SZTE Info

Kóstolj bele az egyetemisták életébe középiskolásként!

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának Junior Programja lehetővé teszi a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy egy napra kipróbálhassák, milyen Szegeden egyetemistának lenni. A Junior+ intenzív táborának résztvevői pedig a középiskolai tavaszi szünetben egyetemi oktatók segítségével készülhetnek az emelt szintű érettségire.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A továbbtanulást segíti a Junior+ program, melyet 2014-ben indított útjára az EHÖK.


marsi istvan  Egyetemi oktatókkal a sikeres emelt szintű érettségiért


A 2015-ös felvételin már a legtöbb egyetemi szakon nemcsak opcionális az emelt szintű érettségi teljesítése, hanem elvárás is. Így könnyen múlhat a bejutás azon, hogy mennyire sikerült a vizsgázónak elsajátítania a tanórákon az eredményes érettségihez szükséges tudást.

A Junior+ Program emelt szintű érettségi felkészítő táborában 2015. április 7. és 14. között a résztvevők tudatosan készülhetnek a vizsga abszolválására, ebben SZTE-s egyetemi oktatók, doktoranduszok és kiemelkedő teljesítményű mesterszakos hallgatók nyújtanak segítséget, kifejezetten az érettségi tematika alapján haladva. Jelenleg magyar, matematika, történelem, biológia, kémia, fizika, földrajz és angol nyelvű kurzusokat tartalmazó intenzív programra jelentkezhetnek a középiskolások. A jelentkezési határidő 2015. március 9.

A rendezvény 2014-ben körülbelül 60 diákot vonzott. De Patai Ádám, az EHÖK Külügyi Bizottságának elnöke elmondta: bízik benne, hogy évről-évre egyre több középiskolást tudnak bevonni a programba. A Junior+ program minőségéről nyújt visszacsatolást, hogy a tavalyi résztvevők 90 százaléka jó eredményű, sikeres érettségit tett.

plakat

A felkészítő különösen népszerű a szerbiai diákok körében, akiknek az emelt szintű érettségit Magyarországon kell letenniük, ha itt szeretnének egyetemre járni. A tábor költsége is 24 000 forint, ami a szállás és a képzés költségein túl háromszori étkezést és szegedi kulturális programok árát is tartalmazza.


csoportkep Alternatív nyílt nap az egyetemen?


Közel 70 egyetem vagy főiskola kínálja több száz képzését országszerte. Az érettségi évében számos egyetemi nyílt nap, továbbtanulási tájékoztató, felsőoktatási kiadvány segíthet meghozni a megfelelő döntést, de még így sem biztos, hogy mindenki az elképzeléseinek megfelelő szakot jelöli első helyen.

Az SZTE EHÖK 2009 óta szervezi meg a Junior programot az egyetemen, már több ezer diák válhatott egy napra egyetemistává. A jelentkezők bejárhatják az érdeklődésüknek megfelelő egyetemi kar épületeit, beülhetnek az előadásokra, szemináriumokra, megismerkedhetnek a jelenlegi hallgatókkal, információkat gyűjthetnek kiszemelt szakjaikról és a diploma utáni lehetőségekről, egyszóval saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy mi vár rájuk azután, hogy átlépték az SZTE küszöbét.


  Ingyenes próbanap

Az ingyenes próbanap nem csak a szegedi diákok számára könnyítheti meg a pályaválasztást, SZTE-s hallgatók várják az állomáson és a buszpályaudvaron a más városokból érkező fiatalokat, és kalauzolják őket az egész napos programon. Idén minden kar bejárására két alkalmat hirdettek meg – márciusban és áprilisban – az alkalmi egyetemistáknak, az időpontok az EHÖK hivatalos honlapján érhetők el.

A Junior program elsősorban végzős középiskolásoknak szól, de szívesen látják a 11. évfolyam tanulóit is, így ha megtetszik a kinézett egyetemi képzés, célirányosan készülhetnek fel az utolsó év őszétől a szak felvételi követelményeiből a Junior+ keretein belül.

SZTEinfo - Zsigmond Zsófia

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.