődők meghallgathatták az egyetem karainak tájékoztató előadásait, valamint kitölthették az SZTE szakértői által kidolgozott, országosan egyedülálló pályaorientációs tesztet is. Az egész napos programon a Szegedi Tudományegyetem 12 kara és Tanárképző Központja saját standokkal várta a diákokat. A kínált szakok mellett az SZTE hallgatóknak nyújtott szolgáltatásiról is tájékozódhattak a továbbtanulás előtt álló fiatalok.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek