Bezár

Hírarchívum

kemeny_lajos_labor_kiemelt

Molekuláris kiválósági központ alakulhat az SZTE részvételével

Molekuláris kiválósági központ alakulhat az SZTE részvételével

2015. február 10.
4 perc

Első körben több mint 150 millió forint uniós támogatást nyert el a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója keretében a Szegedi Tudományegyetem részvételével megalakult konzorcium. E csoport célja: egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozása, illetve az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy hazai molekuláris orvostudományi kiválósági központot fogunk létrehozni. E virtuális centrum a Magyarországon molekuláris orvostudománnyal foglalkozó legkiválóbb kutatócsoportokat egy hálózatba köti. A Szegedi Biológiai Központ és az European Molecular Biology Labolatory (EMBL) által közösen beadott pályázatban közreműködő partnerek – közte a Szegedi Tudományegyetem kutatói is – egymást erősítve, egymással szoros együttműködésben dolgoznak – adja hátterét a Horizon 2020 Teaming programjában elért magyar – és részben szegedi – sikernek Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. Hozzáteszi: a pályázat előkészítése 2014 nyarán, vagyis akkor kezdődött, amikor megbízták az SZTE rektorhelyettesi feladataival.

 

  A kiválóság terjesztése


A H2020 Teaming programjára benyújtott élvonalbeli magyar projekt közül az egyikben konzorciális partner az SZTE-t is. E nyertes intézményi együttműködésben részt vett – Szegedi Tudományegyetemen kívül – a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Semmelweis Egyetem és a német European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

A „Kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése” alprogram keretében elkészített, „A molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozása” („Creating The Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine”, HU-MOLMEDEX) pályázatot a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásával nyújtotta be a konzorcium.

 


  Az SZTE 69 ezer eurója


Az első szakaszban nyertes konzorciumok egyenként 200-500 euró közötti támogatást kaphatnak egy évre, hogy kidolgozzák a kiválósági központok felállítását előkészítő stratégiai tervet.

A HU-MOLMEDEX projekt csaknem a maximálisan adható támogatási összeget nyerte el, összesen 496 860 eurót. Ebből az SZTE mint konzorciumi tag 69 ezer eurót kap anélkül, hogy ez saját költségvetési forrást érintene.

Nagyságrendjében és jelentőségében a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója keretében elnyerhető uniós és kormányzati támogatást Nemzeti Agykutatási Programhoz hasonlította Kemény professzor. Ugyanis a Teaming akció második fázisában az elkészült részletes stratégiai terveket értékelik, és a legjobb pályázók további, 20-30 millió euró (körülbelül 6 milliárd forint) közötti támogatást nyerhetnek el terveik tényleges megvalósítására. Így az uniós és a kormányzati támogatással együtt 12 milliárd forintos programmá nőhet a molekuláris medicinát támogató projekt.

 


  Német segítség, (nem csak) magyar haszon


Tehát vadonatúj, molekuláris medicinával foglalkozó kiválósági központ kiépítésében segíti a magyar partnereket a német EMBL. E laboratórium az első helyen áll a kutatói teljesítmények alapján összeállított ranglistákon a nem amerikai intézmények közül, illetve a világ hét legjobbja között is ott az EMBL

A legkorszerűbb eszközöket használhatják majd a magyar kutatók is! Erre ad lehetőséget a német kutatóintézet bevonása a konzorciumba. A közös PhD kézés pedig a fiatal kutatóknak kínál esélyt arra, hogy nemzetközi kutatócsoportokba integrálódjanak – sorolja az előnyöket Kemény Lajos.

Transzlációs projekt előkészítésére kaptak lehetőséget az e konzorciumban résztvevők, ami az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának ad teret a molekuláris medicina területén. Itt az SZTE erőssége például a gyulladásos és az immunológiai betegségekkel való foglalkozás – tudtuk meg Kemény professzortól.

További célja a HU-MOLMEDEX programnak: a tudományos hálózatok kialakítása, az esetleges piaci lehetőségek kiaknázása, az intenzív technológiatranszfer, a klinikai kutatói tréningek. Az SZTE rektorhelyettese kiemelte: az orvosbiológiai kutatásokban nagy a jelentősége a betegből, illetve betegségekből származó biológiai minták kontrollált összegyűjtése, az úgynevezett biobankok elkészítése, vizsgálata.

 


  Magyar sikerkovácsok


A H2020 Teaming programjára összesen 169 pályázat – közte 9 magyar terv – érkezett. Ezek közül 31-et választottak ki, közte 3 magyar konzorciumot. A magyar intézmények közül három összesen több mint 1,3 millió eurós támogatást nyert el, így 33,3%-os sikerarányával Magyarország az egyik legeredményesebb szereplője a Teaming programnak – olvasható a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében.

A hazai tudósok, köztük az SZTE kutatóinak pályázati sikerességének mértékét jelzi, hogy a 31 támogatást nyert projektjavaslat közül mindössze 8 kötődik az orvos- és élettudományhoz.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk:

Az SZTE is sikert ért el a H2020 Teaming pályázatán

Az uniós Horizon 2020 programról tájékoztattak az SZTE-n

 

Híradás a „hármas magyar sikerről”:

Magyar siker a Teaming programban
Magyar siker a Horizont 2020-ban

Jelentős magyar siker a H2020 Teaming pályázatokon

Hármas magyar siker a H2020 programban
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek