SZTE Info

Kóstolj bele az egyetemisták életébe középiskolásként!

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának Junior Programja lehetővé teszi a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy egy napra kipróbálhassák, milyen Szegeden egyetemistának lenni. A Junior+ intenzív táborának résztvevői pedig a középiskolai tavaszi szünetben egyetemi oktatók segítségével készülhetnek az emelt szintű érettségire.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A továbbtanulást segíti a Junior+ program, melyet 2014-ben indított útjára az EHÖK.


marsi istvan  Egyetemi oktatókkal a sikeres emelt szintű érettségiért


A 2015-ös felvételin már a legtöbb egyetemi szakon nemcsak opcionális az emelt szintű érettségi teljesítése, hanem elvárás is. Így könnyen múlhat a bejutás azon, hogy mennyire sikerült a vizsgázónak elsajátítania a tanórákon az eredményes érettségihez szükséges tudást.

A Junior+ Program emelt szintű érettségi felkészítő táborában 2015. április 7. és 14. között a résztvevők tudatosan készülhetnek a vizsga abszolválására, ebben SZTE-s egyetemi oktatók, doktoranduszok és kiemelkedő teljesítményű mesterszakos hallgatók nyújtanak segítséget, kifejezetten az érettségi tematika alapján haladva. Jelenleg magyar, matematika, történelem, biológia, kémia, fizika, földrajz és angol nyelvű kurzusokat tartalmazó intenzív programra jelentkezhetnek a középiskolások. A jelentkezési határidő 2015. március 9.

A rendezvény 2014-ben körülbelül 60 diákot vonzott. De Patai Ádám, az EHÖK Külügyi Bizottságának elnöke elmondta: bízik benne, hogy évről-évre egyre több középiskolást tudnak bevonni a programba. A Junior+ program minőségéről nyújt visszacsatolást, hogy a tavalyi résztvevők 90 százaléka jó eredményű, sikeres érettségit tett.

plakat

A felkészítő különösen népszerű a szerbiai diákok körében, akiknek az emelt szintű érettségit Magyarországon kell letenniük, ha itt szeretnének egyetemre járni. A tábor költsége is 24 000 forint, ami a szállás és a képzés költségein túl háromszori étkezést és szegedi kulturális programok árát is tartalmazza.


csoportkep Alternatív nyílt nap az egyetemen?


Közel 70 egyetem vagy főiskola kínálja több száz képzését országszerte. Az érettségi évében számos egyetemi nyílt nap, továbbtanulási tájékoztató, felsőoktatási kiadvány segíthet meghozni a megfelelő döntést, de még így sem biztos, hogy mindenki az elképzeléseinek megfelelő szakot jelöli első helyen.

Az SZTE EHÖK 2009 óta szervezi meg a Junior programot az egyetemen, már több ezer diák válhatott egy napra egyetemistává. A jelentkezők bejárhatják az érdeklődésüknek megfelelő egyetemi kar épületeit, beülhetnek az előadásokra, szemináriumokra, megismerkedhetnek a jelenlegi hallgatókkal, információkat gyűjthetnek kiszemelt szakjaikról és a diploma utáni lehetőségekről, egyszóval saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy mi vár rájuk azután, hogy átlépték az SZTE küszöbét.


  Ingyenes próbanap

Az ingyenes próbanap nem csak a szegedi diákok számára könnyítheti meg a pályaválasztást, SZTE-s hallgatók várják az állomáson és a buszpályaudvaron a más városokból érkező fiatalokat, és kalauzolják őket az egész napos programon. Idén minden kar bejárására két alkalmat hirdettek meg – márciusban és áprilisban – az alkalmi egyetemistáknak, az időpontok az EHÖK hivatalos honlapján érhetők el.

A Junior program elsősorban végzős középiskolásoknak szól, de szívesen látják a 11. évfolyam tanulóit is, így ha megtetszik a kinézett egyetemi képzés, célirányosan készülhetnek fel az utolsó év őszétől a szak felvételi követelményeiből a Junior+ keretein belül.

SZTEinfo - Zsigmond Zsófia

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/