Bezár

Hírarchívum

Felvételi 1X1: kapacitásszám

Felvételi 1X1: kapacitásszám

2015. január 09.
2 perc

Hány hallgató kerülhet be a 2015-ös felvételin a Szegedi Tudományegyetem képzéseire? A kérdésre a válasz: a „kapacitásszám”, ami idén Szegeden 20 ezer 944. De hogyan számolják ki és mire elegendő ez a szám?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kapacitásszám azt mutatja, hogy az adott felsőoktatási intézmény állami ösztöndíjas helyeire és önköltséges képzéseire összesen hányan kerülhetnek be. Ezt a számot rögzíti minden egyetem és főiskola működési engedélye, ami a Szegedi Tudományegyetemen nagyjából 35 ezer hallgatót jelent. Az előttünk álló tanév elejére felvehető gólyák számát egy előre meghatározott képlet alapján számolják ki mindig. Vagyis a maximális kapacitásszámból levonják az intézményben tanuló alsóbb évesek, de az így kapott számhoz ismét hozzáadják a várhatóan diplomázó hallgatók számát” – magyarázta Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

 

kapacitashoz_kep2015. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, továbbá a felsőoktatási szakképzésekre.

A Szegedi Tudományegyetemre összesen 20 944 hallgatót vehetnek fel alap-, osztatlan és mesterszakokra, nappali, esti, levelező és távoktatási munkarendbe. Nappali képzésre több mint 13 ezer, esti-levelező munkarendbe 7469, míg távoktatásban 468 a kapacitásszáma a Szegedi Tudományegyetemen.

Az SZTE egyes szakjainak minimális és maximális kapacitását a felvi.hu-n, az adott képzésnél lehet megtalálni. A mesterképzések esetében külön-külön megtalálható az ösztöndíjas és az önköltséges képzés kapacitásszáma, a többi képzésnél pedig az összesített számok.

 

„Bőven elegendő lesz a 2015-ben felvételizők befogadására ez a közel 21 ezer kapacitásszám, hiszen a jelentkezők és a felvettek létszáma az elmúlt években is sokkal kevesebb volt, mint 21 ezer” – hangsúlyozta az SZTE oktatási rektorhelyettese.

Példaként említette, hogy 2014-ben 14 ezer 663 jelentkező közül 6087, míg 2006-ban 18527 pályázó közül 7712 lett gólya.

 

Megtévesztő az a megállapítás, hogy „a Szegedi Tudományegyetem az idén körülbelül ezer fővel csökkentette a kapacitását.” A http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2015/1/3/Itt_vannak_a_szamok_ennyien_kerulhetnek_be__ADFD6L cikk által sugalltakkal szemben az SZTE kapacitásszáma nem csökkent. „A jelentkezők közül a felvételi követelményeknek megfelelő fiatalok bejuthatnak a Szegedi Tudományegyetemre” – hangsúlyozza Karsai Krisztina.

A hallgatók egyre tovább maradnak egyetemisták. A képzési időt növelheti például a külföldi tanulmányút. Tehát miközben nőtt a hallgatóknak a felsőoktatási intézményben eltöltött időszaka – a kapacitásszám változatlansága mellett – csökkent a befogadható gólyák száma, ám bőven elegendő a jelentkezők olvadó számához képest.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Korábban írtuk Felvételi 1X1-sorozatunkban:

Felvételi 1X1: keresztféléves képzés

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek