Bezár

Hírarchívum

nemzetkoziesitesi_dijrol_montazs_kiemelt

Nemzetköziesítés: két díjat is elhozott az SZTE

Nemzetköziesítés: két díjat is elhozott az SZTE

2015. január 16.
5 perc

A magyar felsőoktatás nemzetköziesítése című konferencián osztották ki a „Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért 2014” pályázat díjait. A Szegedi Tudományegyetem két egységének – az SZTE Fogorvostudományi Kar és az SZTE Klebelsberg könyvtár – külföldi hallgatókért végzett munkáját és programját is elismerték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két díjat is elhozott a Szegedi Tudományegyetem azon a budapesti konferencián, amelyet 2015. január 14-én szerveztek a Tempus Közalapítvány Campus Hungary projekt záróeseményeként a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséről. Az SZTE Fogorvostudományi Kar és az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a külföldi hallgatókkal való kapcsolattartásban mások számára is hasznosítható, jó gyakorlatokkal pályáztak és nyertek.


 

  Külföldi hallgatókat segítő szolgálat az SZTE FOK-on


CampusDij_SZTEFOKAz SZTE Fogorvostudományi Kar Dékáni Hivatalában alkalmazott jó gyakorlatokért a díjat Zádori-Nagy Ágnes, a FOK Dékáni Hivatal ügyvivő szakértője, Foreign Students’ Support Assistant-ja és Bozsó Réka, a FOK titkárságvezetője vette át. A részvételükkel megvalósított projektet Nagy Katalin professzor, az SZTE FOK dékánja vezette.

„Részt vettünk Bozsó Rékával együtt a Tempus Közalapítvány interkulturális érzékenyítés témájú tréningjén. Később tőlük kaptuk meg a pályázati felhívást, jó gyakorlatokat vártak ebből a témakörből" – mondta Zádori-Nagy Ágnes.

Az SZTE Fogorvostudományi Karon már volt hová nyúlni: 2014-ben alapították meg a külföldi hallgatókat segítő szolgálatot, a hallgatók Zádori-Nagy Ágneshez fordulhatnak minden panaszukkal, gondjukkal, bajukkal – kivéve a tanulmányi jellegű kérdéseket.

Az itt tanuló külföldi diákok Zádori-Nagy Ágnest szinte minden nap hívják: vagy késő éjjel kell lakatost szerezni egy elromlott zárhoz, vagy amiatt keresik meg, mert valaki feszült lelkiállapotba került a vizsgaidőszak végére, és szüksége lenne néhány baráti szóra.

„Fontos hangsúlyozni, hogy ez a szolgáltatás nem tanulmányi kérdésekkel foglalkozik. Ezt a feladatot az SZTE-n a Külföldi Hallgatók Oktatási Központja látja el. Mi a hétköznapi életben segítünk eligazodni, ügyet intézni. Az ideérkező hallgatók jó részére jellemző a kultúrsokk: egy teljesen más országba, más környezetbe kerülnek, ahol mások a szokások, és kommunikációs nehézségek adódhatnak a legkülönfélébb helyzetekben.” - magyarázta Zádori-Nagy Ágnes.

 


  Önszerveződő diákok és beszélgetés a dékánnal


A most már Foreign Students’ Support System nevet viselő szolgáltatást a diákok igénye hozta létre - hangsúlyozta az SZTE FOK munkatársa.

A külföldi hallgatók között vannak olyanok, akik motiváltak voltak arra, hogy a külföldi diákokat képviselő diákönkormányzatot hozzanak létre. A hallgatói önkormányzat még nem jött létre, de megalakult a Dental International Students in Szeged csoport. Kéthetente találkoznak, és szeretnék intézményesíteni a csoportot.

A pályázatukba az SZTE FOK-osok a náluk már évek óta bejáratott, jól működő Semester Overview-t is belevették: évfolyamonként 2-3 hallgató vesz részt a dékánnal egy beszélgetésen, ahol a diákok elmondhatják észrevételeiket, kéréseiket, tapasztalataikat. A dékáni hivatalban ezeket összegzik, és amin szükséges, azon változtatnak.

Az SZTE FOK Dékáni Hivatal munkatársai ezeket a jó gyakorlatokat mutatták be a pályázatukon, és a szerdai budapesti díjátadón egy prezentációban is. A hallgatóknak nyújtott szolgáltatások kategóriában a második díjat kapták.

 


  Egyetemi bibliotékánk a nemzetköziesítésért


A „Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért 2014” pályázat Nemzetközi felsőoktatási marketing kategória második helyezettje a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára. Az egyetemi bibliotéka három munkatársa – Csengődi Erika, Sümeginé Lehotai Edit és Szabó Gilinger Eszter – szintén részt vett a Tempus Közalapítvány interkulturális érzékenyítési témájú képzésén.

„Nem titok, hogy a képzés sarkallt bennünket arra: gondoljuk át, mi mindent és hogyan teszünk a nemzetköziesítés érdekében, hogyan és mivel szolgáljuk ki a külföldi hallgatókat és oktatókat – mondta Szabó Gilinger Eszter könyvtáros, kommunikációs munkatárs. – Megnéztük, hogy mi az, ami nálunk jó gyakorlatként szóba jöhet. Összeszedtük, összehangoltuk mindazt, ami a könyvtárban elérhető, és ott, ahol kellett, kiegészítettünk, hozzátettünk. Ebből pedig született egy stratégia, amelyben azt is összefoglaltuk, hogy mi mindent kellene még tenni nemzetközi téren, és melyek azok a hiányosságok, amelyeket pótolnunk kell.

A könyvtár PR csoportja már a képzés ideje alatt elkezdte újratervezni stratégiáját, hogy a könyvtár szolgáltatásai vonzóak magas színvonalúak legyenek a külföldi hallgatók számára is. A képzésen szerzett tudást lefordították a gyakorlatra, az ott szerzett ötletek egy részét adoptálták és megvalósították.

Az Operation Klebelsberg Stratégiális nemzetköziesítés az SZTE Klebelsberg Könyvtárban című projekt célja az összehangolt, tervszerű, és átfogó nemzetköziesítési kommunikáció. Szabó Gilinger Eszter hozzátette: a díj még inkább motiválja őket arra, hogy a nemzetköziesítésre még nagyobb figyelmet fordítsanak. A különböző intézményi egységek sokat tehetnek a Szegedi Tudományegyetem jó hírnevének öregbítéséért, és ebben szeretnének élen járni.


 

Konferencia a más országokból érkező diákokért


A Budapesten megrendezett konferencián a hazai felsőoktatás nemzetköziesítését célzó szolgáltatás és a minőségfejlesztés bemutatása mellett a résztvevők áttekintést kaptak a Campus Hungary program intézményfejlesztést támogató eredményeiről.

Szó esett a konferencián – többek között – a magyar felsőoktatás versenyképességéről, a különböző felsőoktatási adatbázisokról, az ezekkel kapcsolatos kutatásokról, az egyetemi nemzetközi stratégiákról. Az előadók hangsúlyozták: a nemzetközi porondon az intézmények erősségeinek, egyediségeinek hangsúlyozása fontos, míg itthon arra kell törekedni, hogy a hazánkban tanuló, más országokból érkező hallgatókat bevonjuk a folyamatokba.

Bemutatták a konferencián A magyar felsőoktatás nemzetköziesítése című módszertani könyvet, amely a felsőoktatási intézmények nemzetközi vezetői és koordinátorai számára készült.

A program zárásaként kerekasztal beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők az auditban résztvevő intézmények képviselőivel.


SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső, Pap Katalin

Fotók: SZTE FOK, SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek