SZTE Info

tudastar_kiemelt

Pillanatfölvétel a tudományról: közgyűlés és könyvbemutató

Mi kapcsolja egybe a két, egymástól független rendezvényt: a SZAB közgyűlését (2015. február 24-én) és a Szegedi Egyetemi Tudástár könyvbemutatót (2015. február 25-én)? Mindkét program a tudomány szegedi szereplőinek teljesítményét és a kutatói eredmények népszerűsítését teszi mérlegre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közgyűlést tart az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2015. február 24-én (kedden) 14 órától. A SZAB-székház (Szeged, Somogyi u. 7.) dísztermében megjelenteket az MTA alelnöke, Vékás Lajos és a SZAB elnöke, Fülöp Ferenc köszönti. A hagyományoknak megfelelően beszámolnak a SZAB és szakbizottságai 2014. évi munkájáról és 2015. évi terveiről.  Tudományos előadás, médiadíjak a SZAB közgyűlésén


A fehérjék utánzása foldamerekkel címmel Martinek Tamás, az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Lendület pályázatán az első sikeres SZTE-kutató, ismerteti eddigi eredményeit.

Egyedülálló módon médiapályázatot hirdetett a magyar tudomány 2014. évi ünnepi rendezvényein az MTA SZAB. A tudománynépszerűsítést reprezentáló pályaműveket szakmai zsűri bírálta el. A SZAB média pályázatának díjait a közgyűlésen adják át. A SZAB-közgyűlést kötetlen szakmai beszélgetés zárja.

A tudománynépszerűsítés szegedi helyzetéről is pillanatfölvételt kapnak az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) 2015. február 24-én (kedden) 14 órakor tartandó közgyűlésének résztvevői.  8 kötetben a szegedi tudományosság


Közel 150 tudós szerző és szerkesztő, tudományszervező és nyomdai szakember munkájának köszönhetően született meg a Szegedi Egyetemi Tudástár. A 8 kötet borkóstolóval egybekötött bemutatójára – a Móra Múzeum dísztermébe – 2015. február 25-én (szerdán) 16 órától várják a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődő könyvbarátokat.

 

A szegedi tudománytörténet lenyomata és a Szegedi Tudományegyetem senior kutatói teljesítményének a keresztmetszete a Szegedi Egyetemi Tudástár.  Szent-Györgyi öröksége


„Az universitas pozicionálása a tudományos életben részben az elért eredményeken keresztül történik” – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény tudománydisszeminációs Támop-pályázata zárórendezvényén. Az e projekt egyik kiemelkedő részeredménye megszülető Szegedi Egyetemi Tudástár egyik szerzőjeként is hangsúlyozta Szabó Gábor: az egyetem számára Szent-Györgyi Albert öröksége sokkal több, mint egy címer, mint egy szobor, ebből az örökségből sokat lehet még tanulni, a Tudástár kötetei is Szent-Györgyi örökségéből kiindulva, arra reflektálva születtek.

A Szegedi Egyetemi Tudástár 8 kötete keresztmetszetét adja a szegedi tudományosságnak. Ezzel a tudománynépszerűsítés professzorának is tekinthető Szent-Györgyi Albert által kijelölt úton haladtak a sorozatszerkesztők és a fölkért szerzők.  Kutatói területek határain


A múltidézést az egyetemtörténeti fotógyűjtemény Báthory-fejedelemig visszanyúlva segíti (8. kötet). A Szent-Györgyihez köthető és általa írt cikkek gyűjteménye (3. kötet), valamint a szegedi Nobel-díj 75. jubileuma alkalmából szervezett tematikus szabadegyetemi előadásokra épülő tanulmánykötet magyar (1. kötet) és angol nyelvű változata (2. kötet) összeköti a múltat a jelennel, Szegedet a világgal.

A kiemelkedő szegedi kutatói műhelyekre, doktori iskolákra irányít reflektorfényt a négy tudományterületi kötet: az Élő természettudományok (4.), az Élettelen természettudományok (5.), a Bölcsészettudományok (6.), a Bölcsészet- és társadalomtudományok (7.) kötet. E könyveket lapozva kiderül: Szegeden közel állnak egymáshoz az egyes diszciplínák, s ez a modern tudomány jellemzője.  Tudománynépszerűsítés útjai


Az egyetem és a tudomány népszerűsítésének fontosságát Szabó Gábor akadémikus azzal indokolta, hogy a 21. században mindenkinek rendelkeznie kellene azzal a nem könnyű képességgel, hogy a tudományt az áltudománytól el tudja választani. Ebben a folyamatban szerinte kiemelt szerepe van az egyetemeknek, amelyek egyik küldetése a tudás előállítása. A közpénz ilyen formájú felhasználásáról pedig közérthető formában is be kell tudni számolni.

A kutató munkájának eredménye hogyan lesz közkincs? Erről is véleményt mond a Szegedi Egyetemi Tudástár 2015. február 25-i könyvbemutatójának három felszólalója: Blazovits László professor emeritus (SZTE) és Vigh László akadémikus (SZBK), valamint Palugyai István, a tudománykommunikációt oktató újságíró (ELTE); továbbá a négy sorozatszerkesztő: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professor emeritus (SZTE TTIK), Pál József professzor (SZTE BTK) és Újszászi Ilona (SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó).

A könyvbemutató általános erejű kultúrtörténeti hagyományát emeli ki a Szegedi Egyetemi Tudástár bemutatójának helyszíne: a Móra Múzeum díszterme, ahol a Válogatás Borszaküzlet minőségi borok kóstolójára is várja a programon megjelenő, a szegedi universitason végzett tudományos kutatómunka iránt érdeklődőket, a könyvbarátokat.


A Tudástár könyvbemutatójára szóló meghívó itt megtekinthető


  SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.