SZTE Info

Olle_kiemelt

Olle Schmidt volt EP képviselő tartott órát az SZTE-n

„Az egyetem lényege a gondolat és a szólás szabadsága” – vallja Olle Schmidt svéd liberális politikus, aki Pelle Anita, az SZTE GTK Jean Monnet címet viselő docense meghívására érkezett december 3-án a Szegedi Tudományegyetemre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A világ minden táján megfordultam már különböző tárgyalótermekben. De a világ nem tárgyalótermekből áll, ezért jöttem el ma ide. Az egyetem lényege a gondolat és a szólás szabadsága. Amikor én diák voltam, társaimmal mindent megkérdőjeleztünk. Nem hittünk az aktuális hatalomnak. A felsőoktatási intézmények olyan fórumok, ahol bármilyen vitatémát fel lehet vetni – fogalmazott Olle Schmidt. A svéd liberális politikus az EP to Campus programban érkezett a Szegedi Tudományegyetemre Pelle Anita, az SZTE GTK docensének meghívására.

 

„EP to Campus” program


_MG_3341-1A program célja, hogy az EP korábbi tagjai megosszák szakértelmüket és tapasztalatukat az egyetemekkel. Így tett Olle Schmidt is, aki részt vett az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUROPE DIRECT Szeged Európai Információs Iroda által szervezett Integrációs Klub rendezvényen. Emellett órát is tartott az ÁJTK International Relations mesterképzésén.

- Nem a saját politikai ideológiámat szeretném népszerűsíteni az egyetemeken, hanem kíváncsi vagyok arra, mennyit tudnak a fiatalok az EU-ról. Sajnos tapasztalataim szerint kevésbé ismerik az intézményeket, még kevésbé az Európai Parlamentet – hallottuk a liberális politikustól, aki a ’90-es években járt már Magyarországon, Szegedre azonban most látogatott először. Megtudtuk: családtagjai között magyar rokonok is vannak, hiszen a húga egy magyar férfihoz ment feleségül. Első politikai emléke is Magyarországhoz kötődik: édesapja mutatott neki képet a budapesti Postahivatal előtt álló ’56-os forradalmárokról, majd megérkeztek az első magyar menekültek Svédországba. Akkoriban össze is barátkozott néhány magyar emberrel.

 

Szívügye: az európai egység védelme


- Mindig is érdekelt a politika, de nem erre a pályára készültem. Mára mégis én vagyok az egyetlen politikus, aki elmondhatja magáról, hogy helyi és regionális szinten is képviselte a választópolgárokat – hallottuk Olle Schmidttől, aki újságíróként is dolgozott. A közelmúltban jelent meg kötete korábbi cikkeiből, amelyet személyes anekdotákkal is színesített.

 

- Mit tekint szívügyének? – kérdeztük. - Az európai egység megvédését – válaszolta és a Gazdaságtudományi Karon tartott sajtótájékoztatón is erre hívta fel az újságírók figyelmét. - Nagyon fontos, hogy megvitassuk, mi legyen Európa jövője, mert országokon belül és kívül is különböző álláspontok jelennek meg, de csak még több együttműködéssel tudjuk a kérdéseinket megválaszolni – fogalmazott.

 

Tanárnak készült


A politikus eredetileg tanárnak készült, a svédországi Lundban szerezte egyetemi diplomáját irodalom, északi nyelvek, történelem, politika és információ szakon. Másfél évig tanított, de érdeklődése hamar a politika felé fordította. 1991-1994 között a svéd parlament, 1999-2004 között, valamint 2006-2014 között az Európai Parlament tagja volt. Fő érdeklődési területei: emberi jogok és demokratizálódás, nemek közti egyenlőség, gazdasági és pénzügyek, euró. EP-tagsága idején, a Gazdasági és Pénzügyek Bizottság (ECON) tagjaként részt vett több, a gazdaságot és pénzügyi piacokat érintő európai uniós jogszabály parlamenti felülvizsgálatában. Emellett a Fogyasztóvédelem és Belső Piac (IMCO), valamint a Költségvetés-ellenőrzés (CONT) bizottságok helyettes tagja is volt, illetve részt vett a szervezett bűnözés, korrupció és pénzmosás ellen, valamint az EU-n belüli pénzügyi-gazdasági-társadalmi válságok kezelésére felállított ad hoc bizottságok munkájában is.

 

 

SZTEinfo

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.