SZTE Info

tudastar_kiemelt

Pillanatfölvétel a tudományról: közgyűlés és könyvbemutató

Mi kapcsolja egybe a két, egymástól független rendezvényt: a SZAB közgyűlését (2015. február 24-én) és a Szegedi Egyetemi Tudástár könyvbemutatót (2015. február 25-én)? Mindkét program a tudomány szegedi szereplőinek teljesítményét és a kutatói eredmények népszerűsítését teszi mérlegre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közgyűlést tart az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2015. február 24-én (kedden) 14 órától. A SZAB-székház (Szeged, Somogyi u. 7.) dísztermében megjelenteket az MTA alelnöke, Vékás Lajos és a SZAB elnöke, Fülöp Ferenc köszönti. A hagyományoknak megfelelően beszámolnak a SZAB és szakbizottságai 2014. évi munkájáról és 2015. évi terveiről.  Tudományos előadás, médiadíjak a SZAB közgyűlésén


A fehérjék utánzása foldamerekkel címmel Martinek Tamás, az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Lendület pályázatán az első sikeres SZTE-kutató, ismerteti eddigi eredményeit.

Egyedülálló módon médiapályázatot hirdetett a magyar tudomány 2014. évi ünnepi rendezvényein az MTA SZAB. A tudománynépszerűsítést reprezentáló pályaműveket szakmai zsűri bírálta el. A SZAB média pályázatának díjait a közgyűlésen adják át. A SZAB-közgyűlést kötetlen szakmai beszélgetés zárja.

A tudománynépszerűsítés szegedi helyzetéről is pillanatfölvételt kapnak az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) 2015. február 24-én (kedden) 14 órakor tartandó közgyűlésének résztvevői.  8 kötetben a szegedi tudományosság


Közel 150 tudós szerző és szerkesztő, tudományszervező és nyomdai szakember munkájának köszönhetően született meg a Szegedi Egyetemi Tudástár. A 8 kötet borkóstolóval egybekötött bemutatójára – a Móra Múzeum dísztermébe – 2015. február 25-én (szerdán) 16 órától várják a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődő könyvbarátokat.

 

A szegedi tudománytörténet lenyomata és a Szegedi Tudományegyetem senior kutatói teljesítményének a keresztmetszete a Szegedi Egyetemi Tudástár.  Szent-Györgyi öröksége


„Az universitas pozicionálása a tudományos életben részben az elért eredményeken keresztül történik” – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény tudománydisszeminációs Támop-pályázata zárórendezvényén. Az e projekt egyik kiemelkedő részeredménye megszülető Szegedi Egyetemi Tudástár egyik szerzőjeként is hangsúlyozta Szabó Gábor: az egyetem számára Szent-Györgyi Albert öröksége sokkal több, mint egy címer, mint egy szobor, ebből az örökségből sokat lehet még tanulni, a Tudástár kötetei is Szent-Györgyi örökségéből kiindulva, arra reflektálva születtek.

A Szegedi Egyetemi Tudástár 8 kötete keresztmetszetét adja a szegedi tudományosságnak. Ezzel a tudománynépszerűsítés professzorának is tekinthető Szent-Györgyi Albert által kijelölt úton haladtak a sorozatszerkesztők és a fölkért szerzők.  Kutatói területek határain


A múltidézést az egyetemtörténeti fotógyűjtemény Báthory-fejedelemig visszanyúlva segíti (8. kötet). A Szent-Györgyihez köthető és általa írt cikkek gyűjteménye (3. kötet), valamint a szegedi Nobel-díj 75. jubileuma alkalmából szervezett tematikus szabadegyetemi előadásokra épülő tanulmánykötet magyar (1. kötet) és angol nyelvű változata (2. kötet) összeköti a múltat a jelennel, Szegedet a világgal.

A kiemelkedő szegedi kutatói műhelyekre, doktori iskolákra irányít reflektorfényt a négy tudományterületi kötet: az Élő természettudományok (4.), az Élettelen természettudományok (5.), a Bölcsészettudományok (6.), a Bölcsészet- és társadalomtudományok (7.) kötet. E könyveket lapozva kiderül: Szegeden közel állnak egymáshoz az egyes diszciplínák, s ez a modern tudomány jellemzője.  Tudománynépszerűsítés útjai


Az egyetem és a tudomány népszerűsítésének fontosságát Szabó Gábor akadémikus azzal indokolta, hogy a 21. században mindenkinek rendelkeznie kellene azzal a nem könnyű képességgel, hogy a tudományt az áltudománytól el tudja választani. Ebben a folyamatban szerinte kiemelt szerepe van az egyetemeknek, amelyek egyik küldetése a tudás előállítása. A közpénz ilyen formájú felhasználásáról pedig közérthető formában is be kell tudni számolni.

A kutató munkájának eredménye hogyan lesz közkincs? Erről is véleményt mond a Szegedi Egyetemi Tudástár 2015. február 25-i könyvbemutatójának három felszólalója: Blazovits László professor emeritus (SZTE) és Vigh László akadémikus (SZBK), valamint Palugyai István, a tudománykommunikációt oktató újságíró (ELTE); továbbá a négy sorozatszerkesztő: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professor emeritus (SZTE TTIK), Pál József professzor (SZTE BTK) és Újszászi Ilona (SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó).

A könyvbemutató általános erejű kultúrtörténeti hagyományát emeli ki a Szegedi Egyetemi Tudástár bemutatójának helyszíne: a Móra Múzeum díszterme, ahol a Válogatás Borszaküzlet minőségi borok kóstolójára is várja a programon megjelenő, a szegedi universitason végzett tudományos kutatómunka iránt érdeklődőket, a könyvbarátokat.


A Tudástár könyvbemutatójára szóló meghívó itt megtekinthető


  SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform