SZTE Info

Kóstolj bele az egyetemisták életébe középiskolásként!

Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának Junior Programja lehetővé teszi a pályaválasztás előtt álló diákoknak, hogy egy napra kipróbálhassák, milyen Szegeden egyetemistának lenni. A Junior+ intenzív táborának résztvevői pedig a középiskolai tavaszi szünetben egyetemi oktatók segítségével készülhetnek az emelt szintű érettségire.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A továbbtanulást segíti a Junior+ program, melyet 2014-ben indított útjára az EHÖK.


marsi istvan  Egyetemi oktatókkal a sikeres emelt szintű érettségiért


A 2015-ös felvételin már a legtöbb egyetemi szakon nemcsak opcionális az emelt szintű érettségi teljesítése, hanem elvárás is. Így könnyen múlhat a bejutás azon, hogy mennyire sikerült a vizsgázónak elsajátítania a tanórákon az eredményes érettségihez szükséges tudást.

A Junior+ Program emelt szintű érettségi felkészítő táborában 2015. április 7. és 14. között a résztvevők tudatosan készülhetnek a vizsga abszolválására, ebben SZTE-s egyetemi oktatók, doktoranduszok és kiemelkedő teljesítményű mesterszakos hallgatók nyújtanak segítséget, kifejezetten az érettségi tematika alapján haladva. Jelenleg magyar, matematika, történelem, biológia, kémia, fizika, földrajz és angol nyelvű kurzusokat tartalmazó intenzív programra jelentkezhetnek a középiskolások. A jelentkezési határidő 2015. március 9.

A rendezvény 2014-ben körülbelül 60 diákot vonzott. De Patai Ádám, az EHÖK Külügyi Bizottságának elnöke elmondta: bízik benne, hogy évről-évre egyre több középiskolást tudnak bevonni a programba. A Junior+ program minőségéről nyújt visszacsatolást, hogy a tavalyi résztvevők 90 százaléka jó eredményű, sikeres érettségit tett.

plakat

A felkészítő különösen népszerű a szerbiai diákok körében, akiknek az emelt szintű érettségit Magyarországon kell letenniük, ha itt szeretnének egyetemre járni. A tábor költsége is 24 000 forint, ami a szállás és a képzés költségein túl háromszori étkezést és szegedi kulturális programok árát is tartalmazza.


csoportkep Alternatív nyílt nap az egyetemen?


Közel 70 egyetem vagy főiskola kínálja több száz képzését országszerte. Az érettségi évében számos egyetemi nyílt nap, továbbtanulási tájékoztató, felsőoktatási kiadvány segíthet meghozni a megfelelő döntést, de még így sem biztos, hogy mindenki az elképzeléseinek megfelelő szakot jelöli első helyen.

Az SZTE EHÖK 2009 óta szervezi meg a Junior programot az egyetemen, már több ezer diák válhatott egy napra egyetemistává. A jelentkezők bejárhatják az érdeklődésüknek megfelelő egyetemi kar épületeit, beülhetnek az előadásokra, szemináriumokra, megismerkedhetnek a jelenlegi hallgatókkal, információkat gyűjthetnek kiszemelt szakjaikról és a diploma utáni lehetőségekről, egyszóval saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy mi vár rájuk azután, hogy átlépték az SZTE küszöbét.


  Ingyenes próbanap

Az ingyenes próbanap nem csak a szegedi diákok számára könnyítheti meg a pályaválasztást, SZTE-s hallgatók várják az állomáson és a buszpályaudvaron a más városokból érkező fiatalokat, és kalauzolják őket az egész napos programon. Idén minden kar bejárására két alkalmat hirdettek meg – márciusban és áprilisban – az alkalmi egyetemistáknak, az időpontok az EHÖK hivatalos honlapján érhetők el.

A Junior program elsősorban végzős középiskolásoknak szól, de szívesen látják a 11. évfolyam tanulóit is, így ha megtetszik a kinézett egyetemi képzés, célirányosan készülhetnek fel az utolsó év őszétől a szak felvételi követelményeiből a Junior+ keretein belül.

SZTEinfo - Zsigmond Zsófia

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.