Bezár

SZTEhírek

Felvételi 1x1: Mi az HÖK, EHÖK, TO, HSZI?

Felvételi 1x1: Mi az HÖK, EHÖK, TO, HSZI?

2015. február 05.
3 perc

Szolgáltató egyetem az SZTE. Többféle adminisztrációs és szolgáltató egység segíti a szegedi egyetemistákat. De vajon mit takarnak ezek a rövidítések: HÖK, EHÖK, TO, HSZI? Olvass tovább, és megtudod!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Adminsztárciós, szociális és egyéb, a hallgatót érintő ügyben az SZTE többféle szolgáltató egysége nyújt támogatást az egyetemistának.

HÖK (Hallgatói Önkormányzat)

A Szegedi Tudományegyetemen is működik hallgatói önkormányzat, azaz HÖK. A HÖK egy település önkormányzatának másolatának is felfogható. A hallgatókat „HÖK-ösök” képviselik, akiket a diákok választanak meg maguk közül. Ők képviselik a diákság érdekeit például a Kari Tanácsban, a Szenátusban, valamint a különböző egyetemi bizottságokban. Minden egyes egyetemi kar rendelkezik saját HÖK-el. Ez hidat képez hallgatók és az oktatók, valamint az intézmény vezetése között. Ezen kívül pénzügyi szolgáltató feladatot is ellátnak, valamint a kollégiumi felvételi, a támogatások és ösztöndíjak odaítélése is a munkájuk nyomán valósul meg, hiszen a HÖK-ön belül számos bizottság működik, amelyek különféle feladatok ellátásáért felelősek. Mindemellett a „HÖK-ösök” számtalan kulturális és sportesemény szervezéséért is felelősek, mint a gólyabál vagy kari bálok. Az SZTE honlapján a különböző HÖK-ök elérhetőségei.

 

EHÖK (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat)

A hallgatók egyetemi szintű képviseletét az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat látja el. Az EHÖK-nek eltérő kari szabályzatok között, különböző struktúrákban kell megtalálnia az érdekérvényesítés és szolgáltatásnyújtás leghatékonyabb módszereit. Az EHÖK legfelsőbb szerve a Választmány, mely az elnök által kiírt időpontokban ülésezik, míg az operatív jellegű határozatok a szervezet Elnökségében születnek, heti rendszerességgel. Az adminisztráció és ügyeleti rendszer fenntartását az EHÖK Iroda végzi (Szeged, Szentháromság utca 34).

 

TO (Tanulmányi osztály)

A Tanulmányi Osztály, azaz a TO - nevéhez híven - a hallgatók képzés alatt felmerülő tanulmányi problémáit hivatott orvosolni. Az SZTE minden egyes karának megvan a maga TO-ja, ahová a hallgatók a megadott nyitva tartás alatt fordulhatnak. A Tanulmányi Osztályon információt kaphatsz a képzésed teljesítésének követelményeiről, a záróvizsgáról, szakváltásról/leadásról, szakosodásról, a diplomaosztóról, a költségtérítéses átsorolásról, a hallgatói jogviszonyról, kreditátvitelről/pótlásról, itt kérheted ki és adhatod le a fontos dokumentumokat, és ide fordulj, ha problémát észlelsz az ETR-ben vagy a kurzusfelvételben.

Az SZTE egyes kari tanulmányi osztályainak elérhetőségét itt találod meg.

 

HSZI (Hallgatói Szolgáltatói Iroda)

A Szegedi Tudományegyetemen a Hallgatói Szolgáltatói Iroda, azaz a HSZI olyan központi egység, ahol az összes kar hallgatója egységes szolgáltatásban részesül. Az SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.) átriumában található Iroda 2000. júliusában jött létre, és a feladata, hogy az egyetem szervezetén belül elvégezzen minden olyan adminisztrációs és szolgáltatási tevékenységet, amely a hallgatói pénzügyekkel (ki- és befizetések) és a diákigazolványokkal kapcsolatos, valamint rész vegyen a hallgatói szolgáltatások tervezésében, bevezetésében és működtetésében. A Hallgatói Szolgáltatói Iroda elérhetősége.

*

 A Szegedi Tudományegyetem 2015. február 7-én nyílt napra és szülői értekezletre várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.), ahol friss információkkal segítik a diákokat a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: itt.

SZTEinfo

Korábban írtuk Felvételi 1X1-sorozatunkban:

Felvételi 1X1: keresztféléves képzés

Felvételi 1X1: kapacitásszám

Felvételi 1x1: munkarendek
Felvételi 1x1: Mi az ETR, Coospace, Modulo?
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek