SZTE Info

Olle_kiemelt

Olle Schmidt volt EP képviselő tartott órát az SZTE-n

„Az egyetem lényege a gondolat és a szólás szabadsága” – vallja Olle Schmidt svéd liberális politikus, aki Pelle Anita, az SZTE GTK Jean Monnet címet viselő docense meghívására érkezett december 3-án a Szegedi Tudományegyetemre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A világ minden táján megfordultam már különböző tárgyalótermekben. De a világ nem tárgyalótermekből áll, ezért jöttem el ma ide. Az egyetem lényege a gondolat és a szólás szabadsága. Amikor én diák voltam, társaimmal mindent megkérdőjeleztünk. Nem hittünk az aktuális hatalomnak. A felsőoktatási intézmények olyan fórumok, ahol bármilyen vitatémát fel lehet vetni – fogalmazott Olle Schmidt. A svéd liberális politikus az EP to Campus programban érkezett a Szegedi Tudományegyetemre Pelle Anita, az SZTE GTK docensének meghívására.

 

„EP to Campus” program


_MG_3341-1A program célja, hogy az EP korábbi tagjai megosszák szakértelmüket és tapasztalatukat az egyetemekkel. Így tett Olle Schmidt is, aki részt vett az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUROPE DIRECT Szeged Európai Információs Iroda által szervezett Integrációs Klub rendezvényen. Emellett órát is tartott az ÁJTK International Relations mesterképzésén.

- Nem a saját politikai ideológiámat szeretném népszerűsíteni az egyetemeken, hanem kíváncsi vagyok arra, mennyit tudnak a fiatalok az EU-ról. Sajnos tapasztalataim szerint kevésbé ismerik az intézményeket, még kevésbé az Európai Parlamentet – hallottuk a liberális politikustól, aki a ’90-es években járt már Magyarországon, Szegedre azonban most látogatott először. Megtudtuk: családtagjai között magyar rokonok is vannak, hiszen a húga egy magyar férfihoz ment feleségül. Első politikai emléke is Magyarországhoz kötődik: édesapja mutatott neki képet a budapesti Postahivatal előtt álló ’56-os forradalmárokról, majd megérkeztek az első magyar menekültek Svédországba. Akkoriban össze is barátkozott néhány magyar emberrel.

 

Szívügye: az európai egység védelme


- Mindig is érdekelt a politika, de nem erre a pályára készültem. Mára mégis én vagyok az egyetlen politikus, aki elmondhatja magáról, hogy helyi és regionális szinten is képviselte a választópolgárokat – hallottuk Olle Schmidttől, aki újságíróként is dolgozott. A közelmúltban jelent meg kötete korábbi cikkeiből, amelyet személyes anekdotákkal is színesített.

 

- Mit tekint szívügyének? – kérdeztük. - Az európai egység megvédését – válaszolta és a Gazdaságtudományi Karon tartott sajtótájékoztatón is erre hívta fel az újságírók figyelmét. - Nagyon fontos, hogy megvitassuk, mi legyen Európa jövője, mert országokon belül és kívül is különböző álláspontok jelennek meg, de csak még több együttműködéssel tudjuk a kérdéseinket megválaszolni – fogalmazott.

 

Tanárnak készült


A politikus eredetileg tanárnak készült, a svédországi Lundban szerezte egyetemi diplomáját irodalom, északi nyelvek, történelem, politika és információ szakon. Másfél évig tanított, de érdeklődése hamar a politika felé fordította. 1991-1994 között a svéd parlament, 1999-2004 között, valamint 2006-2014 között az Európai Parlament tagja volt. Fő érdeklődési területei: emberi jogok és demokratizálódás, nemek közti egyenlőség, gazdasági és pénzügyek, euró. EP-tagsága idején, a Gazdasági és Pénzügyek Bizottság (ECON) tagjaként részt vett több, a gazdaságot és pénzügyi piacokat érintő európai uniós jogszabály parlamenti felülvizsgálatában. Emellett a Fogyasztóvédelem és Belső Piac (IMCO), valamint a Költségvetés-ellenőrzés (CONT) bizottságok helyettes tagja is volt, illetve részt vett a szervezett bűnözés, korrupció és pénzmosás ellen, valamint az EU-n belüli pénzügyi-gazdasági-társadalmi válságok kezelésére felállított ad hoc bizottságok munkájában is.

 

 

SZTEinfo

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.