Bezár

Hírarchívum

onkologiai_muszer_kiemelt_nagy

A gyógyítás mellett az oktatást és kutatást is szolgálják az új berendezések

A gyógyítás mellett az oktatást és kutatást is szolgálják az új berendezések

2015. december 03.
5 perc

A legkorszerűbb daganatdiagnosztikai eszközök válnak elérhetővé a régióban élők számára annak az uniós projektnek a révén, amely decemberben zárul, és amelynek segítségével 1,1 milliárd forintos fejlesztés valósult meg a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ sugárterápiás ellátásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában 2015 decemberében befejeződik az a több mint 1,1 milliárd forintból megvalósuló beruházás, melynek eredményeként elérhetővé válnak a legkorszerűbb daganatdiagnosztikai eszközök a régióban élők számára. Komplex egészségügyi infrastruktúra szolgálja majd a daganatos betegek gyógyítását, kialakításra került egy új, 6 ágyas osztály, korszerűbb lett a betegadminisztrációs rendszer, és 5 új géppel gyarapodott az eszközpark.


onkologiai_galeria
A zárórendezvényen készült képek itt megtekinthetők

2015. december 3-án rendezték meg a „Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrum fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” projekt ünnepélyes záró rendezvényét.


Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese a rendezvényen hangsúlyozta: az onkológiai ellátás régióközpont szintű fejlesztésével megfelelő kapacitású, fenntartható módon üzemeltethető minőségi betegellátást és hatékony daganatdiagnosztikát lehetővé tevő korszerű egészségügyi infrastruktúra kialakítása volt a beruházás célja.


Dr. Haidekker Bence, az AEEK igazgatója arra mutatott rá, hogy az új eszközök segítségével nő a gyógyulási esély és javul a minőség. A jelenlegi legkorszerűbb technika alkalmazásával csökken a gyógyulási idő és a rosszindulatú daganatok okozta halálozási arány, így hozzájárul a régióban lakó emberek életminőségének és munkaképességének javulásához.


Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke kiemelte: az onkológia az orvostudomány egyik leginkább technológia- és költségigényes, ugyanakkor legdinamikusabban fejlődő ága. A most beszerzett high-tech berendezésekkel és az általuk elérhető új módszerekkel magas minőségű ellátást fognak tudni nyújtani a klinika naprakész ismeretekkel és jelentős tapasztalattal rendelkező szakemberei.


Prof. Dr. Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet tanszékvezetője arról beszélt, hogy a projekt keretében létrejött egy új, Nukleáris Medicina Osztály. Az osztályon 3 kórteremet alakítottak ki. A 6 ágyas osztály a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ épületében kapott helyet, csaknem 600 négyzetméteren. A részleg alkalmas a legkorszerűbb radioizotópos kezelések elvégzésére.


Az új osztályon folyó sugárterápiás ellátást szolgálják azok a berendezések, amelyeket a projekt keretében szereztek be. A területen folyó tudományos kutatásoknak köszönhetően a daganatkezelési protokollok és ezek hátterét biztosító technika folyamatosan fejlődik és megújul. Ma már olyan korszerű gépek is léteznek, amelyek a sugárzást teljesen pontosan a daganatra irányítják, és a besugárzás mennyiségét is tökéletesen lehet szabályozni. Ezzel csökkenthetőek a káros mellékhatások és növelhető a kezelés hatékonysága. Annak érdekében tehát, hogy a régió betegei is a leghatékonyabb körülmények között gyógyulhassanak, beszereztek egy nagyteljesítményű duál-energiás lineáris gyorsítót, amely képvezérelt, így nagyon pontos célzásra alkalmas eszköz. Lehetővé teszi például a koponyán és az agyon belüli pontos tájékozódást, rendelkezik a besugárzási mező valós időben történő képi ellenőrzését szolgáló eszközzel, ezáltal nagydózisú, mindig a megfelelő helyen és mértékben alkalmazott besugárzásra képes. Továbbá a légzéskapuzás által vezérelt besugárzás minimálisra csökkenti a hibalehetőséget.


onkologiai_muszer
Új műszerek az Onkoterápiás Klinikán - GALÉRIA


A projekt keretében az osztály egy új HDR afterloading készülékkel is gazdagodott. E technika lényege, hogy a kezelendő testüregbe, vagy magába a daganatba, esetleg a műtéttel eltávolított daganat helyére vékony csöveket vezetnek, melyeket egy számítógép által vezérelt berendezéshez csatlakoztatnak. Ez a berendezés rendelkezik olyan egységekkel, amelyek összehangolják a működését a CT-vel és az MR-rel, valamint van benne egy besugárzás tervező rendszer is.


A betegadminisztrációs rendszer is megújul az eljárások helyes elvégzését ellenőrző szoftver beszerezésével, mellyel követhetővé és bármikor megtekinthetővé válik minden a beteggel történt esemény. Valójában e számítógépes rendszerek által válik teljessé a sugárterápiás lánc. A fejlesztés révén a betegek egészséges szöveteinek megóvása és a mellékhatások csökkentése mellett hatékonyabb daganatterápiára lesz lehetőség.


A projekt keretében biztosított gépek és technikai eszközök sorát egy színes megjelenítésű, teljesen digitális ultrahang készülék zárja, mellyel teljessé válik a pajzsmirigy jó és rosszindulatú daganatainak regionális ellátása.


A gépek tesztüzeme, használatuk betanítása folyamatban van, a betegek előreláthatóan 2016 januárjában találkozhatnak kezeléseik során az új eszközökkel.


Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, az Onkoterápiás Klinika vezetője elmondta, hogy a projekt harmadik területe a Patológiai Intézet molekuláris patológiai laboratóriumának fejlesztése volt. Számukra egy új 8-kapillárisos genetikai analizátort, valamint a daganatok meghatározásában nélkülözhetetlen immunfestő automatát szereztek be. E berendezések által a molekuláris daganatdiagnosztika képessé válik az egyes daganattípusok pontosabb leírására, amely elősegíti a személyre szabott, ezáltal hatékonyabb kezelést.


A projekt szükségességét alátámasztja, hogy a régió egyike az ország kedvezőtlen demográfiai adottságú térségeinek: a rossz születési és halálozási arányszámoknak köszönhető, hogy a térség társadalma elöregszik. A daganatos megbetegedések itt is, mint az országban általában a második leggyakoribb haláloknak számítanak, mintegy 25%-ot tesznek ki. A daganatos megbetegedések okozta elhalálozások száma a környezeti hatásoknak, az egészségtelen életmódnak köszönhetően folyamatosan növekszik. Ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy mivel a társadalom életkora is nő, a daganatos betegségek esetszáma is növekszik. 2012-ben például 12 százalékkal több daganatos megbetegedést kezeltek a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban mint 2008-ban, miközben az ország egész területét tekintve kisebb mértékben nőtt a megbetegedések száma. Ebből az adatból következtethetünk arra is, hogy az intézmény már most is nagyobb területet lát el, mint a dél-alföldi régió.

 


Projektazonosító szám: TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0003

A projekt teljes költségvetése: 1.108.484.693 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Projektmegvalósítás vége: 2015.12.31.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek