SZTE Info

tudastar_kiemelt

Pillanatfölvétel a tudományról: közgyűlés és könyvbemutató

Mi kapcsolja egybe a két, egymástól független rendezvényt: a SZAB közgyűlését (2015. február 24-én) és a Szegedi Egyetemi Tudástár könyvbemutatót (2015. február 25-én)? Mindkét program a tudomány szegedi szereplőinek teljesítményét és a kutatói eredmények népszerűsítését teszi mérlegre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közgyűlést tart az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2015. február 24-én (kedden) 14 órától. A SZAB-székház (Szeged, Somogyi u. 7.) dísztermében megjelenteket az MTA alelnöke, Vékás Lajos és a SZAB elnöke, Fülöp Ferenc köszönti. A hagyományoknak megfelelően beszámolnak a SZAB és szakbizottságai 2014. évi munkájáról és 2015. évi terveiről.  Tudományos előadás, médiadíjak a SZAB közgyűlésén


A fehérjék utánzása foldamerekkel címmel Martinek Tamás, az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Lendület pályázatán az első sikeres SZTE-kutató, ismerteti eddigi eredményeit.

Egyedülálló módon médiapályázatot hirdetett a magyar tudomány 2014. évi ünnepi rendezvényein az MTA SZAB. A tudománynépszerűsítést reprezentáló pályaműveket szakmai zsűri bírálta el. A SZAB média pályázatának díjait a közgyűlésen adják át. A SZAB-közgyűlést kötetlen szakmai beszélgetés zárja.

A tudománynépszerűsítés szegedi helyzetéről is pillanatfölvételt kapnak az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) 2015. február 24-én (kedden) 14 órakor tartandó közgyűlésének résztvevői.  8 kötetben a szegedi tudományosság


Közel 150 tudós szerző és szerkesztő, tudományszervező és nyomdai szakember munkájának köszönhetően született meg a Szegedi Egyetemi Tudástár. A 8 kötet borkóstolóval egybekötött bemutatójára – a Móra Múzeum dísztermébe – 2015. február 25-én (szerdán) 16 órától várják a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődő könyvbarátokat.

 

A szegedi tudománytörténet lenyomata és a Szegedi Tudományegyetem senior kutatói teljesítményének a keresztmetszete a Szegedi Egyetemi Tudástár.  Szent-Györgyi öröksége


„Az universitas pozicionálása a tudományos életben részben az elért eredményeken keresztül történik” – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény tudománydisszeminációs Támop-pályázata zárórendezvényén. Az e projekt egyik kiemelkedő részeredménye megszülető Szegedi Egyetemi Tudástár egyik szerzőjeként is hangsúlyozta Szabó Gábor: az egyetem számára Szent-Györgyi Albert öröksége sokkal több, mint egy címer, mint egy szobor, ebből az örökségből sokat lehet még tanulni, a Tudástár kötetei is Szent-Györgyi örökségéből kiindulva, arra reflektálva születtek.

A Szegedi Egyetemi Tudástár 8 kötete keresztmetszetét adja a szegedi tudományosságnak. Ezzel a tudománynépszerűsítés professzorának is tekinthető Szent-Györgyi Albert által kijelölt úton haladtak a sorozatszerkesztők és a fölkért szerzők.  Kutatói területek határain


A múltidézést az egyetemtörténeti fotógyűjtemény Báthory-fejedelemig visszanyúlva segíti (8. kötet). A Szent-Györgyihez köthető és általa írt cikkek gyűjteménye (3. kötet), valamint a szegedi Nobel-díj 75. jubileuma alkalmából szervezett tematikus szabadegyetemi előadásokra épülő tanulmánykötet magyar (1. kötet) és angol nyelvű változata (2. kötet) összeköti a múltat a jelennel, Szegedet a világgal.

A kiemelkedő szegedi kutatói műhelyekre, doktori iskolákra irányít reflektorfényt a négy tudományterületi kötet: az Élő természettudományok (4.), az Élettelen természettudományok (5.), a Bölcsészettudományok (6.), a Bölcsészet- és társadalomtudományok (7.) kötet. E könyveket lapozva kiderül: Szegeden közel állnak egymáshoz az egyes diszciplínák, s ez a modern tudomány jellemzője.  Tudománynépszerűsítés útjai


Az egyetem és a tudomány népszerűsítésének fontosságát Szabó Gábor akadémikus azzal indokolta, hogy a 21. században mindenkinek rendelkeznie kellene azzal a nem könnyű képességgel, hogy a tudományt az áltudománytól el tudja választani. Ebben a folyamatban szerinte kiemelt szerepe van az egyetemeknek, amelyek egyik küldetése a tudás előállítása. A közpénz ilyen formájú felhasználásáról pedig közérthető formában is be kell tudni számolni.

A kutató munkájának eredménye hogyan lesz közkincs? Erről is véleményt mond a Szegedi Egyetemi Tudástár 2015. február 25-i könyvbemutatójának három felszólalója: Blazovits László professor emeritus (SZTE) és Vigh László akadémikus (SZBK), valamint Palugyai István, a tudománykommunikációt oktató újságíró (ELTE); továbbá a négy sorozatszerkesztő: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professor emeritus (SZTE TTIK), Pál József professzor (SZTE BTK) és Újszászi Ilona (SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó).

A könyvbemutató általános erejű kultúrtörténeti hagyományát emeli ki a Szegedi Egyetemi Tudástár bemutatójának helyszíne: a Móra Múzeum díszterme, ahol a Válogatás Borszaküzlet minőségi borok kóstolójára is várja a programon megjelenő, a szegedi universitason végzett tudományos kutatómunka iránt érdeklődőket, a könyvbarátokat.


A Tudástár könyvbemutatójára szóló meghívó itt megtekinthető


  SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.