Bezár

Hírarchívum

Felvételi 1X1: munkarendek

Felvételi 1X1: munkarendek

2015. január 13.
3 perc

Milyen munkarend szerinti képzésre jelentkezik? – kérdezik a leendő hallgatótól felvételi idején. De mi is a különbség a nappali és esti képzés között, mit jelent a távoktatás?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem a 2015-ös felvételi eljárásban nappali, levelező és távoktatás munkarendben indít képzéseket.

A felsőoktatási intézmények különböző munkarendjei – nappali képzés, esti képzés, levelező képzés és távoktatás – közötti eltérés a tanórák számában, illetve a képzés heti beosztásában van. A különböző munkarendek jellemzőit a felvételi tájékoztató ismerteti:


diakokA nappali képzés (N) az adott szak képesítési követelményében meghatározott teljes óraszámban folytatott képzés, amelyben a képzés félévenként legalább háromszáz tanórából áll, illetve amelyet heti öt napból álló tanítási hét keretében, a munkanapokon kell megszervezni. E rendelkezésektől a felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatának egyetértésével el lehet térni.

Az esti képzés (E) a részidős képzés egyik munkarendje. A részidős képzés időtartama a teljes idejű képzés tanóráinak legalább harminc, legfeljebb ötven százaléka lehet, kivéve a szakirányú továbbképzést, melynél legalább húsz, legfeljebb ötven százalék lehet. A nappali munkarenddel szemben az esti képzést a hallgatók elfoglaltságának figyelembevételével kell megszervezni, vagyis a hallgatók tanóráira általában a szorgalmi időszakban munkanapokon tizenhat óra után, vagy a heti pihenőnapon kerül sor.

A részidős képzés másik munkarendje a levelező képzés (L). Levelező munkarendben - az érintett hallgatókkal kötött eltérő megállapodás hiányában – a hallgatók tanóráira tömbösítve, általában legfeljebb kéthetenként munkanapokon vagy a heti pihenőnapon kerül sor.

Sajátos információtechnológiai és kommunikációs taneszközök, valamint ismeretátadási-tanulási módszerek használatával az oktató és hallgató interaktív kapcsolatára és az önálló hallgatói munkára épülő képzés a távoktatás (T), amelyben a tanórák száma nem éri el a teljes idejű képzés tanóráinak harminc százalékát. Távoktatásban kizárólag költségtérítéses képzéseket lehet hirdetni.


a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptemberben induló képzéseire összesen 14 663 fő jelentkezett.

A Szegedi Tudományegyetem a 2015-ös felvételi eljárásban nappali, levelező és távoktatás munkarendben indít képzéseket. Távoktatási formában az SZTE Gazdaságtudományi Kar gazdálkodási és menedzsment alapképzésére, valamint gazdálkodási és menedzsment kis és középvállalkozási felsőoktatási szakképzésére lehet jelentkezni. Az SZTE 2015. szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzési itt találhatók. A Szegedi Tudományegyetemre összesen 20 944 hallgatót vehetnek fel alap-, osztatlan és mesterszakokra, nappali, esti, levelező és távoktatási munkarendbe. Nappali képzésre több mint 13 ezer, esti-levelező munkarendbe 7469, míg távoktatásban 468 a kapacitásszám a Szegedi Tudományegyetemen.


A Szegedi Tudományegyetem 2015. február 7-én nyílt napra és szülői értekezletre várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.), ahol friss információkkal segítik a diákokat a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: itt.

SZTEinfo

Korábban írtuk Felvételi 1X1-sorozatunkban:

Felvételi 1X1: keresztféléves képzés

Felvételi 1X1: kapacitásszám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek