SZTE Info

75 éves a szegedi Embertani Tanszék

Ünnepi megemlékezéssel és szakmai konferenciával ünnepelte 75. jubileumát a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszéke 2015. december 9-én. A Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában az idén 75 éves antropológusok, Gyenis Gyula, az ELTE Embertani Tanszék korábbi vezetője és Marcsik Antónia, a SZTE Embertani Tanszék korábbi vezetője előtt is tisztelegtek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az első élményem a tanszéken maradandó volt: mintha kriptába léptem volna, a folyosón végig a szekrényekben mindenütt koponyák, hallgatók sehol – osztotta meg a rendezvényen személyes élményeit Farkas Gyula, az SZTE TTIK Embertani Tanszék korábbi vezetője. Elmondta: az elmúlt 75 év minden nehézsége ellenére eredményesnek mondható. A kis létszámú, de annál lelkesebb tanszék mind hazai mind külföldi viszonylatban hozzájárul a magyar antropológia fennmaradásához. A realitások talaján megmaradva, szélsőségektől mentesen telt ez a 75 év, ami reményteljes jövőt ígér.


Visszatekintés


Az ünnepi program megnyitóján 25 évvel ezelőtti emlékképeit idézte Pálfi György, az SZTE TTIK Embertani Tanszék vezetője. - Komolyan irigyeltem Farkas Gyula professzort, mert egy olyan kerek évforduló esett az ő tanszékvezetői időszakára, mint az 50 éves jubileum. Nagy öröm, hogy 25 évvel később, egy kevésbé kerek, ám számunkra nagyon fontos alkalommal köszönthetem a résztvevőket – mondta. Hozzátette: a rendezvény az SZTE Embertani Tanszék, a SZAB Embertani és Régészeti Munkabizottság és az MTA Antropológiai Osztályközi Tudományos Bizottság közös rendezvénye.

A tanszék fejlődésében az utóbbi években több olyan esemény is volt, amely különösen érdekessé tette. Így például a gazdag csont gyűjtemény, Szent-László király koponyájának vizsgálata, vagy a kor infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhető új módszertan alkalmazása – hangsúlyozta Mucsi László, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja. Elmondta: a csontok elhelyezése, vagy a király sírok vizsgálata olyan fejlesztési irányok, amelyek az intézményfejlesztési tervbe is bekapcsolódhatnak.


Sikeres együttműködések


A megnyitón Boros Imre, az SZTE TTIK Biológia Intézet vezetője személyes gondolatát osztotta meg a résztvevőkkel. - Negyven évvel ezelőtt egyetemista koromban arra kértek, működjek közre a tanszék munkájában, így segítettünk a csontmaradványok rendezésében, megtisztításában. Ma már nap, mint nap együttműködve az embertani tanszék munkatársaival tapasztalom azt a sokszínűséget, amit a tanszéken dolgozók kifejtenek, mind a tudományos mind a nagy közönség felé – mesélte.


antropologia_konferencia
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A szegedi embertani tanszék megalakulásakor együttműködés alakult ki az intézmény és a szegedi Móra Ferenc múzeum között – emelte ki Szarka József, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese. - Múzeumi szempontból, elméletileg legfontosabb a gyűjtemény maga. Mára a 30 ezres tételszámot is meghaladja az embertani tár, a gyűjtemény páratlan forrása a történeti embertannak. Elhelyezése és gondozása komoly kihívást jelent a tanszéknek. Mivel közös kincsünk így a gyűjtemény gondozása a múzeum felelőssége is –fogalmazott.


Különleges alkalom


- A Szegedi Akadémiai Bizottság egyfajta missziót teljesít a Szegedi Tudományegyetem, a kutatóhelyek és a szegediek metszéspontjában. Ezért is ad nagy örömmel helyet az intézmény a rendezvénynek, amely ünnepi megemlékezés és szakmai tanácskozás is egyben- hangsúlyozta a megnyitón Vígh László, a Szegedi Akadémiai Bizottság alelnöke.

Podani János, az MTA Biológiai Osztály elnökhelyettese kiemelte: a rendezvény különleges alkalom, hiszen nemcsak az embertani tanszék 75 éves jubileumát ünneplik, hanem két antropológus kolléga, Gyenis Gyula és Marcsik Antónia 75. születésnapját is. Hozzátette: Szeged mindig is kitüntetett szerepet játszott a magyar biológiai és antropológiai életben. Saját kutatási területe és az antropológia között valójában nincs sok különbség. Bár az antropológia egyetlen fajt, az embert vizsgálja, a diverzitás mégis meg van benne, hiszen az ember önmagában hordozza a biológiai sokféleséget.

A konferencián szó esett – többek között – a nyárlőrinci cserépfazékban eltemetett koraszülött maradványról, a középkori szegedi vár és a középkori szifilisz összefüggéseiről, a molekuláris antropológia és a paleopatológia kapcsolatáról, a karosi honfoglalás kori, valamint a kiskundorozsmai avar temetők anyagairól és az arcrekonstrukcióban használható képzőművészeti eszközökről is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018