SZTE Info

Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet

Hogyan kell fogat mosni? Mi történik a fogorvosi székben? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok tehetséges médiás középiskolások, akik ellátogattak a szegedi egyetem fogorvosi fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem karaival, egységeivel, az universitas szakkínálatával és szolgáltatásaival, a duális képzés lehetőségeivel ismerkedtek a média iránt érdeklődő középiskolások az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában. A 18 középiskolásból álló csoport az SZTE Fogorvostudományi Karára is ellátogatott, az ott gyűjtött élményeket többen írásban rögzítették.

 

FOGORVOSI RENDELŐBEN JÁRTUNK


fok diaktabor„Az SZTE Fogorvostudományi Karon bekukkanthattunk egy rendelőbe és még fogat is húzhattunk” – emeli ki a legérdekesebb élményeket Novák Lívia, a Zentai Gimnázium diákújságírójának cikke.

„A fogfúrás és foghúzás tudományának szentélyében, az SZTE FOK épületiben Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga dékánhelyettes kalauzolta a diákújságírókat, ismertette az intézmény felépítését, vázolta a laborok szerepét és a képzés menetét.

Egy végzős fogorvostan hallgató segítségével fogat fúrtunk, húztunk. Mindezek előtt viszont elmagyarázták a szabályokat, így ki is próbálhattuk a fogfúrást műcsontba. Ezek mellett persze a hétköznapi fogápolásról is tájékozódtunk.

Átmentünk az SZTE FOK B épületébe. Ott egy modern fogorvosi rendelőben találtuk magunkat. Vezetőnk lelkesen válaszolgatott a kérdéseinkre. Megtudhattuk például, hogy az SZTE FOK öt éves képzése után már munkába is állhatnak a friss diplomások. E hivatst azonban ajánlani csak a türelmes és kedves embereknek tudja. Olyan felkészült fogorvosoknak, akik példát tudnak mutatni a pácienseiknek, hisz azért jönnek erre a szakra, hogy segítsenek az embertársaikon. Az SZTE FOK-ról pedig megtudhattuk, hogy egy családias közösség, ahova biztosan mindenki szívesen járna.”

 

„FOGORVOSIS JÁTÉKOK”


„Az SZTE FOK laboratóriumában mindenki leült egy székre. Minden szék előtt volt egy nyitott szájú bábu és különböző eszközök. Ezek láttán mindenki szemén látszott a gondolat: „Jujj, de jó lehetne vele játszani!˝ - adja vissza az SZTE FOK-beli látogatás hangulatát Bodnár-Végh Krisztina Éva, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákújságírója.

A tanulmányait nem oly rég lezáró, egykori fogorvostan hallgató elmagyarázta, hogyan kell helyesen fogat mosni, mikor ajánlott fogkefét cserélni. Majd kipróbálhattuk a foghúzást, a fúrást, amit persze minden táborozó élvezett. De ha a bábu vagy a műfogsor helyett egy igazi ember ült volna a fogorvosi székben, nem hiszem, hogy kibírta volna, amit „botcsinálta medikusként” próbálgattunk.

Mikor befejeztük a „fogorvosis játékot”, mindenki kapott ajándékba egy-egy tubus fogkrémet.

Az SZTE FOK épületének B lépcsőházban bementünk egy nagy terembe, ahol kilenc fogorvosi szék sorakozott. Kiderült, hogy a hallgatók a harmadik évben itt gyakorolnak élő embereken.


fok diaktabor galeria
Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet - GALÉRIA


A nagy mesélés közben felmerült egy olyan kérdés, hogy milyennek kell lennie egy jó fogorvosnak? Erre a válasz az volt, hogy: türelmesnek, mert ez egy olyan munka, amihez NAGY türelem kell. De kedvesség is szükségeltetik, mivel a pácienssel kedvesen kell bánni. Ugyanakkor nem árt a meggyőző erő, mivel a beteget meg kell győzni például arról, hogy a dohányzás káros a fogaira és az egészségére, tehát próbáljon meg leszokni. Közülünk egy bátor jelentkezőt meg is vizsgált a fogorvos, miközben bemutatta az eszközöket.

Nekem személy szerint nagyon tetszett az SZTE FOK. A fogorvosi szék mellett elkezdtem gondolkodni azon, hogy én is erre a pályára lépek…”

 

3 KÉRDÉS, 3 FELELET


fok diaktabor2„A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fogorvostudományi Kar (FOK) egyik hallgatójával találkoztunk, aki bemutatta fogászati tudományát, majd válaszolt kérdéseinkre. Nevét titokban akarja tartani, ezért nevezzük őt „szegedi medikusnak” – vezeti be a kérdés-feleletet Mihályi Martina, a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium diákja.

„– Milyen a tökélete fogmásás?

– Alapos és minimum három percig tart. Körkörös mozdulatokkal kell kisöpörni a fogkefével a lepedéket. Fontos, hogy fogmosás után ne öblítsük ki a szánkat, mivel a fogkrémben levő hatóanyagok kevésbé fejtik ki hatásukat. Ajánlott a fogselyem, de csak elővigyázatos használattal..

– Mi az a három tulajdonság, amivel egy fogorvosnak rendelkeznie kell?

– Türelem, kedvesség és meggyőző erő. .

– Miért az SZTE FOK-ra jelentkezett továbbtanulni?

– Azért választottam a szegedi egyetem fogorvosi fakultását, mert itt országos szinten is egyedülálló képzést nyújtanak. Másfelől mindig is szerettem volna segíteni az embereken, orvosi pályára szerettem volna lépni!”

 

*


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában 9-10. osztályos középiskolások ismerkedhettek meg az univeristassal. De az SZTE a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken két alkalmas Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.

 

SZTEinfo


Kapcsolódó cikkek:


Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a „laikus CPR-t” medikusoktól is tanulták

Diákújságírók a szegedi egyetemrő: BTK

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a lelki egészség ápolója a szociális munkás

Diákújságírók a szegedi egyetemről: SZTE GTK-diplomával jó munka és fizetés vár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök

Diákújságírók a szegedi egyetemről: sokoldalú az SZTE TTIK informatikai képzése


Korábban írtuk:

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Diákújságíró táborba hív az SZTE

 

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborát bemutató kisfilmek


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.