SZTE Info

Olle_kiemelt

Olle Schmidt volt EP képviselő tartott órát az SZTE-n

„Az egyetem lényege a gondolat és a szólás szabadsága” – vallja Olle Schmidt svéd liberális politikus, aki Pelle Anita, az SZTE GTK Jean Monnet címet viselő docense meghívására érkezett december 3-án a Szegedi Tudományegyetemre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A világ minden táján megfordultam már különböző tárgyalótermekben. De a világ nem tárgyalótermekből áll, ezért jöttem el ma ide. Az egyetem lényege a gondolat és a szólás szabadsága. Amikor én diák voltam, társaimmal mindent megkérdőjeleztünk. Nem hittünk az aktuális hatalomnak. A felsőoktatási intézmények olyan fórumok, ahol bármilyen vitatémát fel lehet vetni – fogalmazott Olle Schmidt. A svéd liberális politikus az EP to Campus programban érkezett a Szegedi Tudományegyetemre Pelle Anita, az SZTE GTK docensének meghívására.

 

„EP to Campus” program


_MG_3341-1A program célja, hogy az EP korábbi tagjai megosszák szakértelmüket és tapasztalatukat az egyetemekkel. Így tett Olle Schmidt is, aki részt vett az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUROPE DIRECT Szeged Európai Információs Iroda által szervezett Integrációs Klub rendezvényen. Emellett órát is tartott az ÁJTK International Relations mesterképzésén.

- Nem a saját politikai ideológiámat szeretném népszerűsíteni az egyetemeken, hanem kíváncsi vagyok arra, mennyit tudnak a fiatalok az EU-ról. Sajnos tapasztalataim szerint kevésbé ismerik az intézményeket, még kevésbé az Európai Parlamentet – hallottuk a liberális politikustól, aki a ’90-es években járt már Magyarországon, Szegedre azonban most látogatott először. Megtudtuk: családtagjai között magyar rokonok is vannak, hiszen a húga egy magyar férfihoz ment feleségül. Első politikai emléke is Magyarországhoz kötődik: édesapja mutatott neki képet a budapesti Postahivatal előtt álló ’56-os forradalmárokról, majd megérkeztek az első magyar menekültek Svédországba. Akkoriban össze is barátkozott néhány magyar emberrel.

 

Szívügye: az európai egység védelme


- Mindig is érdekelt a politika, de nem erre a pályára készültem. Mára mégis én vagyok az egyetlen politikus, aki elmondhatja magáról, hogy helyi és regionális szinten is képviselte a választópolgárokat – hallottuk Olle Schmidttől, aki újságíróként is dolgozott. A közelmúltban jelent meg kötete korábbi cikkeiből, amelyet személyes anekdotákkal is színesített.

 

- Mit tekint szívügyének? – kérdeztük. - Az európai egység megvédését – válaszolta és a Gazdaságtudományi Karon tartott sajtótájékoztatón is erre hívta fel az újságírók figyelmét. - Nagyon fontos, hogy megvitassuk, mi legyen Európa jövője, mert országokon belül és kívül is különböző álláspontok jelennek meg, de csak még több együttműködéssel tudjuk a kérdéseinket megválaszolni – fogalmazott.

 

Tanárnak készült


A politikus eredetileg tanárnak készült, a svédországi Lundban szerezte egyetemi diplomáját irodalom, északi nyelvek, történelem, politika és információ szakon. Másfél évig tanított, de érdeklődése hamar a politika felé fordította. 1991-1994 között a svéd parlament, 1999-2004 között, valamint 2006-2014 között az Európai Parlament tagja volt. Fő érdeklődési területei: emberi jogok és demokratizálódás, nemek közti egyenlőség, gazdasági és pénzügyek, euró. EP-tagsága idején, a Gazdasági és Pénzügyek Bizottság (ECON) tagjaként részt vett több, a gazdaságot és pénzügyi piacokat érintő európai uniós jogszabály parlamenti felülvizsgálatában. Emellett a Fogyasztóvédelem és Belső Piac (IMCO), valamint a Költségvetés-ellenőrzés (CONT) bizottságok helyettes tagja is volt, illetve részt vett a szervezett bűnözés, korrupció és pénzmosás ellen, valamint az EU-n belüli pénzügyi-gazdasági-társadalmi válságok kezelésére felállított ad hoc bizottságok munkájában is.

 

 

SZTEinfo

Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.