Bezár

Hírarchívum

Csak egy kattintás: város- és egyetemtörténet az újságoldalakon

Csak egy kattintás: város- és egyetemtörténet az újságoldalakon

2015. január 06.
2 perc

Digitalizálja a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára – a Somogyi-könyvtárral együttműködve – Magyarország legpatinásabb regionális napilapja, a Délmagyarország újságoldalait. Immár az 1910 és 1970 közötti időszak híreit is kereshetjük az archívumban. Hogyan? Kiderül a 2015. január 7-én (szerdán) 17 órakor a Somogyi-könyvtárban kezdődő programon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged és egyetemének története immár néhány kattintással elővarázsolható az újságoldalakról. Erről győződhetnek meg azok, akik részt vesznek 2015. január 7-én (szerdán) 17 órától az „Egy kattintásnyi várostörténet – DélmagyArchív 1910-1970” című, bemutatóval egybekötött előadássorozaton a Somogyi-könyvtárban.

 

  Milyen az időutazás?


A múlt egy új csatornáját Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese mutatja be.

Az 500 pengőtől a 300 billió pengőig – a Délmagyarország és a milpengő címmel Molnár Sándor, az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa tart előadást.

Hogyan keressünk ügyesen a DélmagyArchívban? Az egyetemi kutatók, továbbá az iskolai dolgozatra vagy éppen diplomamunkájuk megírásra készülők is hasznos tippeket kaphatnak Nagy Gyulától, az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitalizáló munkatársától.

A DM-projekt és ami mögötte van címmel Sándor Ákos, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Automatizálás Fejlesztési osztály vezetője beszél.

Mire kattintott az olvasó? A kérdésre Panek Sándor, az Délmagyarország és a DMOnline munkatársa válaszol.

 

DélmagyArchív adatbázis


Újabb időszakkal bővült a DélmagyArchív adatbázis: 2014 decemberétől már 1970-ig kutathatunk a Délmagyarország napilap elektronikus lapszámaiban.

Négy évvel ezelőtt az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár nagyszabású, közös projekt megvalósításába kezdett, melynek célja térségünk legnagyobb, országosan is komoly súlyú napilapjának, a Délmagyarországnak a digitalizálása. A két könyvtár saját erőforrásból kezdte el a feladatot a Délmagyarország szerkesztőségének szellemi és erkölcsi támogatása mellett.

Első lépés a több mint 100 éves napilap valamennyi számának összegyűjtése volt. A nagyszabású digitalizálási munka 2012 novemberében kezdődött, és tart a mai napig is.

Az egyes számok előkészítésében, szkennelésében, a digitalizált anyag feldolgozásában, az adatbázis építésében és kereshetővé tételében közel 30 személy vesz részt napi, heti rendszerességgel.

 

  105 éves lap 20 méteren


A hosszú ideig tartó munka néhány érdekes adata: a 105 éves lap kötetekbe kötve kb. 20 méternyi helyet foglal el a könyvespolcokon; több mint 30000 lapszám kb. 300000 oldalát kell digitalizálni; 51122, a város története, politikai, gazdasági, sport, oktatási és kulturális élete szempontjából kiemelt cikket emeltek ki és tárgyszavaztak.

2014. május végétől érhető el az adatbázis a nagyközönség számára. Az első etapban az 1910 és 1945 között megjelent híreket böngészhették az érdeklődők. 2014 decemberében újabb mérföldkőhöz érkeztek: elkészült és kereshetővé vált az 1946-1970 közötti időszak anyaga is. Emellett teljessé vált a kiemelt cikkek feltárása.


Az adatbázis elérhető:

SZTEinfo

A Meghívó itt olvasható.

 

Korábban írtuk:

Történelmi pillanat: 100 ezer oldalt digitalizált az egyetemi könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek